Symphony – Jazz за душата от Ангел Заберски и Михаил Йосифов с брас квинтет, струнен оркестър и солисти

Symphony – Jazz за душата от Ангел Заберски и Михаил Йосифов с брас квинтет, струнен оркестър и солисти

Поради събития от българското европредседателство концертът се отлага за 20 декември.

Много хубава музика и много силни емоции с много любими музиканти ни очакват в концерта Symphony – Jazz, подготвян от Ангел Заберски в партньорство с Михаил Йосифов. Във вечерта на 24 април от 20 ч. в Зала 1 на НДК солисти, брас квинтет и 36-членен струнен оркестър под диригентството на Григор Паликаров ще приобщят към джаза симфоничното звучене и българския фолклор. Красивият звук ще ни съпровожда в пътешествие между динамиката и романтиката, между миналото и настоящето, между българските и световните класики, между джаза, операта и народната музика.

„Нещата са просто прекрасни! Ангел е извлякъл само удоволствието от музиката.“ – казва Михаил Йосифов в студиото ни. Ангел Заберски пише оркестрациите и поверява осъществяването на идеите си в ръцете на Мишо: „Той е истински певец на инструмента си, музикант, който умее да се превъплъти в идеята на автора. Нотите, написани на хартия, не ползват никого. Когато са обвити в музикантлък и в хубаво музициране, се превръщат в музика. Това е професионализъм!“

Зрялост, но и романтика бележат работата на музикантите: „Програмата е много романтична! Ако не бях женен, с изпълнението на тези пиеси на концерта щях да си намеря годеница.“ – с шега описва най-точно емоционалната сила на програмата Михаил Йосифов. Както Ангел Заберски пояснява: „Музикантът трябва да бъде романтик. Ако не си чувствителен и не носиш биологично сантимент в себе си, не можеш да правиш музика.“

Концертът Symphony – Jazz ще представлява микс от много жанрове. Ще се докоснем до фолклора чрез оригинални пиеси, които Ангел Заберски е записвал с триото си и с водения от него бигбенд – „Тракийски напеви“ и „Сладка чубрица“, „но в по-елегантен вариант заради участието на щрайха“ – пояснява авторът. За съдържанието на концерта допълва: „И двамата сме любители на музиката от 70-те години. Ще ви предложим испанската песен Granada, която звучи като ария, както и арията от „Палячи“ на Леонкавало. Това са песни, които ще попаднат в ръцете на инструменталист и 110 и нагоре процента ще бъде уникално това, което ще се случи!“

Какво чува Мишо Йосифов в думите, че свири с инструмента си така, все едно, че пее? „Предимно комплимент! Имам това желание, когато правя мелодии, те да влияят емоционално върху хората. Това е висше майсторство на изпълнението. Певците са основните емоционални „манипулатори“. Когато ми кажат, че звуча като певец, мога единствено да се възгордея!“ – с типичен хумор отговаря той.

Джаз стандартите – известни и не толкова популярни, поднесени с присъщата за щрайх и брас квинтет романтика също ще са част от програмата. Ще я претвори, както се изразява Мишо, „цветът българската джазова, класическа и популярна култура“. На сцената за Symphony – Jazz ще излязат триото на Ангел Заберски с Борис Таслев и Стоян Янкулов – Стунджи; брас квинтет с участието на „най-свирещите“, пак по израза на Мишо, музиканти – тромпетистите: самият той, Тодор Бакърджиев и Мартин Ташев, тромбонистът Вили Стоянов, валдхорнистът и тубистът на Софийската опера и балет Михаил Михайлов и Димитър Узунов. „Цялото това нещо ще бъде облято в красива звучност от 36-членен щрайх.“ – продължава описанието Михаил Йосифов. Специални гости ще са фолклорният музикант Живко Василев („Той страхотно навлиза в материята на джаза – не етно джаза, а класическия, но на кавал.“ – възхитен казва Ангел Заберски.), както и бийтбоксърът Скилър.

„Програмата ще бъде много шарена, ще се използват много тембри и много начини на внушение към публиката.“ – обещава Михаил Йосифов. Специален подарък за публиката ще бъде нова версия на пиесата „Вода“, с която страната ни завоюва най-престижното си класиране на „Евровизия“ преди малко повече от десетилетие: „Ще има много импровизации, и то от типичен джаз музикант и от флоклорен музикант. Оставил съм широко отворени вратите те да разгърнат себе си, да се случват вътре музикални неща... Мисля, че ще стане много интересно!“ – ни оставя в нетърпеливо очакване Ангел Заберски.

Продуцент на Symphony – Jazz е НДК, а концертът е под патронажа на Министерството на културата.

  • Интервюто на Светослав Николов с Ангел Заберски и Михаил Йосифов за концерта Symphony – Jazz на 24 април от 20 ч. в Зала 1 на НДК можете да чуете чрез бутона „Аудио“.