Съпътстващата програма на „Пловдив джаз фест“ – клубни концерти, джем сешъни, кино, литература, конкурс и първо издание на минифестивала Jazztronica

Съпътстващата програма на „Пловдив джаз фест“ – клубни концерти, джем сешъни, кино, литература, конкурс и първо издание на минифестивала Jazztronica

Между 31 октомври и 2 ноември музиката на Европейската столица на културата ще бъде джаз. И тази година основната програма на „Пловдив джаз фест“ се състои от 6 концерта, които са събрани в три дни. Гости на фестивала ще бъдат: легендарният китарист и трикратен носител на „Грами“ – Джон Скофийлд, който гостува заедно с друг „Грами“ носител – певецът и пианист Джон Клиъри; впечатляващата португалска певица Мария Жоао, която ще проведе и специален безплатен уъркшоп; един от най-влиятелните китаристи и оригинални джаз музиканти – Кърт Розенуинкъл; един от най-успешните български джаз музиканти – контрабасистът Петър Славов младши и една от най-бързо развиващите се и впечатляващи басистки в момента в света – Линда Мей Хан О. В последната вечер на фестивала „Пловдив джаз фест“ инициира концерт, посветен на работата на големия български композитор и пианист Румен Тосков-Рупето. Пианистът Антони Дончев озаглави събитието – „Виждам птица да лети“. За основната програма на фестивала ви разказахме още преди седмици. Повече за артистите и за изявите им по дни може да прочетете тук. Основните концерти се провеждат в Градски дом на културата „Борис Христов“ и започват в 20 ч.

Паралелната програма на фестивала е не по-малко разнообразна. Тази година тя включва 6 събития. Традиционно всяка фестивална вечер завършва с клубен концерт и джем сешън в Bee Bop Café. Тази година клубните концерти са два на Funkallero и Next Step Project, които ще представят своите нови албуми.

Групата Funkallero е създадена през 2011 г. от пианиста и композитор Васил Спасов, възпитаник на музикалния колеж „Бъркли“. Той събира в един бутиков проект някои от най-интересните импровизатори като Димитър Льолев, Мирослав Иванов, Радослав Славчев-Ривърмен и Георги Марков. Името на състава е взаимствано от едноименната композиция на Бил Евънс и е знак на почит към наследството му. През 2019 г. излезе техният втори албум – Sci-Funk. Funkallero гостува на „Пловдив джаз фест“ на 31 октомври от 23:00 ч. в Bee Bop Café.

Next Step Project е създаден по идея на барабаниста Христо Йоцов, който кани Мирослав Турийски (клавишни) и Николай Карагеоргиев (китара). След множество концерти в страната през 2019 г. те реализират своя първи албум – Next Step. Специален гост ще бъде саксофонистът Димитър Льолев, а в диска участва Владимир Кърпаров. Стилът на групата може да се определи като фюжън в много широки граници, а импровизацията е същинският двигател на тяхната работа. Композитори на музиката са Мирослав Турийски и Христо Йоцов. Next Step Project гостува на „Пловдив джаз фест“ 1 октомври от 23:00 ч. в Bee Bop Café.

Същинският финал на „Пловдив джаз фест“ ще постави минифестивалът Jazztronica, чието първо издание ще се осъществи на 2 ноември от 23:00 ч. в U Park Gallery. Jazztronica e концепция, която иска да разшири представите и общоприетите нагласи към съвременната електронна музика. Събитието е и поглед през призмата на вече класически музикални стилове, преминали метаморфозите на времето и еволюцията на музикалната естетика през последните десетилетия. Jazztronica ще представи най-новия проект на Mr. Moon и Мей, както и видеото им към първия им сингъл – Timelapse. Със своя дебютен албум Tich Toch ще участва и варненското трио Jazzprofilactika (DJ Jijo, Нейко Бодуров, Цветан Момчилов). Jazztronica е създаден по идея на Младен Димитров (DJ Mr Moon).

Литературната програма тази година включва първото публично представяне на дългоочакваната книга на издателство ICU – „Истории от 90-те“. Това е финалната част от вече култовата поредица от тематични антологии на издателството. След „Куфарът на брат ми“ и „Бащите не си отиват“ тази нова книга с лични истории ще прерови спомените и ще ни върне към онова толкова динамично, всепоглъщащо и екстремно десетилетие. Сборникът е съставен от преводачката и издателка Невена Дишлиева-Кръстева и ще бъде представен на 1 ноември от 18:00 ч. в Bee Bop Café.

На 2 ноември в 14:30 ч. в клуб „Фарго“ пък ще бъде едно особено интересно представяне на книгата „Огледало на въображението: психоанализа на филмовото преживяване“ от д-р Светлозар Василев. Тя е плод на 10-годишния му опит от обсъждания на филми през призмата на несъзнаваното. Нейното представяне ще бъде придружено от прожекция на филма „Около полунощ“ на Бертран Таверние. За него Хърби Хенкок печели „Оскар“ за музиката, а номинацията на Декстър Гордън е първият случай в историята, при който музикант е предложен за награда на Академията заради актьорското си изпълнение. Събитията са обединени под заглавието „Психоанализа и джаз“. Специално участие в него ще вземат още психолозите Марина Ангелова и Надя Кожухарова от екипа на „Психоанализа и кино“, които заедно с д-р Василев ще демонстрират своя метод на филмова анализа.

И тази година „Пловдив джаз фест“ ще проведе Конкурса за млади джаз изпълнители на възраст между 16 и 27 години. За да се включат в него, участниците трябва да изпратят любителски аудио или видеозапис със свое изпълнение на имейл адрес [email protected]. Срокът за изпращане на записите е 26 октомври. Трите категории, в които ще се състезават, са: „Най-добро комплексно изпълнение“, „Най-добра композиция/аранжимент“ и „Най-добър солист“. На 2 ноември от 17:30 ч. в Bee Bop Café избраните финалисти ще изнесат концерт пред журито и публиката на фестивала, по време на който ще станат ясни победителите в конкурса. В тазгодишното жури участват Сибила Лилова (музикална журналистка в БНР), Александър Леков (джаз музикант, композитор и преподавател) и Таня Иванова (водеща в Джаз ФМ радио).

„Пловдив джаз фест“ присъжда и две награди. От 2016 г. организаторите на фестивала се стремят да отличат онези артисти, допринесли за развитието и утвърждаването на джаза в страната ни. През 2019 г. Награда за цялостен принос в джаза ще бъде връчена на Теодосий Спасов. Големият джаз пианист и композитор Васил Пармаков ще бъде отличен посмъртно.

Също като предишните години се запазва практиката всеки отделен билет да е за една фестивална вечер или с други думи – всеки билет включва и двата концерта в съответната вечер. Организаторите на „Пловдив джаз фест“ пуснаха допълнителни ограничени бройки Гранд пасове, които обхващат цялата програма на фестивала, включително и клубните концерти. Гранд пасът не включва единствено вход за Jazztronica.

„Пловдив джаз фест“ се организира от Мирослава Кацарова чрез Blue M. Той е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата – 2019 и се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата.