Тери Лин Карингтън, Хенри Тредгил, Албърт „Тути“ Хийт и Фил Шеп са новите носители на най-престижната американска награда за джаз

Тери Лин Карингтън, Хенри Тредгил, Албърт „Тути“ Хийт и Фил Шеп са новите носители на най-престижната американска награда за джаз

Новите носители на най-престижното американско отличие за джаз – „Майстор на джаза“, тази година са трима музиканти и един изявен покровител на джаза. Това са Тери Лин Карингтън, Хенри Тредгил, Албърт „Тути“ Хийт и Фил Шеп. Наградата се връчва от Националната фондация за изкуствата на САЩ.

Тери Лин Карингтън е носителка на 3 награди „Грами“ и е една от най-ярките барабанистки в джаза през последните 4 десетилетия. Карингтън пише музика, продуцира, преподава и ръководи различни групи и проекти.

Хенри Тредгил е композитор, мултиинструменталист и забележителен импровизатор, чиято музика има специално място в авангардния джаз. Носител е на „Пулицър за музика“ през 2016 г., като е един от общо тримата джаз музиканти, удостоявани с тази голяма награда.

Албърт „Тути“ Хийт е барабанист и преподавател. През годините е работил с имена от Джон Колтрейн до Итън Айвърсън и свири в стотици звукозаписи. Той е брат на тенорсаксофониста Джими Хийт и басиста Пърси Хийт.

Фил Шеп е наричан „пазител на пламъка на джаза“. Той е архивист, историк, преподавател и радиоводещ. Носител е на 6 награди „Грами“ за своите бележки, аудио инженеринг и продукция. Като куратор на Jazz at Lincoln Center в Ню Йорк създава образователната програма Swing University.

Националната фондация за изкуствата на САЩ, която връчва наградата „Майстор на джаза“, традиционно организира празничен концерт в чест на отличените. Както и миналата година, така и тази концертът-трибют ще се излъчи онлайн и ще достигне до публиката по целия свят. На 22 април той ще бъде предаван безплатно в сайтовете arts.gov и sfjazz.org, а също и в страниците на различни радиостанции и джаз медии, образователни институции като Музикалния колеж „Бъркли“ и Джаз института на Чикаго, организации като Асоциацията на джаз журналистите в САЩ и др. Водещи на церемонията ще бъдат Ди Ди Бриджуотър, самата тя носителка на наградата „Майстор на джаза“, и актьорът Делрой Линдо. Музикален директор на концерта е саксофонистът Мигел Зенон. В изпълненията ще участват Уинтън Марсалис, Даян Рийвс, Авишай Коен, Джо Ловано, Линда Мей Хан О, Данило Перес, Лиз Райт, SFJAZZ High School All Stars и др. Със специални видео обръщения в празничната вечер ще се включат Хърби Хенкок, Чарлз Лойд, Уейн Шортър, Джейсън Моран.

Националната фондация за изкуствата връчва наградите „Майстор на джаза“ от 1982 г. насам. Сред отличените през годините са Ела Фицджералд, Съни Ролинс, Майлс Дейвис, Чик Кърия, Даян Рийвс, Дейв Холанд и мн. др. Подробна информация за наградените 161 майстори на джаза може да прочетете повече в самия сайт на организацията. Наградата се връчва еднократно и има финансово измерение в размер на 25000 долара.