The Essential FUNK Trombone добавят нови пиеси в концертите си и влизат в студиото за албум (защото скоро няма да могат да поберат всичките си пиеси дори в двоен диск)

The Essential FUNK Trombone добавят нови пиеси в концертите си и влизат в студиото за албум (защото скоро няма да могат да поберат всичките си пиеси дори в двоен диск)

Все повече нови композиции обогатяват концертите на проекта The Essential Funk Trombone. В развитието си той прерасна в група, на която й предстои записването на албум. „Това е съвсем друго мое лице.“ – каза в началото на гостуването си в студиото ни лидерът Велислав Стоянов. „Проектът се превърна в група, защото отново имах щастието да повярвам докрай на инстинкта си и да събера много точните хора за това.“ В бенда са: Вили Стоянов – тромбон, Александър Васев – пиано, Димитър Благоев – китара, Даниеле Феббо – бас, Виктор Викторов – барабани. Малко по-късно Вили присъединява Иван Йорданов на саксофон. „Съвсем друго мое лице, доста по-агресивно.“ – описва своето изразяване тук Вили. Дори още след първото си свирене с групата Иван коментира, че групата е по-скоро The Essential Punk Trombone. „Защото разглеждам музиката твърде агресивно, диаметрално противоположно на албума за дядо ми.“ – прави съпоставка Вили с „Онзи вятър от първата среща“.

Скоро след възникването на идеята за проекта, се появява и мястото, което продължава да бъде дом за неговите изяви – бар Singles на ул. „Сан Стефано“. (Следващата уречена среща е днес в 21:30 ч.) „Решихме два пъти в месеца да свирим там с групата. В началото мислех, както и с музиката на дядо ми, да мина през 20-ина фънк класики с моето желание да се забавлявам. Една от любимите ми музики е фънкът.“ – описва първите стъпки Вили Стоянов.

Но му хрумва да пренесе в репертоара две оригинални пиеси, една от които свири с Brazz ViliDJ. Обръща се към Мишо с молба да му разреши да включи Walking Trombone, написана за неговото комбо. „А на една репетиция на бигбенда изсвирихме Fa Funk на Ачо Заберски в малко по-бързо темпо. Толкова ми хареса енергията, че го помолих да разреши да я взема за The Essential Funk Trombone.“ Само след няколко дни Ачо му носи разписан щим за „огнено дяволската пиеса в програмата“, както я определи Вили. Групата започва да свири и една от любимите му песни – How Can She Be So Beautiful, написана от Момчил Косев за SoulBmoll. „Малко повече се развихряме с клавириста Алекс Васев.“ – разказва Вили за промяната в песента, която прави заедно с музиканта, член и на двете формации.

На следващата репетиция барабанистът Виктор Викторов носи If You Don’t Like Me, Funk You. Ручеят е вече река. Алекс Васев предлага пиеса, китаристът Митко Благоев прави две. Мишо Йосифов дава още една пиеса, която е правил за Секстета с Печенката, „която също така остана във времето и го помолих да ми разреши да я включа.“ Милен Кукошаров добавя I Saw the Animals Passing, написана за втория състав на Brazz ViliDJ.

Случайна среща на ул. „Цар Иван Асен II“ прави и Веселин Веселинов – Еко композитор в проекта. С Вили двамата са били част от Electric Citizen заедно с Мартин Ташев, Михаил Йосифов и Димитър Семов. Вили си спомня с какъв груув и какво желание подхожда Еко, познава го като доста емоционален и сърцат музикант, „Защо не ми направиш едно парче?“ – го подканва. И басистът там, на улицата, му изпява рифа, а месец по-късно му изпраща миди файла с въпрос дали му харесва. „А той го е направил блестящо, толкова вкусно и красиво! Пуснах го веднага във Фейсбук групата на Essential Funk Trombone.“ – е първата реакция на Вили. Обобщение на впечатлението на музикантите са думите на Митко Благоев: „Винаги си личи старият гъзар с млада душа.“

И така „във времето между пет – шест клубни участия и три фестивални, които определям като суперуспешни, се оказахме с 14 оригинални композици, написани от нас или дадени от някого за този албум.“ – стига до сегашния момент Вили. Продължението отвежда към албум, а времето ги притиска. „Защото, ако изчакаме още малко, ще станат 28 пиеси. Алекс пише нова, Виктор пише нова, аз имам вече две нови. Казахме си, че независимо от времената, в които живеем, ще влезем в студио и ще го запишем.“ И това ще стане благодарение на една от антикризисните мерки на Министерство на културата. Музикантите са кандидатствали по програмата „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“ като индивидуални творци, а самостоятелно придобитите средства ще направят възможно общото начинание.

The Essential Funk Trombone, най-новият музикален проект в семейството на Brazz Association, участва в 13-ия Международен фестивал на младежките изкуства в Китай (13th China International Youth Arts Festival), който се проведе от септември до октомври благодарение на сътрудничеството с редица онлайн мултимедийни платформи. А в края на октомври групата се включи с два онлайн концерта в музикалния фестивал Qintai, който след осем години развитие вече е един от първите три музикални фестивала в Китай и вероятно едно от най-масовите музикални събития в страната. Записът бе направен в студио Audioslot, а оператор е Евгени Димитров от фотографска агенция BulFoto.

