Тома Дютрон свири у нас, баща му – Жак Дютрон, гледаме във филм за Ван Гог

Тома Дютрон свири у нас, баща му – Жак Дютрон, гледаме във филм за Ван Гог

Тома Дютрон – син на две легенди на музиката – Жак Дютрон и Франсоаз Арди, идва за първи концерт у нас. Неговата стопляща сърцето и раздвижваща тялото музика ще слушаме на 27 март от 21 ч. в Sofia Live Club. Месец по-рано във февруарската филмова програма на Френския институт в България в залата на пл. „Славейков“ ще гледаме филма „Ван Гог – Пиала“ с участието на Жак Дютрон. Прожекцията е на 28 февруари от 18:30 ч. Организатор е Френският институт в България.

В София Тома Дютрон ще представи петия си албум Frenchy, който ще е на музикалния пазар на 20 март. В него той претворява популярни песни по необичаен начин. След пилотния сингъл C’est ci bon, в който свирят и пеят като гости Даяна Крол и Иги Поп, в 19 ч. днес, в Деня на влюбените, Тома Дютрон ще направи премиерата на второто видео към албума - La vie en rose с Били Гибънс, фронтменът на ZZ Top.

Сред другите гости в албума Frenchy са Джеф Голдблум и Хейли Райнхарт. У нас Дютрон ще излезе пред публиката с квинтет, в който участва и виртуозният китарист Роки Гресе, за да ни поднесе както музика от новия си албум, така и някои от най-популярните си песни.

Тома Дютрон става любимец на Франция още с дебютния си албум от 2008 г., за който е отличен с престижната награда Victoire de la musique за Откритие на годината. Той отрасва с любовта към мелодиите и красивите стихове от творчеството на своите родители. Започва много млад да свири на китара, а сега се изявява като вокалист и китарист, композитор и текстописец. Билетите за So Frenchy с Thomas Dutronc са вече в продажба в мрежите на Eventim и OMV на цена от 10 лв. Джаз ФМ е медиен партньор.

Биографичният филм „Ван Гог – Пиала“ на режисьора Морис Пиала и с Жак Дютрон в главната роля ще бъде прожектиран във февруарската кинопрограма на Френския институт в България. Тя е посветена на наградите „Сезар“, с която Жак Дютрон е отличен през 1992 г. за изпълнението на главната роля в тази лента. Във филма Пиала разказва за последните седмици от живота на Ван Гог, когато той се лекува при своя почитател д-р Гаше в Овер сюр Оаз. Режисьорското му въображение разкрива предполагаема любовна връзка между Ван Гог и дъщерята на Гаше. Прожекцията е на 28 февруари от 18:30 ч.