Томи ЛиПума създаваше красота от сърцата на творците за душите на слушателите

Томи ЛиПума създаваше красота от сърцата на творците за душите на слушателите

Неговото име от десетилетия се свързва с най-доброто в джаза и с успехите в музиката. Почина легендарният продуцент Томи ЛиПума – носител на 5 награди „Грами“ с още 33 номинации за отличието, създател на десетки албуми, продали се в тираж от над 75 милиона (35 от албумите са златни или платинени), работил с всички големи джаз и соул музиканти, ръководител на и във звукозаписни компании, включително Verve, GRP, Impulse, A&M, Elektra. Ваятелят на красивата музика си отиде от нашия свят на 80-годишна възраст. „Томи бе олицетворение на музиката. Той ни научи как да слушаме, как да живеем и да вдишваме музиката и изкуството. Той бе вдъхновение, скъп приятел и, преди всичко, добър човек.“ – обобщи наследството му президентът на Verve Дани Бенет. Последната позиция на музиканта бе творчески консултант на Universal Music Publishing Group.

Майлс Дейвис, Ал Жеро (We Got By и Glow), Джордж Бенсън (Breezin’), Даяна Крол (11 албума, 15 милиона продажби), Крисчън Макбрайд, Барбра Страйсенд (The Way We Were), Натали Коул (Unforgettable... With Love, награда „Грами“, Ask a Woman Who Knows), Ренди Крофърд (Secret Combination, Feeling Good с Джо Семпъл), Уили Нелсън (American Classic), Доктор Джон (Afterglow и отличения с „Грами“ сингъл Making' Whoopee! с Рики Лий Джоунс), Пол Макартни (Kisses On the Bottom, награда „Грами“), Нора Джоунс, Майкъл Бубле, Майкъл Франкс, Анита Бейкър, Ренди Нюман, The O’Jays, Пийбо Брайсън, Куийн Латифа (Trav’lin’ Light), Жоао Жирлберто са сред артистите, от чиито хубави песни Томи ЛиПума направи хитове, без да е самоцелен, без компромиси в качеството. Той създаваше красота от сърцата на творците за душите на слушателите. Когато слушаш албуми, в чието създаване е участвал, винаги търсиш името на продуцента на обложката – и то е там: Томи ЛиПума. Своя последен отпечатък той остави върху новия албум на Даяна Крол Turn Up the Quiet.

Томи ЛиПума по време на работата си с Даяна Крол. Източник: фейсбук страницата на изпълнителкатаТоми ЛиПума по време на работата си с Даяна Крол. Източник: фейсбук страницата на изпълнителката

Даяна Крол: „Томи ЛиПума бе повече от звукозаписен продуцент – той бе творец, приятел и съветник. Винаги ни бе приятно да си кажем „Наздраве!“ и да поговорим след края на работния ден. През януари му написах писмо, докато бяхме заедно в студиата на „Капитол“. В него му признах: „Не бих могла да направя всичко това без теб. Присъствието ти, въздействието ти, мъдростта и вдъхновението ти са причината да запишем толкова много песни. Никой друг не знае как да постигне това и не разбира как да го сглоби.“ Томи внасяше в работата ни своята сила и жизненост.

Крисчън Макбрайд: Не мога да опиша колко много значеше той за мен като приятел и ментор. Приятелството ни започна преди 23 години, когато той ме покани за албума Pearls на Дейвид Санборн. Ако погледнете към дискографията ми след този момент, поне половината е създадена с Томи ЛиПума. И нещо повече – той просто беше страхотен! Винаги ще ми липсваш, Сър Томас!

Барбра Страйсенд: Прекрасен, грижовен и талантлив човек.

Тил Брьонер: Имах щастието на няколко пъти да се срещна с Томи и да бъда под въздействието на неговата забележително топла личност с дълбоко чувство за качество и вкус. Да не забравяме неговата щедрост.

Пол Макартни: Човек на доброто настроение и дълбоката мисъл, с огромно познание за музиката. Като млад е бил музикант и му бе много приятно да остава в студиото, докато с другите работим по песента. Даяна Крол бе сред много добрите му приятели и сътрудничеството ни по албума ми Kisses On the Bottom бе специално преживяване. Често излизахме да вечеряме и той винаги вадеше от куфарчето си бутилка превъзходно червено вино. Той бе изключително щедър човек, който силно обичаше съпругата си Джил. Винаги с умиление ще си спомням времето, което прекарахме заедно, и ще съм горд да споделям любовта му с неговото семейство и многото му приятели.

Спайро Джайра: Изгубихме още един приятел, гигант в днешния музикален бизнес. Той вече бе легенда, когато пътищата ни се срещнаха – в момента, когато оглави GRP Records. Той бе от тези хора, чието разбиране за музиката не подлагаш на съмнение. Проявяваш и пълно доверие по отношение на музикалния бизнес, защото той имаше съвършен цялостен поглед.

Доктор Джон: Най-добър сред най-добрите. Винаги можеше да ти даде точния отговор на момента, винаги се отзоваваше. Обичах го! И никога няма да го забравя.

Ренди Брекър: Още един… Томи ЛиПума бе симпатяга (необичайно в нашата професия), който наистина обичаше Музикантите. Заедно създадохме албума на Хорас Силвър Prescription For the Blues. Тайно от скъперника Хорас той създаде „секретен фонд“, от който си поръчвахме храна в паузите и не ни се налагаше да я плащаме!

Стив Лукатър: Един от великите Продуценти и един от най-прекрасните в Музиката!

Толкова свикнали с присъствието на Томи ЛиПума като звукозаписен продуцент, малко знаем за началото: в училище е обичал да свири на саксофон, докато е бил болен дълго време е прекарвал, слушайки ритъм енд блус радиостанция, започва като бръснар, негов клиент – музикант, му споменава за работа в склада на дистрибутор на плочи. „Когато понякога се замисля за пътя, който извървях, ме удивлява как стигнах до тук. Изисква се много труд, любов и разбиране. Това е и моят съвет към младите, които сега навлизат в музикалния бизнес.“ – каза продуцентът в интервю миналата година.