Тони Бенет разказва за своите 10 любими песни, които са променили живота му

Тони Бенет разказва за своите 10 любими песни, които са променили живота му

В интервю за списанието GQ легендарният Тони Бенет разказва за своите 10 любими песни, които са променили живота му. Според него, каквото и да се случи, те ще устоят на предизвикателствата на времето. "Те не са стари, те са велики." - казва Бенет. По-долу представяме неговата селекция.

In My Solitude ("В моята самота") - Дюк Елингтън
"Това беше голям хит по времето, когато бях пеещ сервитьор в родния ми град Астория, Куинс. В нея се пее за някой, който е имал любовна афера и той говори за бившата си приятелка. Това е много драматично, така че сте в състояние да задържите интереса на публиката. Относно нещата, които обичам, аз държа на качеството и никога не се опитвам просто да запиша хит. Опитвам се да изпълнявам интелигентни песни, които да комуникират с публиката."

All The Things You Are ("Всичко, което си ти") - Джером Кърн и Оскар Хамерщайн II
"Всички музиканти, които някога съм срещал, казват, че All The Things You Are е любимата им песен. Тя има чудесен текст и припев и разказва една цяла история. Джером Кърн, който е автор на музиката, има репутацията на най-интелектуалния от всички композитори, а Оскар Хамерщайн, който е написал текста, е един от най-добрите автори на текстове на всички времена."

I Left My Heart In San Francisco ("Оставих сърцето си в Сан Франциско") - Дъглас Крос и Джордж Кори
"Това е песен, която публиката чака от мен всяка вечер, където и да пея по света. Много хора ме питат дали съм се уморил да я изпълнявам, но аз казвам: "Няма начин, аз обичам този град твърде много." Всеки път, когато я пея, това е нова песен за мен, аз никога не я изпълнявам по същия начин. В момента съм във Великобритания и тук я обожават. Може би, ако заминат на ваканция в САЩ, те биха посетили Сан Франциско."

It Amazes Me ("Изумява ме") - Сай Колман и Каролин Лий
"It Amazes Me е прекрасна любовна песен и е написана много добре. Харесва ми, защото тя показва, че не съм надут изпълнител. Първите стихове са: "Моят ръст е среден/ моето тегло е средно/ моят коефициент на интелигентност, както можете да се досетите, е около средния." Изпълнението показва на хората в публиката, че не стоиш над тях, а че си един от тях."

They All Laughed ("Всички се смяха") - Джордж и Айра Гершуин
"За мен тази песен е обобщение на всичко хубаво в Америка. В международен план хората я обожават, тъй като тя им напомня колко прекрасни неща има в Съединените американски щати. Наричат ​​тези песни от 20-те, 30-те и 40-те години Great American Songbook ("Великата американска песнопойка"), но аз я наричам Песнопойката на Фред Астер. They All Laughed - както по-голямата част от великите стандарти, така и тази песен е била изпълнявана от него."

Who Cares? ("На кого му пука?") - Джордж и Айра Гершуин
"Въпреки, че е написана през 1931 г., Who Cares? описва всичко, което се случва в Америка в момента. Тази песен звучи абсолютно съвременно. Тя започва така: "Нека да вали и да гърми/ нека милиони фирми да затъват/ все ми е едно за/ акциите и облигациите, с които съм изгорял." Убеден съм, че след 30 до 50 години тези песни ще бъдат наричани американска класическа музика."

The Best Is Yet To Come ("Най-доброто тепърва предстои") - Сай Колман и Каролин Лий
"Какво заглавие. Това е една прекрасна песен, защото е напълно оптимистична - без значение колко зле са нещата, най-доброто тепърва предстои. Тя ще бъде все така хубава и след 20 години и няма да звучи като стара песен. Нито една от тези песни не ми звучи като стара песен - те звучат много съвременно."

On A Clear Day (You Can See Forever) ("В ясен ден можеш да видиш вечността") - Алън Джей Лърнър и Бъртън Лейн
"Бъртън Лейн е написал толкова философска песен. Стихът: "В ясен ден можеш да видиш вечността" е красив. Това е нещо, което се надяваш психологът да ти каже, ако ходиш на терапия. Толкова много хора имат трудности, но когато чуят този стих, те се окуражават, че утрешният ден може да бъде по-добър."

White Christmas ("Бяла Коледа") - Ървинг Бърлин
"Знам, че това няма да прозвучи патриотично - и аз няма да опитвам, защото обичам да живея в тази страна, но за мен White Christmas трябва да стане националния химн. Това е най-добрата и най-великата песен. И до днес се продава в милионни тиражи. Тя представя емоциите, с които свързваме празниците."

My Favorite Things ("Моите любими неща") - Ричард Роджърс и Оскар Хамерщайн II
"Обичам цялата философия на текста - той ми напомня колко много хубави неща има в живота. Тази песен повдига настроението на публиката, когато тя я чуе; напълно е оптимистична. Ако някой, който в момента няма късмет и я слуша, той осъзнава, че, ако работи достатъчно усърдно, любимите неща ще му се случат отново."