Толкова много звезди на фестивала „Jazz под звездите на Деветашкото плато“!

Толкова много звезди на фестивала „Jazz под звездите на Деветашкото плато“!

Толкова много звезди ще има във вечерта на 23 юни на четвъртото издание на фестивала „Jazz под звездите на Деветашкото плато“. Легендарната Мими Николова, която изпя незабравимите „Замълчи, замълчи“ и „Когато луната изплува“, Хилда Казасян с нейния нов проект с музиката на Ела Фицджералд, както и ансамбъл „Спектрум“ са сред специалните участници в програмата тази година. Тя включва много любими имена и започва в 19 ч. край пещерата „Гарваница“ между с. Кърпачево и с. Горско Сливово и прераства в джемсешън в центъра на Кърпачево след 22 ч. Инициатор и организатор на фестивала е Ива Таралежкова от сдружение „Деветашко плато“, а музикалната програма тя подготвя с основното участие на Венци Благоев. Джаз ФМ е медиен партньор.

Приказно красива природа, гостоприемни домакини и джаз... „Джаз под звездите на Деветашкото плато“

По традиция на фестивалната сцена ще излязат Владимир Радулов, Невилиян Гемижев, Александър Куманов, а също и Димитър Узунов и Павлин Павлов от състава на Софийската опера и балет. За първи път във фестивала ще участва носителят на „Грами“ – кавалджията Недялко Недялков, който ще свири свои композиции, както и аржентински пиеси в български размери, а организаторите ще го срещнат на сцената с аржентинския китарист Емануел Лосио. Васил Енчев и Атанас Миладинов от „София фюжън квартет“ и Бигбенда на БНР ще изпълнят музика на Васко и на „Брекър брадърс“. Георги Агатов, родом от Ловеч, ще води група от местни музиканти. За първи път ще се представи завършилият в Грьонинген млад музикант Стефан Горанов – „той е известен в Плевен като метъл барабанист, но след сериозно образование са го насочили в правилната посока, така че ще се радваме да сме с него.“ – казва с шега Венци Благоев.

Петър Терзиев, който миналата година чухме като вокалист, сега ще свири със своя дуетен партньор в албума „С укулеле по света“ Вилизар Гичев, като ще ги чуем със суинг програма. В изявата си те ще бъдат с корифея на горещия джаз Александър Куманов, който ще води китарна формация, а в изпълненията на джипси джаз ще се включат още Емануел Лосио, Димитър Благоев и Димитър Карамфилов. От членовете на „Спектрум“ солови изпълнения ще поднесат Весела Морова и Боряна Йорданова. Очаква се да пеят и Павлин Павлов и Невилиян Гемижев. „Така че програмата ще бъде джаз, който минава през сърцето на всеки музикант и стига до всяка публика, затова включваме и диксиленд, и латино джаз и дори танго. Надявам се дори жителят на с. Горско Сливово Бедрос Папазян – един от големите ни виолисти, композитори и диригенти – да се появи със своята виола, но това на място ще го разберем.“ – обобщава Венци Благоев в интервю по Джаз ФМ.

Форматът на фестивала включва в основната част непрекъснато движение на творците на сцената, като за всяко следващо изпълнение се появяват нови музиканти, а част от досега свирилите отстъпват мястото си. За кратко, защото скоро отново са с инструментите си там, дори без подканяне от Венци Благоев, който залага на свободата на изразяването и лекотата на общуването: „С малки изключения, музикантите не се репетирали. Те се събират на място – някои от тях се запознават на поляната около 16 – 17 ч. – преглеждаме нотите и два часа по-късно сме на сцената.“ Така „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ събира професионалисти, които бързо ще имат готовност да се представят блестящо на сцената, но част от тяхното вълнение ще бъде спонтанността и непринуденото общуване.

За най-близка връзка с изкуството и природата зрителите преживяват музиката, седнали върху донесените от тях одеяла, или върху балите слама, наредени на поляната от организаторите. Просторния терен е осигурен с вода и тоалетни и позволява разпъване на палатка.

След 23 ч. музиката вече звучи в центъра на Кърпачево, където на голямата идеално поддържана поляна пред бившето училище за спокойна и вълнуваща вечер са се събрали любители на изкуството. В джемсешъните се включват всички желаещи музиканти.

Пред Джаз ФМ създателката на фестивала Ива Таралежкова коментира достиженията на форума: „За четвърта година каним любителите на музиката, на природата, на свободата, на романтиката да слушаме музика на открито. Наистина преживяването ни е страхотно, проектът е напълно некомерсиален, а идеята ни от самото начало е да правим това събитие с цел да популяризираме и развиваме този селски район, който преди 10-ина години бе забравен от Бога, а сега там има над 40 къщи за гости с над 650 легла. Има смисъл да се влагат усилия в селата – трябва много енергия и много труд, но това дава резултати. Четвъртото издание на джаз феста и интересът, който още отсега виждаме, наистина го доказва.“

„Прилепите суингират в Деветашката пещера.“ – прави връзката между изкуството и природата Венци Благоев, като Ива Таралежкова допълва за животинското богатство в нея: „Суингират, заедно със скални лястовици и гълъби.“ „Едни от най-красивите импровизации могат да се видят на Крушунските водопади – водна инсталация, направена от природата, така че и там ще вземем своите инструменти и вероятно ще посвирим.“ – добавя Венци Благоев.

Така, след случила се преди години среща на „Джаз за деца“, фестивалът „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ за четвърти пък ще покаже връзката ни едновременно с изкуството и природата.

  • Интервюто на Светослав Николов с Ива Таралежкова и Венци Благоев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.