Събития, на които с радост бихме присъствали: Асен Дойкин и Петър Славов свирят в Ню Йорк, Хърби Хенкок и Чик Къриа на турне 37 г. по-късно, Ди Ди Бриджуотър  и Чайна Моузес – заедно на сцената

Събития, на които с радост бихме присъствали: Асен Дойкин и Петър Славов свирят в Ню Йорк, Хърби Хенкок и Чик Къриа на турне 37 г. по-късно, Ди Ди Бриджуотър и Чайна Моузес – заедно на сцената

Пианистът Асен Дойкин и басистът Петър Славов - двама от най-известните български джаз музиканти, ще изнесат съвместен концерт тази вечер в клуба Whynot Jazz Room в „Уест вилидж“ в Ню Йорк. Към тях ще се присъедини и кубинският барабанист Франсиско Мела. Тримата брилянтни музиканти се срещат в Бостън през 1999 г. и не са свирили заедно в трио от тогава. Пътищата на Асен Дойкин, Петър Славов и Франсиско Мела се преплитат по много интересен начин. И тримата са свързани с Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън. И тримата работят с някои от най-големите имена в джаза. И тримата се занимават с преподавателска дейност. Сега повече от 15 години по-късно публиката ще има удоволствието да ги види заедно на една сцена и да чуе техни оригинални композиции.


Изпълнение на Алфредо Родригес трио от "Аполония" през 2013 г. Заедно с кубинския пианист свирят Петър Славов (контрабас) и Франсиско Мела (барабани).

Легендите Хърби Хенкок и Чик Къриа тръгват на съвместно турне. За последно двамата бяха заедно на път преди 37 години. За да стане ясно колко отдавна е било това, медиите припомниха, че преди 37 г. президент на САЩ е бил Джими Картър, а компанията Sony тъкмо е пуснала на пазара изобретение, което младите хора в момента никога не са ползвали – уокмена. Турнето на Хенкок и Къриа ще започне на 14 март в Сиатъл, като вече са планирани дати освен в Америка - в Азия, Австралия, Нова Зеландия и Европа.

Хърби Хенкок и Чик Къриа са двама от най-великите в историята на музиката. Свързват ги идеи и общи преживявания. И двамата са участвали в групи на Майлс Дейвис през 60-те години и свирят в култовите албуми на Майлс - In a Silent Way и Bitches Brew. През 70-те г. пианистите записват няколко концертни проекта, сред които CoreaHancock и An Evening with Herbie Hancock & Chick Corea: In Concert. „Пред Чик и мен винаги е имало отворена врата с възможност за турне“ - казва Хенкок и обяснява: „И двамата смятаме, че измина достатъчно време от последното ни голямо турне през 1978 г., и като се има предвид опита, който сме натрупали по отношение на музиката и живота, това е идеалният момент, за да преминем през тази отворена врата отново.“ Чик Къриа от своя страна заявява: „Хърби е музикален феномен и много специален човек. За мен той е скъп приятел и вдъхновение за цял живот.“

Ди Ди Бриджуотър и Чайна Моузес
Ди Ди Бриджуотър и Чайна Моузес

Преди дни беше обявено още едно съвместно турне – Ди Ди Бриджуотър и нейната очарователна дъщеря Чайна Моузес ще изнесат заедно няколко концерта през пролетта. Две поредни вечери – на 9 и 10 април, те ще пеят пред публиката във Виена, на 18-ти е концертът им в Цюрих, на 21-ви – в Женева и на 27 април в Люксембург. „Ще бъде чудесно. Просто го знам.“ – написа във фейсбук Чайна Моузес. Новият й видеоклип към песента Hot Stuff, заснет в Барселона, можете да гледате тук.

На снимката: Чик Къриа и Хърби Хенкок. С тази фотография се анонсира участието им в тазгодишното издание на Copenhagen Jazz Festival.