Толкова силно вярваща в доброто, Джос Стоун обещава да напои душите ни с новия си албум

Толкова силно вярваща в доброто, Джос Стоун обещава да напои душите ни с новия си албум

Вода, с която да напоиш душата си: това ще ни предложи Джос Стоун в новия си албум Water for Your Soul. Той ще излезе на 17 юли отново от нейния собствен лейбъл – Kobalt. Това ще бъде седмият албум в дискографията на Джос Стоун и трети, който издава сама. Причината да се раздели със света на големите звукозаписни компании, както преди години обясни тя, е че се опитват да я вкарат в рамките на лъскава аренби певица, които са й твърде тесни и само я измъчват. Смелостта й бе достойно посрещната от нейните почитатели – те не се отдръпнаха от нея, а с радост посрещнаха искреността, която Джос Стоун потърси в по-суровия ритъм енд блус и в текстове, далеч от сладникавостта. Колегите й музиканти също засвидетелстваха подкрепата си за нейната зрялост – за свои проекти я поканиха Tower of Power, Бети Райт, Хърби Хенкок, Джулс Холанд и мнозина други.

Със дълбок звук и значимо послание е и пилотният сингъл от предстоящата продукция на певицата. Песента The Answer ни представя идеята на Джос Стоун за това как можем да живеем пълноценно и да намерим щастието – като не се пренапрягаме в амбиции, като открием силата си, като намерим спокойствие, като се слеем със света, като изчистим съзнанието си от фалшиви натрупвания и с бистър поглед видим истината.

Джос Стоун създава The Answer с реге музиканта от Барбадос Денис Бовел. „Той е като енциклопедия на реге музиката и пее така хубаво! Освен това е толкова приятен като човек, че да работиш с него е истинско удоволствие.“ – казва певицата за своя партньор в интервю за „Билборд“. Но и тук тя бяга от ограниченията – и макар основната линия да е ритъм енд блус на реге основа, в песента се чуват дори елементи от ирландската музика, има и госпъл хоруси, прокрадват се калипсо нотки. Джос Стоун посочва: „В света на музиката няма правила на щастието. С новата си песен призовавам да се освободим от тревогите – да се почувстваме свободни, да танцуваме, а не да се притесняваме за това какви предизвикателства ще се изпречат на пътя ни. Животът е това, което направим от него. Шансът ни е в добротата.“

Още в края на миналата година Джос Стоун разкри музикалната концепция за своя нов проект Water for Your Soul. Певица, която не може да понася ограниченията, тя тогава подсказа, че албумът отново ще е основан на ритъм енд блус музиката, но негов гръбнак ще бъде хип-хопът, предаден от ударните и баса, без рапиране. Идеята да включи реге й дал Деймиън Марли, с когото участва в за кратко просъществувалата група SuperHeavy с участието още на Мик Джагър, Дейв Стюарт и Ей Ар Рахман. Water for Your Soul ще включва още музикални елементи от индийската и ирландската култура. „Събирането им в едно е известно предизвикателство, но на мен така ми харесва. Звучи странно, но ще се получи чудесно!“.

Песента The Answer показва, че предизвикателствата са единствено възможност да видим нови хоризонти. Как публиката посреща новото в музиката й, Джос Стоун тества по време на световно турне, озаглавено Total World Tour, тъй като тя си постави амбициозната задача да пее в 204 държави, в някои от които никога не е стъпвала световна суперзвезда. Идеята – да няма пренебрегнати народи: „Как така в турнетата на звездите една страна се оказва по-важна от друга. Не съм съгласна с такова разделение. И тъй като имам късмета да ми плащат, за да пея, мога да използвам тези пари, за да пея пред хора, за които никой никога не е правил това – и така да осъществя наистина световно турне.“ – разсъждава Джос Стоун пред „Билборд“. Един от тези концерти я отвежда до Лесото в Южна Африка, където пее в подкрепа на благотворителна организация, създадена от принц Хари.

Джос Стоун често снима своите срещи по пътя и не отхвърля възможността да събере кадрите в документален филм, в който ще разкаже за добротата на хората. „Толкова често чувам тежки осъдителни думи – как унищожаваме планетата, как сме лоши един към друг и по цял ден се избиваме. Вярвам, че 95% от хората на тази планета са прекрасни, а само останалите 5% са катрана в меда.“

Joss Stone - Water for Your Soul
1. Love Me
2. This Ain't Love
3. Stuck On You
4. Star
5. Let Me Breathe
6. Cut The Line
7. Wake Up
8. Way Oh
9. Underworld
10. Molly Town
11. Sensimilla
12. Harry's Symphony
13. Clean Water
14. The Answer

  • Пилотния сингъл от новия албум на Джос Стоун представяме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.