Теодосий Спасов, Марио Станчев и „Акустична версия“ с номинации за „Кристална лира“

Теодосий Спасов, Марио Станчев и „Акустична версия“ с номинации за „Кристална лира“

Теодосий Спасов, Марио Станчев и „Акустична версия“ са с номинации в категорията „Джаз“ на тазгодишното издание на наградите „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ. Призовете ще бъдат връчени на церемония в Музикалния театър на 1 ноември – Деня на будителите. Входът за събитието, което започва в 19 ч., е свободен. То е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г. Съюзът на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ присъждат наградите „Кристална лира“ от 1997 г. насам за обществено признание на върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство. Тази година се провежда 19-то издание на церемонията.

В категорията „Джаз“ вниманието на журито привлече работата на Теодосий Спасов – за цялостната му концертна дейност, включително участията му във фестивали като „Варненско лято“ и „Жълтите павета“. Марио Станчев е номиниран за албума си „Есенни листа в София“, създаден с Христо Йоцов и Димитър Карамфилов и представен на поредица от концерти в София и Варна, както и за албума „Фолклор и джаз“, записан на живо с Веселин Койчев, Васил Василев и ръководения от Костадин Бураджиев Академичен народен хор при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Третата номинация в категорията „Джаз“ е за „Акустична версия“ – за албума на триото Timе in Time Out и за поредицата концерти в София и страната, сред тях и бенефисния на Милчо Левиев. Миналата година статуетката отиде при Ангел Заберски, а през 2013 г. – при Антони Дончев, който тогава пое Биг бенда на Българското национално радио.

Артистът на ЮНЕСКО за мир Теодосий Спасов: „В музиката няма таван – тя се прави за възпитание, послания, духовно усъвършенстване, споделяне на талант, провокиране на останалите, обогатяване.“

На церемонията в неделя вечерта ще стане ясно и кой получава Наградата на публиката. Над 1000 слушатели на Класик ФМ дадоха глас за своя любим творец.

В новата категория за „Духови оркестри и формации“ са номинирани Общински духов оркестър – Русе (Биг Бенд – Русе) за организацията и домакинството на първия по рода си Международен биг бенд концерт в рамките на Международния биг бенд парад – Русе, 2015 г., както и Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов за коледния концерт през 2014 г. с участието на Васил Петров, детска вокална група „Бон-Бон“, Олга Михайлова – Динова, Катерина Тупарова, Александър Мутафчийски, както и за представения от „Кантус Фирмус“ Великденски концерт, състоял се на 16 май 2015 г. в зала „България“ с участието на Поли Генова, Коцето-Калки и ансамбъл „Таласъмче“.

Сред номинираните инструменталисти са добре познати имена от класическата сцена: Пламена Мангова (пиано) – за рецитала й на „Софийски музикални седмици“, за концерта й на „Мартенски музикални дни“ и за концертите й на „Аполония“; Мила Георгиева (цигулка) – за изпълнението й на Европейския музикален фестивал на цигулков концерт от Брамс и за концерта й със „Софийски солисти“ в Пловдив; Марио Хосен (цигулка) – за концертите му на „Софийски музикални седмици“, „Варненско лято“ и Европейския музикален фестивал.

В категорията „Оркестрово и хорово изкуство“ виждаме постановки на Русенската опера, на чието представяне в София Джаз ФМ бе медиен партньор: „Катерина Измайлова“ от Шостакович, „Аида“ от Верди, „Кармен“ от Бизе.

Миналата година в категорията за поп музика наградата бе присъдена на „Акага“, по-миналата – на ФСБ, а номинирани тази година са Силвия Кацарова, Маргарита Хранова и вокална група „Траяна“. През изминалия сезон Силвия Кацарова представи концерт, посветен на своите вече 40 години на сцената, Маргарита Хранова издаде албума „Докога, Маргарито!“ и го изпълни на живо, а първата наша формация, която използва ансамбловото акапелно скат пеене – „Траяна“, Стара Загора, изнесе поредица от концерти със „Спектрум ансамбъл“.

Пълният списък на номинираните е публикуван на сайта на Класик ФМ: Classicfm.bg. Класик ФМ радио миналата година получи Специалната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци по случай 20-та годишнина от началото на своята мисия да популяризира класическата музика.