Теодосий Спасов написа по предложение на Илиян Илиев Концерт за кавал и кларинет – слушаме го със Симфониета Видин и Свилен Симеонов в „Джаз емоции“

Теодосий Спасов написа по предложение на Илиян Илиев Концерт за кавал и кларинет – слушаме го със Симфониета Видин и Свилен Симеонов в „Джаз емоции“

В предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“ излъчваме Концерт за кавал и кларинет от Теодосий Спасов със солисти авторът и Илиян Илиев със Симфониета Видин под диригентството на Свилен Симеонов. Това произведение той започва да пише в края на 90-те, когато е в Ню Йорк като част от трупата на шоуто Riverdance. Завършва го 15 години по-късно и от тогава често го изпълнява. За него пред Джаз ФМ Теодосий Спасов разказа: „Тогава много общувахме с Илиян и Симеон – синовете на Никола Илиев. Имахме прекрасни преживявания на Статън айлънд, в Манхатън преди събитията от 11 септември. Посещавахме много клубове. Свирил съм с нюйоркски музиканти съвсем импровизирано – след шоуто на Riverdance те ме чакаха пред театъра с коли и ме откарваха към „Гринич вилидж“. Още съществуваше легендарният културен младежки дом „Нийдинг фактъри“ с няколко зали, в които вървяха уникални програми. Тогава Илиян сподели, че иска да свирим заедно и ме помоли да напиша концерт. Завърших го едва преди 3 години. Дълго отлагах и работех по малко за него, но след даденото обещание вече нямаше накъде.“ – казва с усмивка Теодосий Спасов. Неговите думи можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.

Така двамата започват да общуват на сцената чрез този концерт, чиято премиера е на 3 ноември 2017 г. със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин в зала „България“ и вече има студиен запис. Програмата музикантите поднасят и на „Варненско лято“, в Шумен изпълняват с диригент Станислав Ушев, а записът, който ще чуем, е от концерт за 10-ата годишнина на Радио Видин. Творбата има адаптация за Димитровградския забавен оркестър – преработва го Митя Йорданов и музикантите го изпълняват послучай годишнина от смъртта на Петко Радев. „Върви, харесва се много този концерт и сигурно ще продължим да го свирим.“ – казва Теодосий Спасов.

На 23 април от 21 ч. ще слушаме Теодосий Спасов отново с неговия проект „Вяра“ в „София лайв клуб“. Той е продължение на едноименния му албум, излязъл през 2006 г. През миналата година музикантът събра двете формации, с които работи напоследък – Фолк квинтет, с който е заедно вече 11 години, и джазова група, с която свири от 9 години. Така за „Вяра“ на сцената са Пейо Пеев – гъдулка, Иван Георгиев – гайда, Християн Цвятков – китара, Генадий Рашков – тъпан, Мирослав Турийски – пиано, Николай Карагеоргиев – китара, Александър Леков – бас китара, и Начо Господинов – ударни. Проектът ще бъде представен и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив на 25 април от 17 ч. при свободен вход. Откъси от премиерата преди година също включваме в това издание на „Джаз емоции“.

В предаването ще припомним изпълнения на Теодосий Спасов с проекта „Еструна“ – Арканхел (вокал), Антонио Форчоне (китара), Йелси Ередия (контрабас), Агустин Диасера (перкусии) и хор „Нови български гласове“ с диригент Георги Петков. Записът е от премиерата на проекта през 2013 г. в зала „България“. От там води началото си албума на Арканхел с хор „Нови български гласове“, който преди няколко месеца спечели „Латино Грами“ за най-добър фламенко албум.

В „Джаз емоции“ тази седмица ще се завърнем и към една от първите концертни изяви на Теодосий Спасов с Милчо Левиев – ще чуем неговата композиция „Рага Тодор“ от концерта, провел се на 4 януари 1990 г. в Зала 1 на НДК. Ще завършим с най-новото му сътрудничество – с Иван Шопов в InFusion.

След изявата на Блус феста в Благоевград с Влатко Стефановски преди няколко дни, Теодосий Спасов ще слушаме и на сцената на Античния театър в Пловдив на 1 юни cъс сформираната от него група Western Balkans Band BG (Дритан Хекурани, Амар Чешляр, Влатко Стефановски, Йелена Йовович и Васил Хаджиманов – по-рано Теодосий Спасов ни разказа предисторията на този проект), както и на фестивала „Орбелус – ритъм и вино“ сред лозята в с. Кромидово, Петричко, на 11 май с Танос Ставридис и Влатко Стефановски.

  • „Джаз емоции“ се излъчва във вторник от 21 ч. с повторение в събота от 19 ч.

На снимката: Двамата изпълнители на брега на р. Дунав. Източник: фейсбук страницата на Теодосий Спасов.