Toto се възраждат – те изоставят последните 30 години от историята си и се завръщат към силата си от 80-те

Toto се възраждат – те изоставят последните 30 години от историята си и се завръщат към силата си от 80-те

Не като музикално развитие, а като смяна на посоката от последните 33 години, описват музикантите от Toto своя нов албум. Toto XIV ще излезе на 24 март, но от него не бива да очакваме продължение на направеното досега – желанието на музикантите е да ни върнат към 1982 г., когато излезе култовият Toto IV, и да тръгнат по друг път. „Приемете новия ни албум като Toto V”, съветва ни Стив Поркаро.

Последният за момента албум на Toto е от 2006 г. – Falling In Between, но от десетилетия насам групата не е създавала открояващи се песни като Africa, Hold the Line, Rosanna... Именно Toto IV беше пробивът, който превърна групата в световна сензация, но след това, включително с поредица от раздели, нейната сила отслабна. Разбира се, не липсваха запомнящи се песни, като красивата балада Lea във Fahrenheit от 1986 г. или пък I Will Remember от излезлия през 1995 г. Tambu. Потенциалът на групата обаче е много по-голям – до момента от нейните албуми са продадени 35 милиона екземпляра, основно заради яркостта им и тяхната лиричност през 70-те и 80-те години на миналия век. Завръщането към момента, от който Toto преценяват, че са изгубили посоката, е ознаменувано със завръщането в групата на един от основателите й – Дейвид Хънгейт. От оригиналния състав на формацията ще чуем още Стив Лукатър, Дейвид Пайх и Стив Поркаро. Вокалист ще бъде Джоузеф Уилямс, който участва в The Seventh One и Fahrenheit, а на ударните е Кийт Карлок, известен от работата си със Стийли Дан и Стинг.

Toto XIV ще бъде издаден от Frontiers Music SRL в няколко формата – на диск, в луксозен комплект с дивиди за работата по албума, както и на две плочи, а заявките вече се приемат в електронните музикалните магазини. Възраждането на Toto музикантите ще отпразнуват с европейско турне през първата половина на годината, в рамките на което ще ги чуем и в България, и северноамериканско – през лятото. На 28 юни на сцената на зала „Арена Армеец” Toto ще излязат в 10-членен състав: постоянните членове на групата – Стив Лукатър, Дейвид Пайх, Стив Поркаро, Джоузеф Уилямс и Кийт Карлок, басистът Дейвид Хънгейт, перкусионистът Лени Кастро, вокалистите Джени Дъглас, Лени Кастро и Мавбуто Карпентър, а постоянният басист на формацията Майк Поркаро няма да може да свири, тъй като в момента се лекува.

Снимка: Хедър Поркаро