Тазгодишното издание на „Остров на музиката“ завършва с концерт на Джаз формация „София“

Тазгодишното издание на „Остров на музиката“ завършва с концерт на Джаз формация „София“

Концертите от тазгодишната програма на „Остров на музиката“ са към своя край. Заключителното събитие от поредицата, която отново успя да преобрази летния град и се превърна в огромна глътка свеж въздух, е изява на Джаз формация „София“. Срещата с групата е в сряда (26 август) от 19 ч. на Лятната естрада в Борисовата градина. Входът е свободен. При прогноза за дъжд концертът ще се проведе в столичното Ларго. „Остров на музиката“ се организира от общински културен институт Дом на културата „Средец“ с медийното партньорство на Джаз ФМ и е част от Лятната културна програма на Столична община.

„Нашето вълнение винаги е голямо преди изявите ни, особено на този фестивал.“ – казва пианистът Калин Жечев в интервю за Джаз ФМ радио и допълва: „Подхождаме с отговорност към тази оказана ни чест и благодарим на Дом на културата „Искър“, както и на общински културен институт „Надежда“, че ни възлагат тази задача всяка година.“ Групата ще излезе на сцената в състав: Бойчо Дечев (ръководител на бенда и бас), Яна Чакалска (вокали), Ясен Василев (китара), Калин Жечев (клавишни), Иван Андреев (барабани) и Димитър Бакърджиев, който свири на саксофон и флейта, а по време на утрешния концерт ще се изяви основно на флейта.

„За концерта подготвихме цветна, разностилна палитра. Но винаги се придържаме към основата, която нашият основател Райчо Иванов е задал – към импровизационния характер на музиката. Ще изпълним няколко авторски пиеси – инструментални и вокални, както и по-модерни песни в нови аранжименти. Ще се получи разнообразна картина с композитори от далечното минало до много модерни автори.“ – споделя Калин Жечев. Той посочва колко е важно случващото се за поредна година в парка: „Разнообразието на публиката е едно от очарованията при провеждането на подобни мероприятия. Много се надявам Столична община и всички замесени в организирането на такива събития да дадат още повече свобода на артистите да се изявяват по този начин, защото публиката наистина е разнообразна и много различни хора успяват да седнат заедно, да послушат хубава музика и да си тръгнат с една идея по-добри, надявам се.“

Създадена през 1985 г. от Райчо Иванов, тази година Джаз формация „София“ празнува 35-та си годишнина. По този повод групата е записала нов албум, чието издаване се е забавило заради обстоятелствата от изминалите месеци, но Калин Жечев се надява проектът да бъде реализиран до края на годината.

Гледайки напред към предстоящото в най-близко бъдеще, Калин Жечев казва: „Успяхме да постигнем много интересна колаборация с другия състав на Общински културен институт „Надежда“ – „Симфониета София“. Имаме общи проекти заедно и се надявам да направим още един такъв с авторска музика от нас, която да разгърнем с потенциала на прекрасните музиканти от „Симфониета София“. Това е едно от нещата, което стои пред нас. Надявам се на още повече срещи с публиката, а в личен план – дано сме здрави всички.“ Интервюто на Таня Иванова с Калин Жечев може да чуете чрез бутона „Аудио“.