Тазгодишното издание на панаира за съвременно изкуство viennacontemporary представя „Фокус България”

Тазгодишното издание на панаира за съвременно изкуство viennacontemporary представя „Фокус България”

Днес е официалното откриване на панаира за съвременно изкуство viennacontemporary, който ще се проведе до 27 септември в австрийската столица. В 19 ч. официално ще бъде дадено началото на „Фокус България” - първия мащабен обзор на българско съвременно изкуство на подобен международен форум. Досега във фокуса на изложението са били държави като Азербайджан, Грузия, Казахстан, Украйна и Беларус (2012 г.), Грузия и Полша (2013 г.) и Азербайджан (2014 г.)

Програмата на „Фокус България” 2015 г. включва тематична изложба, чийто куратори са Яра Бубнова и Весела Ножарова; панелни дискусии, разговори и пърформанси, курирани от Десислава Димова; исторически коментари за контекста в страната; специална публикация, разработена от Борис Костадинов.

В изложбата „Вариофокус“ (куратори: Яра Бубнова и Весела Ножарова) участват десетки български артисти, сред които Боряна Росса, Войн де Войн, Destructive Creation, Димитър Солаков, Иван Мудов, Ив Тошайн, Кирил Прашков, Лъчезар Бояджиев, Лубри, Мариела Гемишева, Недко Солаков, Олег Мавроматти, Правдолюб Иванов, Светлана Мирчева, Стефан Николаев, Стела Василева, Ясен Згуровски и мн. др.

По време на „Фокус България” ще бъде представена селекция от 90-секундни видео представяния на български художници в отговор на проведена отворена покана. Повече за срещите и дискусиите от „Фокус България” може да прочетете във фейсбук страницата на събитието.

„Фокус България“ се организира от фондация „Отворени изкуства” и галерия Sariev Contemporary в сътрудничество с Институт за съвременно изкуство - София и фондация „Изкуство дела и документи”. Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Гауденц Б. Руф, Национален фонд „Култура”, EVN Collection и Thyssen-Bornemisza Art Contemporary.

Тазгодишното издание на панаира за съвременно изкуство viennacontemporary ще се проведе за първи път в Marx Halle във Виена. В събитието участват 99 галерии от 25 държави, а така също и 9 международни арт институции. Сред специалните проекти освен „Фокус България“ са ZONE 1, Reflections и Cinema.

На снимката: преди началото на „Фокус България”, от фейсбук страницата на събитието

Интервю на Таня Иванова с артистичния директор на viennacontemporary Кристина Щайнбрехер-Пфанд от 2013 г. може да си припомните тук. Преди две години панаирът за съвременно изкуство се наричаше Viennafair The New Contemporary, а днес viennacontemporary и Viennafair са две отделни изложения.