Томас Хемпсън отлага концерта си в София за май. Софийската филхармония има специално предложение към вече закупилите билети

Томас Хемпсън отлага концерта си в София за май. Софийската филхармония има специално предложение към вече закупилите билети

Заради заболяване Томас Хемпсън отложи концерта си в София, който трябваше да се проведе на 14 декември. Звездата на Метрополитън опера ще пее със Софийската филхармония на 16 май. Билетите важат без презаверка, а организаторите отправят две специални предложения към изявилите желание да видят прочутия изпълнител у нас – да прекарат планираната за музика вечер с хитове от големия екран срещу билет от 5 лв., а през пролетния полусезон да изберат още един концерт на състава, който ще могат да слушат отново на тази символична цена.

„Концертът в Музикферайн във Виена, който трябваше да се състои на 9 декември, просто отпадна. При нас, за късмет, Томас Хемпсън намери втора дата, въпреки че първоначално от екипа му бяха казали, че това може да стане след година – две. Но тъй като и той самият много искаше да дойде, намерихме компромисен вариант. Догодина, преди турнето си в Австралия, както самият той каза – вместо просто да прекара последните два дни със семейството си, той ще ги прекара със семейството си в България.“ – разказа в студиото ни директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров.

Томас Хемпсън, най-популярният баритон в САЩ, ще изнесе концерт заедно със Софийската филхармония под диригентството на Павел Балев, който води концертната програма на известния музикант по световните оперни сцени. В програмата на събието са включени някои от най-обичаните арии от опери, оперети и мюзикъли от Моцарт, Гуно, Верди, Лехар, Бърнстейн и др. Световната критика отбелязва, че Хемпсън е артист, който завладява не само с гласа си, но и със сценичното си присъствие. Репертоарът му включва над 80 роли, а дискографията му – над 170 албума. Той е сценичен партньор на Анна Нетребко, Соня Йончева и Йонас Кауфман.

Томас Хемпсън е носител на „Грами“, многократно е номиниран в категорията „Най-добър оперен звукозапис“, удостоен е с наградата „Жива легенда“ на Конгреса на САЩ. Той е кавалер на Ордена на изкуствата и книгата във Франция, носител е на Австрийския медал на изкуствата и науките и на титлата „Камерзенгер“ на Виенската опера. Американският баритон четири пъти е отличаван с най-голямата награда за класическа музика – „Ехо класик“, и е почетен член на Кралската музикалната академия в Лондон.

Планиралите да прекарат вечерта на 14 декември в компанията на хубава музика няма да останат разочаровани. Срещу символичната цена от 5 лв. те ще могат да се насладят на хитове от филмови класики в изпълнението на Софийската филхармония под диригентството на нейния ръководител Найден Тодоров: „Изборът на програма не е съвсем случаен. Този концерт се осъществи преди една седмица и имахме проблем с билетите, тъй като се разпродадоха прекалено бързо.“ – обясни той. В концерта „С музиката на Джон Уилямс“ ще звучат култови теми от филмите „Междузвездни войни“, „Индиана Джоунс“, „Хари Потър“, „Джурасик парк“, „Сам вкъщи“, „Супермен“ и „Извънземното“, а на екран на сцената ще се прожектират кадри с незабравимите мигове от тях.

Найден Тодоров припомни, че Джон Уилямс има 23 награди „Грами“ и е на второ място в историята след Уолт Дисни с 50 номинации за „Оскар“. „Това е заради всичките тези филми, за които си мислим, че харесваме филмите, а ние харесваме 30% филма и 70% – музиката от него.“ – посочва Найден Тодоров. Той припомни, че саундтракът на „Междузвездни войни“ е определен от Американския конгрес за част от националното наследство и се смята за най-успешната филмова партитура на всички времена. Маестрото приема музиката на Уилямс толкова лично, че когато баща му го търси по телефона, апаратът звъни с мелодията от „Индиана Джоунс“. Веднага след като си припомни с музика първите седем епизода на „Междузвездни войни“, той се отправя към киносалона, тъй като има билет за първата прожекция у нас на Епизод 8 на сагата.

Отново на преференциалната цена от 5 лв. закупилите билети за концерта на Томас Хемпсън ще могат да посетят още един редовен концерт по избор от програмата на Филхармонията в периода от януари до юни 2018 г. „Без значение дали е свързан със солистите на Виенската филхармония, с Максим Венгеров, със Сара Чанг, с Юрий Башмет, с всичките прекрасни световни и български звезди в богатата ни програма.“ – гарантира Найден Тодоров.

За да използвате намаленията за двата концерта, е достатъчно да представите своя билет за отложения концерт на касата на зала „България“.

Разговорът ни с Найден Тодоров завърши с обещание: „Има и още нещо – понеже дължим поканата към Томас Хемпсън на един голям български диригент, който работи с него – Павел Балев, самият Павел Балев каза, че очаква с нетърпение да мине този концерт, за да даде и нови изненади за нашата публика. Аз самият вече ги знам, но не мога да говоря…“ Ние сме в очакване!

  • Интервюто на Светослав Николов с Найден Тодоров можете да чуете чрез бутона „Аудио“.