The New Standards на Мирослава Кацарова поема на лятно турне – с концерти във Варна, Созопол и Пловдив

The New Standards на Мирослава Кацарова поема на лятно турне – с концерти във Варна, Созопол и Пловдив

Програмата The New Standards на Мирослава Кацарова тръгва на лятно турне – на 13 юли ще я чуем в клуб „Ментол“ във Варна, на 14 юли – в клуб „Мишел“ в Созопол и на 20 юли на сцена „Ядрото“ в квартал Капана – този концерт ще бъде с вход свободен. Всички събития се осъществяват с подкрепата на Schweppes. Джаз ФМ е медиен партньор. Мира ще пее с трио – Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов – Еко (бас) и Христо Йоцов (ударни). Александър Леков ще свири на баса в Пловдив. Китаристът Николай Карагеоргиев, когото слушахме на премиерите в състав квартет, отсъства, тъй като е поканен да солира в Swiss Jazz Orchestra.

„Тази програма я чувствам улегнала, различна, развила се. Иска ми се да я споделя с нови хора, тъй като премиерите през март имаха хубав отзвук.“ – каза в студиото ни Мирослава Кацарова. Атмосферата на концертите на открито тя описва с думите: „Така музиката звучи по съвсем различен начин – тя красиво се разпилява и се слива със звуците наоколо. А особено когато морето е наблизо, нещата са на ръба на магичното.“

Teardrop на Massive Attack, Use Somebody на Kings of Leon, Imagine на Джон Ленън, Human Nature на Майкъл Джексън, Exit Music на Radiohead, Kiss Me на Sixpence None The Richer, Ironic на Аланис Морисет, Big Yellow Taxi и Both Sides Now на Джони Мичъл, Love Is A Losing Game на Ейми Уайнхаус, Practical Arrangement на Стинг и I Wish на Стиви Уондър са включени в програмата. „Ние се опитахме да ги променим, да направим нещата изненадващи, което придава друг смисъл на тази музика.“ – обяснява Мира.

В основата на The New Standards е благият джаз звук и уважението към поп и рок първообразиите: „Всички ние изпитваме огромно уважение към тази изключително красива музика. От друга страна всеки влага себе си в това, което правим. Точно това харесвам на работата с тези музиканти – че става дума за работа, в която всеки влага душата си. И това ми харесва!“ – обобщава своите усещания Мира.

Наесен предстои отново да чуем The New Standards в София. Преди това, на 10 август на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ Мирослава Кацарова ще изпълни програмата Time after Time с Варненски симфоничен оркестър под диригентството на Ганчо Ганчев и джаз трио: Мирослав Турийски – пиано, Младен Димитров – перкусии, и Веселин Веселинов – Еко – бас. Концертът е от 21 ч. в двора на Археологическия музей.

Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Мирослава Кацарова.