Тони Бенет рисува и пее в Италия

Тони Бенет рисува и пее в Италия

Големият певец Тони Бенет има още една голяма страст – рисуването. Неговата слава като вокалист е толкова голяма, че другият аспект на творчеството му остава сравнително малко познат извън средите на специалистите и колекционерите.

Музикантът рисува цял живот – той е завършил Училището по професионални изкуства в Манхатън, което днес се нарича Училище по изкуства и дизайн. Творбите си Тони Бенет подписва с рожденото си име Антъни Бенедето (Anthony Benedetto). Произведенията му са изложени в най-престижните галерии на света, включително в „Смитсониън”, където можем да видим неговия портрет на Дюк Елингтън – отскоро част от колекцията на Националната портретна галерия.

За най-ранните си спомени за страстта към визуалните изкуства Тони Бенет се завръща към детството си, когато е на 5 години и рисува с тебешир картини по тротоарите на родния си град Астория. Творецът споделя, че всеки ден отделя малко време да рисува – за да предаде усещането си за градския пейзаж от хотелския прозорец или пък за красотата на провинцията. Неговото ателие се намира само на няколко преки от апартамента му на 15-я етаж. Първоначално определя за ателие една от стаите на просторното си жилище – тази с гледка към парка. Зеленината го вдъхновява, хоризонтът е голям, но се чувства откъснат от живота, който кипи на улицата – затова и се възползва от възможността да закупи едностаен апартамент на 5-я етаж в сграда наблизо. Той се превръща в специалното му място за художествено творчеството.

Пеенето и рисуването са двете изражения на духовния порив на Тони Бенет. Той ги обедини и през 2007 г., когато по случай 80-та си годишнина (роден е през 1926 г.) издаде албума Tony Bennett in the Studio: A Life of Art & Music. „Когато не рисувам, често черпя вдъхновение в музея „Метрополитън”, където гледам как големите художници са решили дадени проблеми”, разказва музикантът в интервю за The Wall Street Journal миналата година. Той разкрива, че към страстите си добавя още една – скулптурата. Първата му такава творба е бронзов бюст на Хари Белафонте. „Ако при рисуването създавате образ, като добавите цвят към повърхност, то в скулптурата разкривате образа, като премахвате материал. Това е в основата и на моите интерпретации на песни – решавам какво да добавя и какво да премахна”, обяснява творецът в интервюто.

Тези дни Тони Бенет е в Италия и с удоволствие рисува в Рим и Капри, а също и пее като гост на любимото си заведение. Снимки от своя престой той сподели на фейсбук профила си. Можете да ги разгледате по-горе чрез бутона „Галерия”.

Тази година ще чуем новия албум на Тони Бенет. Дуетният проект с Лейди Гага Cheek to Cheek се очаква да излезе в началото на есента, а повече можете да прочетете тук.