Съвременна Кармен привлича с 10-метрова фламенко рокля в спектакъла Carmen Collection на балет „Арабеск” – част от Европейския музикален фестивал

Съвременна Кармен привлича с 10-метрова фламенко рокля в спектакъла Carmen Collection на балет „Арабеск” – част от Европейския музикален фестивал

След като концерт на Веско Пантелеев – Ешкенази с Оркестъра на Класик ФМ откри новото – 14-то издание на Европейския музикален фестивал, следващото събитие в афиша е спектакълът Carmen Collection на балет „Арабеск“. На 19 март, сряда, от 19 ч. на сцената на Музикалния театър публиката ще може да види една много впечатляваща постановка на Боряна Сечанова с неочаквано и дръзко решение на образа на Кармен. Сюжетната рамка е пренесена в нашето съвремие, а спектакълът тълкува клишетата от днешния ден, като модния подиум и чалга културата. Неочакваното лице на Кармен в постановката е идея на хореографката Боряна Сечанова, която в работата си показва склонност смело да тълкува културните митове и стереотипи. Ролята на Кармен тя е поверила на примабалерината Теодора Стефанова. Сценографията и костюмите за Carmen Collection са създадени от художничката Николина Костова-Богданова. Особено атрактивно е решението й да облече главната героиня в 10-метрова огненочервена фламенко рокля, изработена от 138 м коприна.

Carmen Collection на балет „Арабеск” е по мотиви от новелата „Кармен” на Проспер Мериме и безсмъртната опера на Жорж Бизе. Музиката е композирана специално за проекта от Петър Дундаков и включва нови интерпретации на теми от класическата опера. Записът е осъществен от Симфоничния оркестър на БНР с диригент Григор Паликаров и с участието на ромската перкусионна група „Виртуозите от Нова Загора”.

Европейският музикален фестивал, представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. Фестивалът се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г. и се провежда със съдействието на Столичната община и Министерството на културата.

Билети за спектакъла Carmen Collection от Европейския музикален фестивал можете да закупите от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на http://ticketsbg.com/event.php?id=1243.