Тони Бенет издава нов албум с музиката на Джером Кърн - един от най-великите композитори на XX век

Тони Бенет издава нов албум с музиката на Джером Кърн - един от най-великите композитори на XX век

След супер успешния си дуетен албум с Лейди Гага Cheek To Cheek от 2014 г. легендарният Тони Бенет издава нов проект. The Silver Lining: The Songs of Jerome Kern ще се появи на пазара на 25 септември. Както подсказва заглавието, той ще включва кавърверсии на песни, създадени от един от най-великите композитори на XX век Джером Кърн. Дискът е записан заедно с брилянтния пианист Бил Шарлап, работил през годините освен с Тони Бенет и с други големи музиканти като Джери Мълиган и Уинтън Марсалис. Шарлап е известен със своите интерпретации на песни от т. нар. Great American Songbook. В албума участват още съпругата на Бил Шарлап – пианистката Рени Рознес, която свири в няколко дуета с него; на баса е Питър Уошингтън, а на барабаните ще чуем Кени Уошингтън. Въпреки еднаквите им имена те нямат роднинска връзка, но и двамата работят с Бил Шарлап вече почти 20 години.

Текстът към обложката на проекта The Silver Lining: The Songs of Jerome Kern е написан от музикалния историк Уил Фридуолд, който публикува материали в The Wall Street Journal, работил е с Тони Бенет по мемоара на вокалиста The Good Life и е автор на 8 книги, сред които отличените с награди A Biographical Guide to the Great Jazz and Pop Singers, Sinatra! The Song Is You, Stardust Melodies и Jazz Singing. В своя текст за албума Фридуолд пише: „Идеята за проекта беше на Тони, като по този начин той поставя Джером Кърн в краткия списък на каноничните композитори (Роджърс и Харт, Харолд Арлън, Дюк Елингтън, Ървин Бърлин и Сай Коулман), които са важни за целия диск. На Бенет беше и идеята да създаде албума в сътрудничество със забележителния Бил Шарлап, който има отношение към великите песни и може да направи те да прозвучат така, сякаш не сме ги чували никога преди това.“


Видео, с което Тони Бенет анонсира новия си албум, посветен на музиката на Джером Кърн.

По време на своята кариера, продължила повече от 4 десетилетия, великият композитор Джером Кърн е написал над 700 песни, работил е по десетки мюзикъли на Бродуей и музикални филми за Холивуд. В биографията на Кърн са записани сътрудничества с някои от най-изявените автори на текстове, сред които П. Г. Удхаус, Оскар Хамърстайн II, Дороти Фийлдс, Джони Мърсър, Айра Гершуин и др. Сред класиките на Джером Кърн са песни като Ol' Man River, Can't Help Lovin' Dat Man, Smoke Gets in Your Eyes, The Way You Look Tonight, Long Ago and Far Away и мн. др.

Списък с песните в албума на Тони Бенет и Бил Шарлап The Silver Lining: The Songs of Jerome Kern (по азбучен ред):

All The Things You Are (глас и пиано)
Dearly Beloved (трио)
I Won’t Dance (трио)
I'm Old Fashioned (трио)
Look For The Silver Lining (пиано дует)
Long Ago And Far Away (пиано дует)
Make Believe (глас и пиано)
Nobody Else But Me (трио)
Pick Yourself Up (трио)
The Last Time I Saw Paris (пиано дует)
The Song Is You (пиано дует)
The Way You Look Tonight (глас и пиано)
They Didn‘t Believe Me (трио)
Yesterdays (трио)