Съкровища на духовността - носители на колективната мъдрост в годишната изложба от експедицията „Преоткрий България“

Съкровища на духовността - носители на колективната мъдрост в годишната изложба от експедицията „Преоткрий България“

Светилища, скални манастири, римски градове, средновековни крепости, софийски потайности... Експедицията „Преоткрий България“ за пета година ни кани да опознаем богатството на миналото по нашите земи с изложбата, която се открива днес на Моста на влюбените зад НДК. Инициативата идва в момент, когато много често се чувстваме нещастни в своето настояще и гледаме за опора и подкрепа към миналото, за да кажем, че ако нямаме усещане за слава и величие днес, то поне в миналото е било така. Но проектът всъщност цели друго. „Ние не търсим в миналото компенсация за нещата, които не ни се случват днес. Търсим там приятното изживяване и усещането да се върнем назад във времето, да усетим как са живели хората по онова време, доколкото това е възможно, да попътешестваме, да откривателстваме, да усетим тръпката да сме сред първите външни хора на такива места и да преоткрием неща, които някога може би са били известни, сега може би по-малко, или са съвсем нови за широката публика.“ – каза в студиото на Джаз ФМ основателят и управител на фотографска агенция „Булфото“ Евгени Димитров – инициатор чрез сдружение „Културни проекти“ на експедицията „Преоткрий България“.

ЗлатоселМегалитът край Златосел. Автор: Евгени Димитров

Забравени или неизвестни досега исторически паметници в България излизат от сянката на миналото, за да ни разкажат истории на духовност, на битки и на изграждане. Ентусиазирани фотографи, журналисти и пътешественици, подпомогнати от археолози и учени, от пет години насам преоткриват България, за да ни свържат с нашите корени и с източниците на колективна ни мъдрост.

ЗлатоселМегалитът край Златосел. Автор: Валери Захов

В изложбата тази година снимките са на Иван Василев, Тихомира Методиева и Евгени Димитров. Гост-участници са Валери Захов и Валентин Захариев. Организаторите на експедицията благодарят за неоценимата помощ през годините на учените проф. Валерия Фол и проф. Христо Матанов, на археолозите доц. Бони Петрунова, Веселин Игнатов и Константин Господинов. В годишната изложба присъства едно от най-новите научни открития – най-големият намиран досега мегалит. Той се намира над с. Златосел, между Пловдив и Карлово, и бе представен преди няколко седмици от проф. Валерия Фол и сп. „8“.

ЗлатоселМегалитът край Златосел. Автор: Евгени Димитров

От древността до Средновековието – по традиция с изложбата „Преоткрий България“ ще се върнем в различни периоди от нашето минало. От II в. е тракийското светилище – нимфеум край с. Каснаково, община Димитровград.

Нимфеумът край КаснаковоНимфеумът край Каснаково. Автор: Евгени Димитров

Сред средновековните обекти в изминалия сезон на експедицията е укреплението „Градът“ край с. Крамолин, община Севлиево. То е било обитавано в периода от XII до XIV в. „За себе си го открихме по време на джазовия фестивал край пещерата Гарваница.“ – разказва Евгени Димитров. Програмата на първото издание на джаз фестивала на Деветашкото плато бе съставена от тромпетиста Венци Благоев, който ще свири довечера на откриването на изложбата.

Градът край с. КрамолинГрадът, край с. Крамолин. Автор: Евгени Димитров

Някои от обектите са само на крачка от нас – раннохристиянският некропол под базиликата „Света София“ и късноантичният римски мавзолей в квартал Лозенец са част от изложбата тази година.

Св. СофияГробниците под базиликата „Св. София“. Автор: Евгени Димитров

За археологическите обекти в сърцето на нашия град Евгени Димитров посочва: „Не предполагаме от колко много история сме заобиколени!“

Римсикият мавзолей в кв. ЛозенецРимският мавзолей в кв. Лозенец. Автор: Тихомира Методиева

От съкровищата в градовете до места, на които рядко стъпва човешки крак – водени от търсаческия дух, членовете на експедицията откриват неизвестно на науката скално светилище, до което учените и посетителите тепърва ще се докосват. Това е мегалитът в местността Стайков камък.

Стайков камъкМегалитът в местността Стайков камък. Автор: Валентин Захариев

За този обект Евгени Димитров разказва: „Наш приятел в Стрелча, много запален по мегалитите – Луко Лулчев, който също не беше ходил там, изнамери човек на възраст, който знаеше къде се намира въпросната местност. Ходихме, търсихме и наистина се почувствахме откриватели на нещо, което много малко хора са виждали. Усещането е невероятно!“

Стайков камъкМегалитът в местността Стайков камък. Автор: Евгени Димитров

Обогатяване чрез богатството, на което сме наследници, е смисълът на работата на експедицията „Преоткрий България“. „Една от основните причини да реализираме идеята, е да покажем на всеки един какво има около него. И не само за местните хора – възможността да пътуваш, за да видиш и откриеш нещо, е много хубава. Много се радваме, когато ни се обади някой и ни каже, че е посетил някой от обектите, вдъхновен от наша снимка. Тогава се чувстваме, че сме завършили цикъла и сме направили това, за което правим всичко – да има развитие в светогледа на хората и в познанието за собствената ни държава. Това е много добър източник и на спокойствие, и на самочувствие.“ – описва щастието от откривателството Евгени Димитров.

Стайков камъкМегалитът в местността Стайков камък. Автор: Евгени Димитров

Експедицията „Преоткрий България“ ни връща към момент, когато сме чувствали дух и материя, земното и небесното в по-близка връзка, изразена в светилищата и манастирите. „Това е усещането, особено когато човек се докосне до тези най-стари мегалитни структури. На светилищата човек чрез природата е искал да стигне до Бога. Това усещане се е запазило и в наши дни, когато си там. Също така – скалните манастири – в изложбата имаме Ивановския и Басаровския край Русе. Да видиш как някой е рисувал директно върху скалата леко наивистични, но много интересни изображения... Тайната вечеря, рисувана по много различен начин повече от век преди Леонардо – тогава можеш да усетиш още по-добре мисленето и светоусещането на тогавашните хора.“ – посочва Евгени Димитров.

Ивановските скални манастириИвановските скални манастири край Русе. Автор: Иван Василев

Експедицията „Преоткрий България“ се организира от Сдружение „Културни проекти“ и агенция „Булфото“. Със съдействието на Столичната община, фотографиите отново се появяват на едно от най-популярните места за изложби у нас – Моста на влюбените. Откриването на годишната изложба е днес от 18 ч.

  • Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Евгени Димитров.