Теодосий Спасов и Милчо Левиев бяха удостоени с „Кристална лира“

Теодосий Спасов и Милчо Левиев бяха удостоени с „Кристална лира“

Теодосий Спасов спечели в категорията „Джаз“, а Милчо Левиев получи Специалната награда на Министерството на културата на 19-та церемонията по присъждането на отличията „Кристална лира“. Създадени през 1997 г., връчваните от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ награди отбелязват най-ярките постижения в изпълнителските изкуства през изминалия сезон. Теодосий Спасов, който може да изсвири миналото и бъдещето, корените и космоса, спечели статуетката за цялостната си концертна дейност, в която блестят участията му на създадения от него фестивал „Жълтите павета“, както и на „Варненско лято“. Другите номинирани в категорията за джаз музика бяха Марио Станчев и „Акустична версия“. Пианистът бе сред финалистите за албумите си „Есенни листа в София“ с Христо Йоцов и Димитър Карамфилов и „Фолклор и джаз“ с Веселин Койчев, Васил Василев и ръководения от Костадин Бураджиев Академичен народен хор при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. „Акустична версия“ се представиха ярко с албума си Time In Time Out и с поредица от концерти, включително бенефисния на Милчо Левиев. На церемонията по връчването на наградите „Кристална лира“ снощи в Музикалния театър публиката на два пъти аплодира Теодосий Спасов, който преди да получи статуетката изсвири импровизация за кавал. През миналата година Теодосий Спасов стана носител на отличието „Златно перо“ на Класик ФМ и галерия „Макта“, а преди няколко седмици бе обявен за Артист на ЮНЕСКО за мир. „В музиката няма таван – тя се прави за възпитание, послания, духовно усъвършенстване, споделяне на талант, провокиране на останалите, обогатяване.“ – каза тогава той в интервю за Джаз ФМ.

Посветили се на джаза: „Акустична версия“ с първи студиен албум от 17 год. насам – Time In Time Out. Премиерата ще е на бенефиса на Милчо Левиев

Милчо Левиев предстои да разкаже съдбата си в биографичен филм, стана ясно от думите на мениджъра му Иван Минчев, който получи от негово име Специалната награда на Министерството на културата. „Маестро Левиев е в Солун, където завършва музикалното оформление на разказващия за него филм „Нямо кино“ – с тези думи обясни отсъствието му от церемонията Иван Минчев. Милчо Левиев бе награден за цялостното си творчество, а изминалият сезон бе един от неговите най-активни: той издаде три албума – соловия Quiet March, дуетния с Вики Алмазиду – Nina, и концертния с Биг бенда на Българското национално радио и с хор „Космическите гласове“ „Между два свята“. Успоредно с това често се срещаше с публиката – с „Акустична версия“ представи бенефисния си концерт в зала „България“, а също така свири на „Дни на камерната музика“ в Габрово. Милчо Левиев продължава и преподавателската си дейност, като изгражда таланта на младите си наследници в майсторски клас към Нов български университет.

Още:
Милчо Левиев с два нови албума: соловия пиано проект Quiet March и Nina, записан в дует с певицата Вики Алмазиду
„Тихият марш“ на Милчо Левиев
Няма граници за голямата любов – Милчо Левиев сродява традициите на България и САЩ в „Пътешествие в два свята“ с Биг бенда на БНР и хор „Космически гласове“

Приемайки отличието в категорията за поп музика, Силвия Кацарова, която впечатли журито с проявите по случай своята 40-та годишнина на сцената, благодари на Джаз ФМ: „Радиото, с което съм всеки Божи ден.“ – каза тя. И пожела да представи на слушателите ни своите най-ранни записи от времето, когато е започвала пътя си в музиката като вокалистка заедно с Марио Станчев, а след това е имала и много изяви с биг бенд и с голям оркестър.

Наградата на публиката, присъдена след слушателския вот на електронната поща на Класик ФМ, получи Мария Цветкова – солистка в „Катерина Измайлова“ от Шостакович в постановка на Държавна опера – Русе. За същата продукция съставът получи наградата за постановъчен екип. Третото отличие за трупата бе в категорията „Диригенти“ – спечели Владимир Кираджиев, ръководил оркестъра при концерт с Людмил Ангелов в Русе и на „Софийски музикални седмици“.

В някои от другите категории – за млад изпълнител бе отличено дуото Зорница Иларионова – Асен Танчев, за педагози – директорът на Националното училище по фолклорно изкуство „Филип Кутев“ в Котел Мария Градешлиева, за инструменталист – пианистката Пламена Мангова, за камерни ансамбли – струнен квартет „Фрош“, за балетно изкуство – балет „Арабеск“ (за спектакъла „Пандора“).

За първи път бяха връчени награди за духови оркестри и формации (спечели Общински духов оркестър – Русе, с диригент Димчо Рубчев за организацията и домакинството на първия по рода си Международен биг бенд концерт в рамките на Международния биг бенд парад – Русе) и за звуков и медиен дизайн (с първи носител – катедра „Звукорежисура, звуков и медиен дизайн“ към Националната музикална академия).

Пълният списък на наградените е публикуван на сайта на Класик ФМ.

На снимката: програмният директор и водещ на Джаз ФМ Светослав Николов връчва отличието „Кристална лира“ на Теодосий Спасов. Чрез бутона „Галерия“ можете да видите момента от удостояването с тази награда на Силвия Кацарова. Автор: В. Балевска