Талантливи, способни и вдъхновени – отново пред публика излязоха студентите от Бигбенда към катедра „Поп и джаз изкуство“ на Националната музикална академия

Талантливи, способни и вдъхновени – отново пред публика излязоха студентите от Бигбенда към катедра „Поп и джаз изкуство“ на Националната музикална академия

Умеещи и вдъхновени, можещи и устремени – така чухме студентите от Бигбенда към катедра „Поп и джаз изкуство“ на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ на концерта им в Sofia Live Club на 15 април. Изявата бе част от организираната от Концерти.бг поредица Music Elevator, осъществена с помощта на Национален фонд „Култура“.

Концертът ще бъде публикуван във Фейсбук, Ютюб и URBO в четвъртък. Младите музиканти свиреха с желанието да демонстрират умело владеене на инструмента, да се изразят красиво чрез него, да постигнат единен звук с другите на сцената.

Те бяха прецизни и красиви в своите изпълнения, подкрепени от ръководителя на бенда Михаил Йосифов и като водач на тромпетите, а същата роля при тромбоните изпълни Вили Стоянов, също преподавател в Консерваторията.

Това бе първи концерт на бигбенда от две години насам и преди провеждането му Мишо Йосифов го определи като много емоционално преживяване. „Музикантите са страшно развълнувани.“ – каза той в ефира на Джаз ФМ. Залата на „София лайв клуб“ бе оживена от присъствието на колеги, преподаватели, приятели и почитатели.

Как искрата на джаза се запалва у младите изпълнители по време на следването им в Националната музикална академия, разказва Михаил Йосифов: „Имам късмета, че повечето идват запалени по джаза. Една от големите причини човек да се запише при нас е, че попада в среда от хора, запалени по музиката. Така се получава много хубава джазова енергия и студентите заживяват като джазови музиканти.“

„Това за мен е едно от основните неща и се опитвам да го въведа в комуникацията си с тях – човек, за да е музикант, е много важно това да му доставя удоволствие. Музиката е голяма отговорност и много труд, които, ако не се увенчаят с удоволствие, губят своя смисъл.“ – описа същественото в подхода си Мишо Йосифов.

Единственият начин след толкова много труд да има удовлетворение, е пътят да е изпълнен с вдъхновение. Затова е толкова важна и ролята на преподавателя, особено в страна, в която част от народопсихологията е мисленето, че „музикант къща не храни“.

„Тази поговорка е валидна единствено по време на пандемия.“ – с усмивка посрещайки трудната ситуация казва Мишо Йосифов. „Аз съм абсолютно доказателство, че цял живот се изхранвам единствено и само като музикант. Човек, за да се припознае в дадена професия, трябва да види, че с нея се оправя в живота. Моята роля е да показвам на студентите кратки пътища към това да се научат да правят нещата. Следвайки музика, те са решили за себе си, че ще бъдат музиканти. Работата ми е да им улесня този живот, да им покажа неща, които са важни за един музикант, и да не се налага да ги търсят дълго време. Те са запалени от това, че нещата не са невъзможно трудни и от друга страна ти доставят удоволствие. Така се акумулира добра енергия.“

Това дава перспективи. „В сърцето си виждам, че тези хора са хванали занаята в сърцето си. Според мен те бързо ще напреднат и скоро ще чуем имена от оркестъра, които ще се влеят в българските джазови среди и ще са повод да се гордеем с тях.“ – очаква плодовете на своя труд преподавателят и ръководител на бигбенда Михаил Йосифов. Часове по-късно в залата на Sofia Live Club думите му бяха потвърдени от демонстрираното от студентите отношение към музиката.

  • Интервюто с Михаил Йосифов в ефира на Джаз ФМ в деня на концерта можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимки: Sofia Live Club. Галерия: