Своята страст към танго музиката ансамбъл „Белтанго“ ни предава в София с новия си проект Beltango Symphonico

Своята страст към танго музиката ансамбъл „Белтанго“ ни предава в София с новия си проект Beltango Symphonico

„Гордея се, че на света съществува ансамбъл като „Белтанго“, който изпълнява музиката на моя баща така, както трябва. Бях искрено изненадан, когато видях и чух неговата музика да се свири със същото чувство в страна, толкова различна от нашата. Очевидно музиката на баща ми е универсална и „Белтанго“ го доказват с чудесната си интерпретация.“
Даниел Пиацола

Страстните ритми на аржентинското танго ще съпреживеем в новия проект на прочутия сръбски ансамбъл „Белтанго“, който, станал любим на българската публика, представя у нас новия си проект Beltango Symphonico. В програмата са събрани аранжименти за квинтет и голям симфоничен оркестър на най-хубавите и популярни пиеси както от традиционното танго, така и от стила танго нуево. На 5 юни от 19:30 ч. в зала „България“ сръбските музиканти ще бъдат придружени от AGBU Sofia Chamber Orchestra под диригентството на Бедрос Папазян и също така ще видим изпълненията на танцова двойка от Аржентина. Събитието е от 15-то издание на Европейския музикален фестивал, представен от „Кантус Фирмус“.

Ансамбъл „Белтанго“ е създаден от големия почитател на танго музиката Александър Николич, който впоследствие основава Белградската танго асоциация, а също и става артистичен директор на Международния танго фестивал в Белград. Съставът обединява виртуозните музиканти Йован Богосавлиевич (цигулка), Ивана Николич (пиано/вокал), Богдан Пейич (ел. китара), Любинко Лазич (контрабас). Под ръководството на Александър Николич (бандонеон) те изграждат ансамбъл със съвършен баланс и необикновено богат звук. Александър Николич описа тангото като нещо лично. „Ти започваш да опознаваш себе си по-добре, ако танцуваш танго, ако слушаш танго, ако свириш танго. Това е начин на живот, начин на общуване.“ – казва музикантът в интервю на Георги Митов от Класик ФМ.

Освен че е първият автентичен състав за танго на Балканския полуостров, „Белтанго“ е и един от най-известните в Европа. Квинтетът е гостувал многократно на най-големите международни танго фестивали по света: Берлин, Цюрих, Люцерн, Вупертал, Бон, Мюнстер, Лайпциг, Палермо и Марсала, Лозана, Олденбург, Будапеща, Неапол, Копенхаген, на Aix Les Bains Tango Festival в Ровини, на фестивала World of Tango в Тампере, на Tango Camp в Швеция, както и на престижния Световен фестивал на тангото в Буенос Айрес. От 2004 до 2013 г., заедно с Белградската танго асоциация, „Белтанго“ са домакини на Международния фестивал на тангото в Белград. През последните 4 години ансамбълът участвал на Международния танго фестивал в Берлин, както и на сродни форуми в Цюрих и Рим. През 2014 г. музикалната формация издава албума Teatro del Alma („Театър за душата“), като част от произведенията в него ще прозвучат за първи път на предстоящия концерт в София.

На сцената на зала „България“ своето изкуство ще покаже танцовата двойка от Аржентина Даниел Аранда и Анатина Люк. Те се срещат на милонга в Буенос Айрес и откриват своята обща страст към автентичното танго от типа Tango de Salon. Скоро след това започват да танцуват заедно в прочути танго клубове като Club Gricel, Confitería Ideal, Tangocool Villa Malcom, Porteño у Bailarín и други, с оркестрите Sexteto Milonguero и Los Reyes del Tango. „Те са едни от най-добрите танго танцьори от новото поколение и са подготвили специални хореографии за този концерт.“ – споделя Александър Николич.

Даниел е учил в Academia de Estilos de Tango Argentino (ACETA) при легендарните майстори на тангото Нито и Елба Гарсия, Карлос и Роза Перес, Кока и Освалдо, Даниел “El Flaco” Гарсия, които са носители на традицията в стила Milonguero. Анатина Люк започва да танцува в ранна възраст, като учи балет, модерен танц, джаз и хореография. Тя получава стипендия в танцовата школа Alvin Ailey в Ню Йорк. Изнася представления, прави хореографии и преподава интензивно в САЩ и Европа. Любовта й към тангото винаги е присъствала, а от 2003 г. Анатина се посвещава изцяло на този танц. В началото на 2010 г. Даниел получава наградата Gardel in Avellaneda за своите постижения и двойката е поканена да танцува в известния Teatro Roma, където Карлос Гардел е пял много пъти. Анатина и Даниел са гостували многократно в Европа с представления и семинари в Цюрих, Поскиаво и Лугано (Швейцария), Атина, Превеза и Волос (Гърция), Мюнхен и Берлин (Германия), Брюге (Белгия), Копенхаген (Дания) и Истанбул (Турция). През 2011 г. двойката основава милонга, наречена Historica Milonga във Флоренсио Варела (Буенос Айрес). През 2013 г. Даниел и Анатина откриват своя собствена танцова школа за традиционно танго в Цюрих (Швейцария), наречена La Porteña.

Концертът Beltango Symphonico се организира със съдействието на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ – София. Европейският музикален фестивал, представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община и се организира със съдействието на Столичната община и на Министерството на културата. Официална банка на фестивала е „УниКредит Булбанк“.

Билетите за концерта Beltango Symphonico на 5 юни са на цени от 15 до 40 лева и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.

  • Цялото интервю на Георги Митов от Класик ФМ с Александър Николич от „Белтанго“ можете да чуете чрез бутона „Аудио“ по-горе.

На снимката: кадър от юбилейния концерт в края на миналата година в Белград по случай 15 години от основаването на „Белтанго“. Източник: Beltango.com