The Essential Funk Trombone следва успеха на „Онзи вятър от първата среща“ с музиката на Йосиф Цанков

„Доста съм доволен, мисля, че създадохме добър пример как може да се възпроизвежда стара хубава българска музика.“ – казва след успеха на албума и концерта за премиерата му Вили, осъзнавайки, че дава нов живот на музика, която иначе би останала във времето си. Той сравнява аранжорската работа на Мишо с направеното от Филип Кутев. „Целта бе да се опитаме да превъзмогнем дупките на неслушане на тази музика и да подходим по възможно най-професионалния, качествен и емоционален начин. Цялата магия е концентрирана в начина, по който дядо ми е възприемал живота и любовта, това че е открил за себе си как затрепват струните на неговата душа и как да го предаде чрез мелодия на хората. За мен бе най-важно кои точно музиканти коя работа да свършат, за да няма никъде по пътя човек без отношение, човек с прекалена доза неосъзнаване на задачата.“ – описва спояването между музикантите Вили, внук на Йосиф Цанков.

С „Онзи вятър от първата среща“ неговият приятел от училище и съидейник през десетилетията Мишо Йосифов за първи път прави цяла бигбендова програма, вече поднесена на публиката. „Знаех, че неговата душевност ще пренесе музиката точно толкова красиво и леко. Защото тя е поп музика, или пък естрадна, или пък танцова и забавна, но е доста наситена с драматизъм, като „Приказка“, „Повей, ветре“ и още доста композиции на дядо ми. Музиката не е просто само онази извечна лекота, водеща към танц, забавление, усмивки, а е наситена със свръхемоции, независимо от кой спектър.“ – казва той за композициите на дядо си.

Проектите, които Вили си е поставил на дневен ред с тях, не са един и два. „Това бе най-хубавото, най-празничното възможно начало на тези срещи с деди Йожи.“ – казва той за връзката с бележития си прародител, когото не е имал щастието да познава. Когато една сутрин се събужда с усещането, че е узрял за среща със своя дядо чрез музиката, веднага споделя с Мишо и Митко Льолев „Тяхната реакция бе толкова моментална, сякаш са ме чакали. Веднага заговориха какво и как ще направят.“ – чувства подкрепата им той. Йосиф Цанков е негов дядо, но е и наш духовен баща, тъй като всички сме израснали с много любими песни, написани от него. Тези срещи с деди Йожи са наши общи. Да се появи „Онзи вятър от първата среща“ отново помага финансиране от конкурс на Министерство на културата.

Следват два примера за обаянието на Йосиф Цанков. Приятел на Вили, оркестрант в Софийската опера и балет, син на оперния певец Петър Петров, споделя: „Ти не можеш да си представиш какъв празник беше, когато дядо ти пристигаше вкъщи и какво беше, когато един ден баща ми дойде и каза: „Йожи умря.“ Настана такава трагедия за нашето семейство…“ Служителка в „Балкантон“ го разплаква с думите: „Да знаеш, момче, никога през живота си не съм виждала по-добър човек.“

С музиката на Йосиф Цанков ще бъде Just Bossa с Петър Терзиев

Вили е в процес на реализирането на проект с квартета Just Bossa: Петър Терзиев – вокал, Димитър Благоев – китара, и Даниеле Феббо – бас. Началото е с „Приказка“ и „Когато луната изплува“, впоследствие се появява „Под жълтите листа на старата липа.“ След още пет песни те ще имат готовността да запишат албум, който ще изрази същността на музиката на Йосиф Цанков в стилистиката на съвремието: „по този романтичен начин, към който босанова предразполага.“ – обяснява Вили. След инструменталния „Онзи вятър от първата среща“ „този път проектът е с голяма концентрация върху стиховете. Защото Пепи се оказа млад човек с много правилно, интелигентно и топло отношение към текста.“ – заключава Вили Стоянов.

  • Интервюто с Вили Стоянов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Хронология на албума T.E.F.T. на The Essential FUNK Trombone

Вие сте тук:

В „Новини“, 19.11.2020 г.: The Essential FUNK Trombone добавят нови пиеси в концертите си и влизат в студиото за албум (защото скоро няма да могат да поберат всичките си пиеси дори в двоен диск)

Следва:

В „Новини“, 22.02.2020 г.: Група от единомислещи, влюбени в страстния фънк музиканти: The Essential FUNK Trombone представя дебютен албум

Във „Филми за джаза“, 12.03.2021 г.: The Essential FUNK Trombone: взаимност, насърчение и импровизация, която създава нова творба

В „За албумите от техните създатели“, 19.03.2021 г.: T.E.F.T. (2021 г.) е дебютният албум на The Essential FUNK Trombone

В „Нова музика“, 27.03.2021 г.: The Essential FUNK Trombone изгражда музиканти, обогатява публиката, развива средата. Групата дебютира с T.E.F.T.