Теодосий Спасов и Християн Цвятков се завърнаха с 12 пиеси от ледена Антарктида

Теодосий Спасов и Християн Цвятков се завърнаха с 12 пиеси от ледена Антарктида

Дванадесет пиеси донесоха от Антарктида Теодосий Спасов и Християн Цвятков – с вълните на океана, чути първо от пингвини и тюлени, с чистотата на природата. „Там като че ли идеите са наоколо и само трябва да ги уловим, когато дойде поривът за творчество. А там идваше, наистина.“ – споделя впечатления в ефира на Джаз ФМ Теодосий Спасов дни след завръщането си.

Музикантът заедно с китариста Християн Цвятков участва в 28-ата антарктическа експедиция по покана на проф. Христо Пимпирев. „Това е едно пречистване. Приятели го определиха много точно като „изпиране на душата“. На Антарктида сетивата ти се обострят.“ – добавя за преживяното Тедосий Спасов.

В кристалната чистота на Антарктида кристално ясна става отговорността на човека към природата. „Все още на нашата планета има недокоснати места, които се пазят от човечеството, но не знам до кога. Като се мине от Огнена земя през пролива Дрейк на юг, визи не съществуват, никой не ти проверява паспорта.“ – разказва Теодосий Спасов за това място, където националността е една – „човек“.

„Мили същества обитават тези земи и все още не се страхуват от хората. Приемат те с разтворени обятия да бъдеш до тях в техния свят.“ – споделя той.

Те са тъй близо и толкова красиви – как можеш да устоиш да не ги прегърнеш? „Човек се чувства като гост и това прегръщане, колкото и да ти се иска, е доста нахално. Те вдъхват такава миловидност, че ти се иска да не ги обезпокояваш. За мен беше гостуване без предизвестие, което не е много възпитано.“ – казва с усмивка музикантът.

Симпатичните пингвини са първата публика на нови пиеси на Теодосий Спасов и Християн Цвятков: „Те са много музикални. Когато започнахме да свирим, замръзнаха, слушаха в захлас, дори не издаваха и звук. Бяха онемели и едва в паузата след изпълнението издаваха много мили звуци. Засвирвахме следващата пиеса и те пак притихваха, изправяха се и гледаха в различни посоки, явно заслушани.“

Двамата музиканти свирят и на слонски тюлени на пясъчен плаж. Фолклорната ни музика те посрещат с поклащания на телата, а на бавните пиеси журналисти разказват, че са видели сълзи в очите им. „Това беше нашата първа и за мен единствена среща с Антарктида. Бих желал да запазя всичките си впечатления така за цял живот.“ – определя неповторимостта на преживяването Теодосий Спасов.

Антарктида е място, на което можеш да се осъзнаеш като част от природата, а не като властващо същество. Девственият континент призовава за единение с природата и живота.

„Човек е едно от съществата, които биха могли да живеят в такива условия. Те не са човешки. Всички обитатели на тези места са родени, за да бъдат там, а човек трябва да се приспособи и да създаде условия, в които да се чувства комфортно. Към суровата дива природа трябва да изпитваш огромно уважение и да се съобразяваш. Климатът се мени за минути, всичко се случва бързо и неочаквано и има голям риск да пребиваваш по тези места.“

Да се справи в тези трудни условия Теодосий Спасов е идеално подготвен от проф. Христо Пимпирев, но цени и неизвестността, която го държи отворен за новите усещения.

„Исках да бъда чисто нов, за да мога да попия всичко и това да даде отражение на творчеството ни. Впечатленията бяха много релефни, дълбоки и това би трябвало да се случва и занапред, когато се докосвам до нещо съвсем ново. Силата е в незнанието, за да усвоиш всичко както го виждаш и усещаш. Твоето възприятие е уникално за теб самия и това е най-стойностното.“ – казва музикантът.

Видяното и почувстваното на Антарктида го зарежда за творчество. Теодосий Спасов изрежда: „Всички впечатления, които получавахме от природата – ледниците, вулканично създадените острови, животинския свят, както и от срещите с хората, които бяха в българската база – учени, които много сериозно се замнимаваха със своите геоложки и биоложки проучвания. Хората от тази сфера могат да достигнат до дълбоки прозрения за оформянето на живота на нашата планета, да си поставят цели за опазването на природата или да пренесат нещо, което би могло да се интегрира с опорочения наш свят.“

А преживяването го променя за цял живот: „Бих пазил природата много по-съвестно, бих се пазил от хора-зверове, бих приемал добронамерените с отворени обятия. Осъзнах, че трябва да се опирам на онова усещане, което добих там, на разкрепостяване на духа, на чувството как да отварям възприятията си и да приемам идеите като истински ловец на музикални идеи.“

Предстои подготвените на Антарктида пиеси Теодосий Спасов и Християн Цвятков да запишат в албум с други музиканти, които чувстват като сродни души. Ще има и видеодиск с изпълнения от ледения континент, ще видим снимки от професионални фотографи. „И някои от моите, ако те ги приемат.“ – казва отново усмихнат музикантът.

  • Интервюто на Светослав Николов с Теодосий Спасов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

След завръщането си в България музикантите гостуваха в „Шоуто на Николаос Цитиридис“ по bTV: