Take 6 с десет любими песни в новия си албум Iconic. Първият сингъл е версия на Change the World на Ерик Клептън

Take 6 с десет любими песни в новия си албум Iconic. Първият сингъл е версия на Change the World на Ерик Клептън

Десет песни, които са ги вдъхновявали, включват музикантите от Take 6 в новия си албум Iconic. С любима музика те представят своето израстване и проследяват жанровото развитие – от госпъла през различните течения на фънка до соулфул блуса и аренби музиката от съвремието ни. Пилотният сингъл е Change the World от репертоара на Ерик Клептън. Iconic излиза на 27 април.

В новия албум на групата очакваме много от тяхната версия на Roof Garden на Ал Жеро. Всяка отдадена почит към музиканта носи зрънце от неговия дух, а самият той удостои Take 6 с голямото уважение да участва заедно с Джон Хендрикс и Тил Брьонер в записа на песен от техния албум The Standards от 2006 г. Тогава те създадоха заедно Seven Steps to Heaven. Тази пиеса на Майлс Дейвис и Виктор Фелдман от едноименния албум на тромпетиста от 1963 г. бе вокализирана от Хендрикс. След това Ал Жеро ги покани като единствени гости в първия си и последен коледен албум Christmas от 2008 г. за две песни – The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire) и I’ll Be Home for Christmas. Смъртта на Ал Жеро на 12 февруари миналата година остави неосъществен негов планиран концерт в Howard Theatre във Вашингтон на 17-и. Организаторите взеха решение да превърнат вечерта в събитие в негова почит и предоставиха сцената на Take 6. Едно от изпълненията на вечерта бe именно на песента Roof Garden и в него акапелната формация извади цялата му мелодичност и силната му фънк линия. Песента е от албума на Ал Breakin’ Away от 1981 г., отличен с две награди „Грами“, в който участва и Милчо Левиев – той е автор на ритъм аранжимента и свири на пиано в (Round, Round, Round) Blue Rondo à la Turk. Трибютът към Ал Жеро е завръщане към началото – именно с него Take 6 правят първото си голямо американско турне.

Албум в почит към оформилата творците музика няма как да бъде без песен на „Бийтълс“ – и тук това е Got To Get You Into My Life от средата на 60-те, която през 1978 г. бе претворена в стилистиката на фънка от Earth, Wind & Fire. Именно върху тази, втората версия, Take 6 се спират сега. В интервю за американска радиостанция основателят на групата Клод Макнайт засвидетелства обичта си към Earth, Wind & Fire: „Чрез музиката си те предават на слушателите усещанията за мир, любов, радост и сила – всичко това попада право във вените ти.“

Следващото десетилетие е представено с Could It Be I’m Falling In Love на The Spinners, а от 80-те присъстват освен Roof Garden, още All This Love на DeBarge и Sailing на Кристофър Крос. За непоправимите романтици е Don’t Know Why на Нора Джоунс, а за любителите на най-новото в аренби музиката – Can’t Stop The Feeling на Джъстин Тимбърлейк. Албумът започва с диско-фънк хита на LTD от 1977 г. Back In Love Again и завършва с Nothing But The Blood – написания през XIX в. от Робърт Лоури методистки химн за спасението, обещано ни с кръвта на Христос.

„Ако можех до звездите да достигна // една от небосклона щях да ти откъсна“ – Change the World е за любовта, която променя света. Първият сингъл от новия албум на Take 6 ще звучи от утре в нашата програма. През тази седмица в Съединените щати тази песен стана най-добавяната в плейлистите на радиостанциите за смуут джаз.

Take 6 са носители на 10 награди „Грами“ и още толкова отличия Dove за християнска музика. Последният им албум Believe излезе през 2016 г. Тази година е 38-ата в историята на групата, в основата на чиято музика е споделянето на любовта и радостта: „От първия ни ден заедно творим, за да повдигаме духа на хората, защото това е най-доброто, което можем да направим. Винаги сме искали да звучим позитивно, да изразяваме щастието и да радваме слушателите си.“ – споделя в навечерието на премиерата на новия албум на групата нейният основател Клод Макнайт.