Таланти търсят развитие и признание на Международния младежки джаз конкурс в Букурещ. Светослав Николов от Джаз ФМ е председател на журито

Таланти търсят развитие и признание на Международния младежки джаз конкурс в Букурещ. Светослав Николов от Джаз ФМ е председател на журито

Младите джаз таланти на света, жадни за изразяване, за срещи с публиката, за признание, ще имам удоволствието да слушам и да оценявам на 10-ото юбилейно издание на Международния младежки джаз конкурс в Букурещ. След като два пъти бях член на журито – през 2011 и 2012 г., сега ще ръководя екипа, който ще подкрепи започващите професионалния си път творци, заедно с джаз музиканта, преподавател в Консерваторията в Амстердам, радио и телевизионен продуцент и водещ Ханс Мантел и прочутият румънски композитор от български произход Петру Стоянов, който е също преподавател и организатор на музикални форуми.

В полуфиналите на Международния младежки джаз конкурс в Букурещ тази година се състезават 25 състава от цял свят. Triism е саксофонно трио от Съединените щати, което изпълнява джаз стандарти, български народни песни и оригинални композиции; аранжиментите си те извличат от разговори за политика, поп култура, наука и комедия. За дебютния си албум Allison Au Quartet от Торонто са номинирани за най-престижната канадска музикална награда JUNO. Edmond Bilal Band са носители на награда от Френския национален джаз конкурс. В Букурещ се съревновават още дуо вокал и пиано от Италия, пиано трио от Венецуела, секстет с участието на музиканти от Германия, Украйна и Италия, група от полски музиканти, живеещи в чужбина, трио от абсолвенти на Калифорнийския държавен университет, турски секстет, носител на награди от Сан Ремо и от национален конкурс, възпитаник на колежа „Бъркли“, трио от Естония, членовете на което са носители на джаз награди за млади таланти. В надпреварата има участници и от Унгария, Румъния, Хонг Конг, Русия, Украйна, Колумбия, Белгия, Гърция, Великобритания, Сингапур, Тайланд, Япония, Индонезия, Грузия, Холандия... За поредна година нивото на конкурса е изключително високо, джазовите форми на изразяване на участниците са най-разнообразни, а журито ще имаме трудна задача да определим победителя, който получава парична награда и ангажименти за участия в Румъния и по света.

В регламента на Международния младежки джаз конкурс музикантите се представят на живо пред публика в шест концертни вечери (от 14 до 19 май), които ще се проведат в залата на Общинския театър на Букурещ, участват в джем сешън (20 май), а финалистите свирят на 21 май в централния градски театър „Одеон“, когато и журито ще дадем окончателните оценки. Младежкият джаз конкурс в Букурещ се организира от JM Events и е част от фестивала EUROPAfest, който е под патронажа на принцеса Маргарита и принц Раду. Тази година конкурсът ще се състои за 10-и юбилеен път. Членовете на журито не само оценяваме изпълненията, но в индивидуални консултации правим анализ на работата на младите музиканти, отговаряме на въпросите им и така им помагаме в творческото израстване.

Светослав Николов от Букурещ: „Джазът е в чудесна форма!“

За мен това ще е поредна възможност да се включа в определянето на най-добрите на песенен форум. През последните няколко години участвах в журито на конкурса „Бургас и морето“, организиран от Община Бургас, и „Златна пролет“, провеждан от Българското национално радио.

Музикант, преподавател и радио и телевизионен водещ, холандецът Ханд Мантел е един от най-големите специалисти в джаз музиката. От 1980 г. той свири професионално на бас, като има собствени формации, а също така е работил в сътрудничество с много от легендарните музиканти на съвремието ни – Джордж Бенсън, Джордж Дюк, Джон Скофийлд, Кларк Тери, Уинтън Марсалис и още десетки. Той преподава „История на джаза“ в Консерваторията на Амстердам, а преди това е обучавал в теория и история на джаза и в свирене на акустичен бас в консерваториите в Ротердам и Утрехт (Холандия), както и в Мадрид (Испания). Той изнася лекции, води майсторски класове и прави клиники в средни и висши музикални училища по целия свят. Ханд Мантел е продуцент и водещ на телевизионни и радио програми за джаз музика по Холандската обществена телевизия, Холандското национално радио, Arrow Jazz FM, Classic FM и Sublime FM.

Румънският композитор от български произход Петру Стоянов е третият член на журито. Той е един от най-уважаваните национални композитори, а също така е изпълнителен директор на фестивала „Международна седмица на новата музика“, който се провежда в Букурещ. За композираната от него музика в различни жанрове получава ред награди. Бил е председател и член на журито на множество национални и световни конкурси, ръководил е Факултета по музика на Букурещкия университет, а сега работи като координатор на музикалния отдел на нюйоркското издателство Denbridge Press и като редактор на творбите на проф. Ричард Суинбърн в Университета в Оксфорд.

На снимката: уловен от фотографа на Europafest миг Силвиу Пал миг, докато слушам изпълнения на музикантите от конкурса през 2012 г.