Съвременен танц, музика, и живопис, обединени в спектакъла „Извън рамки“

Съвременен танц, музика, и живопис, обединени в спектакъла „Извън рамки“

„Извън рамки“ е новаторска продукция - спектакъл, който обединява танц, джаз музика на живо и живопис зад една творческа концепция – преплитането на различните изкуства към взаимното им надграждане и излизане извън установените художествени рамки. Представянето е на 20 май (петък) от 19 ч. в VIVACOM Art Hall, а входът е свободен. Плод на съзидателния импулс на хореографа Петър Илиев, спектакълът представлява метафора на неговото творчество – авангардно, търсещо и жизнеутвърждаващо. Защото както цялостните спектакли, така и хореографиите на Петър Илиев излизат извън утвърдените стилове и традиции и изграждат нещо ново и провокиращо – танцов текст, който върви срещу удобното и познатото.

Спектакълът представя няколко танцови миниатюри - симбиоза от балет, джаз, модерен и народен танц, по музика, създадена специално от изявените съвременни композитори Петър Ралчев, Светослав Кърпаров и Константин и Александър Владигерови. От всяка миниатюра по този начин струи силна българска стилистика. Хореографиите сами по себе си сублимират спецификата на твореца Петър Илиев, който съчетава в себе си дълбоки познания за културата на българското старо село, чиято традиция той наследствено носи, и досега му от първа ръка със световния танцов опит, придобит чрез дългогодишна кариера в едни от най-престижните танцови институции в САЩ. Резултатът са многопластови, предизвикателени и вълнуващи танцови творби. Като гост-хореограф в спектакъла се изявява и американката Пола Уебър, утвърден балетен педагог и хореограф в „Канзaс сити балет“.

На сцената са Iliev Dance Company - дванадесет танцьора, специално подбрани и поканени артисти, способни да се справят със сложния танцов текст, изискващ от тях владеенето на различни танцови техники и бързото преминаване от една в друга.

Музикалният елемент на спектакъла е поверен на джаз трио „Минимум“. Лилия Илиева, Александър Логозаров и Димитър Льолев завладяват с изящни авторски аранжименти на джаз-стандарти. Цялото изживяване влиза/излиза и играе с рамката, образувана от платната на младата художничка Татяна Илиева.