Тони Бенет ни подарява музика за 90-ия си рожден ден

Тони Бенет ни подарява музика за 90-ия си рожден ден

Лейди Гага ще запали светлините на „Емпайър стейт билдинг“ в 20:30 ч. тази вечер (3:30 ч. българско време на 4 август) за 90-ия рожден ден на Тони Бенет, който чрез съвместния проект Cheek to Cheek я превърна от звезда на поп музиката в авторитетен изпълнител. Юбилярът получава и концерт, в който за него ще пеят Лейди Гага, Стиви Уондър, Арита Франклин, Майкъл Бубле, Даяна Крол. Американците ще посрещнат и изпратят деня с неговата музика – той ще пее в двете най-популярни сутрешна и вечерна телевизионни програми. В навечерието на юбилея си Тони Бенет ни срещна и с другата си голяма страст – рисуването: той сподели в социалните мрежи поредното си художествено начинание – свой автопортрет.

Тони Бенет започна автопортретТри дни преди 90-ия си рожден ден Тони Бенет започна да рисува автопортрет

Тони Бенет никога не е приемал възможността песните му да се слушат и да бъдат обичани за даденост. Пътят му преминава през множество перипетии – първоначално спечелил популярност, обаятелността на музиката му отстъпва в продажбите при агресивната поява на рокендрола, към която се опитва да се адаптира, но се проваля. Тогава търси спасение там, където сега съветва никой да не стъпва – в наркотиците. Междувременно проектите му продължаваха да следят малка, но не незначителна група хора, които бяха подвластни на очарователния му глас и човечността, за която призоваваше чрез начина си на споделяне с музика. Едва в навечерието на новото хилядолетие все повече хора започнаха да забелязват Тони Бенет, който с поредица от три дуетни албума (2006, 2011 и 2012 г.) отново се завърна при звездите. Той постоянно търси връзка с младите си колеги – Майкъл Бубле, Лейди Гага, Ейми Уайнхаус са само някои от музикантите от следващото поколение, с които той работи. Към днешна дата Тони Бенет може да се похвали с 19 награди „Грами“ и 50 милиона продадени екземпляра от неговите албуми. Най-новият му проект е от есента на миналата година – The Silver Lining с песните на Джером Кърн той записа с пианиста Бил Шарлап. От години вокалистът работи със звукозаписната компания Columbia („Вирджиния рекърдс“), която щедро го подкрепя в неговите начинания.

И да има буря, пак ще грее слънце – уверява Тони Бенет в The Silver Lining: The Songs of Jerome Kern

В юбилейния концерт, който ще бъде излъчен по NBC на 20 декември, участват още Андреа Бочели, Били Джоел, Елтън Джон, Кей Ди Ланг и Руфъс Уейнрайт. Появяват се и Алек Болдуин, Стив Бушеми, Кевин Спейси, Джон Траволта и Брус Уилис, както и анимационният герой Хоумър Симпсън. Като най-великия жив вокалист в популярната музика го определи президентът на NBC Робърт Грийнблат и каза още: „Честит рожден ден, Тони! Постиженията ти са огромни, а гласът ти озвучи живота на четири поколения. Ние и целият свят на музиката благоговеем.“ „Утре навършвам 90 години и съм готов за нови подвизи, с вълнение очаквам всеки нов ден. С много любов пея за слушателите и споделям със света музиката, която обичам.“– каза в отговор Тони Бенет.

Марк Селиджър засне фотосесия на Тони БенетВ навечерието на юбилея фотографът Марк Селиджър направи фотосесия на Тони Бенет на 90

Днес Тони Бенет ще пее за почитателите си в най-популярните американски телевизионни предавания. Той започва деня си в Today Show още в 8:30 ч., а вечерта ще изпрати в The Late Show със Стивън Колбърт. „Всички храним почитания към твоя живот и кариерата ти: участие във Втората световна война, отличено с медал за бойни заслуги, включване в маршове в защита на гражданските права, редом до д-р Мартин Лутър Кинг, неуморна гражданска активност. 19 награди „Грами“. Виж се само – наградата „Грами“ за цялостни постижения я получи преди цели 15 години! И до днес пленяваш публиката по целия свят. Така че в деня на 90-ия ти рожден ден от сърце ти казвам: „Остави ни и на нас да бъдем ненадминати в нещо!“ Прекрасен си!“ – с тези думи и с въздушна целувка Стивън Колбърт честити празника на своя гост.

Заради приноса му към Сан Франциско, Тони Бенет ще бъде почетен с откриването на негова статуя. Една от най-прочутите му песни е със заглавието I Left My Heart in San Francisco („Сърцето ми остана в Сан Франциско“). В съобщението на общината той е описан като „прочут певец, художник и борец за граждански права“. Високата 2,43 м бронзова статуя е издигната на хълма Ноб на ливадата пред хотел Fairmont, където през декември 1961 г. Тони Бенет за първи път изпълнява песента I Left My Heart in San Francisco. Събитието ще се проведе на 19 август, а общината кани всички желаещи да поздравят певеца, който ще присъства лично, редом до кмета, представители на общинското и щатското ръководство, местни деятели. С музика към юбиляра ще се обърнат Момчешкия и Момичешкия хор на Сан Франциско и Комбото на звездите на градската Гимназия по джаз музика.

Били Джоел поздравява Тони Бенет за рождения му денБили Джоел поздравява Тони Бенет за рождения му ден. Снимка: Мирна Суарес. Източник: фейсбук профила на Били Джоел

18 хиляди пяха с Били Джоел „Честит рожден ден!“ на Тони Бенет на концерт в „Медисън скуеър гардън“ в Ню Йорк на 20 юли. Двамата изпълниха песента на пианиста New York State of Mind – те са родени и отраснали в този град. След дуета Били Джоел поднесе специално изпълнение на „Честит рожден ден!“, в което се включи и публиката, а след това зад кулисите – и празнична торта с лика на Тони Бенет.

Като един от източниците на дълбокото си човеколюбие Тони Бенет посочва първата снимка на Земята, направена от космоса през 1972 г. от екипа на „Аполо 17“. „Цял живот съм бил хуманист. Осъзнах това усещане в пълнота, когато преди 44 години видях за първи път снимката на нашата планета Земя, погледната от космоса. Спомням си как фотосът ме плени, как се замислих какво ли е да държиш света в ръката си. Каква перспектива към живота! Всички изпитания, войни, предразсъдъци – те просто се изпаряват, когато осъзнаеш, че ние всички сме на една планета и че за всеки проблем трябва да намираме решение. Както ми казваше Ела Фицджералд: „Тони, всички сме заедно на този свят.“ – разказва музикантът в рубриката „Снимката, която промени живота ми“ на сп. „Венити феър“.