Тазгодишното издание на

Тазгодишното издание на "Арт Базел" - между търговския успех и некомерсиалното

От 19 до 22 юни в Базел, Швейцария, се проведе 45-то издание на едно от най-престижните изложения в света за модерно и съвременно изкуство "Арт Базел". Тази година в събитието взеха участие 285 галерии от 34 държави, бяха показани работи на 4 000 артисти, 24 галерии се включиха за първи път. "Арт Базел" събра публика от 92 000 души за 6-те дни - с 6 000 повече от миналата година. Това е само част от статистиката, свързана със забележителното събитие.

Наш кореспондент по време на "Арт Базел" беше Иво Парушев, добре познат на слушателите ни от работата си в студио "Тангерин". С Иво разговаряхме два пъти в ефира на Джаз ФМ - веднъж в деня на откриването на "Арт Базел" за широката публика - 19 юни (два дни преди това изложението е достъпно само за колекционери и журналисти) и втори път в студиото седмица след това, когато Иво Парушев сподели своите впечатления за тазгодишното издание на изложението.

През 2014 г. "Арт Базел" постави специален акцент върху некомерсиалното изкуство на пърформанса, срещайки посетителите с проекта "14 стаи". В него бяха показани пърформанси на артисти като Марина Абрамович, Йоко Оно, Деймън Хърст и др. Другият силен момент на "Арт Базел", превърнал се в традиционнен, бяха работите в секцията Unlimited, които с размерите и мащабите си доказват, че в съвременното изкуство граници не съществуват. Снимки от Unlimited и "14 стаи" можете да разгледате чрез бутона "Галерия" в долния ляв ъгъл на водещата фотография. Там в "Аудио" публикуваме и двете интервюта с Иво Парушев.

Фотографии: официалния сайт на "Арт Базел".