Светът ни днес – Popular Problems е новият албум на Ленард Коен. Пилотният сингъл Almost Like the Blues звучи от днес по Джаз ФМ

Светът ни днес – Popular Problems е новият албум на Ленард Коен. Пилотният сингъл Almost Like the Blues звучи от днес по Джаз ФМ

По улицата на нашите мечти обещава да ни поведе Ленард Коен с новия си албум Popular Problems. Той ще ни преведе през отчаянието и надеждата, през скръбта и радостта, защото, както се изразява: „душата се развива в рамките на своя копнеж“. Деветте песни в проекта Ленард Коен създава в сътрудничество с композитора Патрик Ленард. „Ленард Коен за пореден път изличи музикалните граници, благодарение на новите си творчески вдъхновения и огромен талант. Песните в новия албум са изключителни, носещи уникалния му почерк на творец. Изключително сме горди, че сме част от този проект“, казва Роб Стрингер, изпълнителен директор на издателя на албума Columbia Records (част от Sony Music Entertainment).

Popular Problems е тринадесетият студиен албум на именития музикант и писател и ще излезе на музикалния пазар на 23 септември от „Вирджиния рекърдс”/Sony Music. Премиерата на албума идва два дни, след като светът ще отбележи 80-годишния юбилей на Ленард Коен на 21 септември. Творецът е вдъхновител на огромен брой артисти и писатели, продал е над 20 милиона копия от албумите си и е публикувал 12 книги.

Предварителните поръчки на албума са придружени от възможността за безплатно изтегляне на първия сингъл от албума – Almost Like The Blues. От днес го представяме в ефира на Джаз ФМ.

Съдържание на Popular Problems:
1. Slow
2. Almost Like the Blues
3. Samson in New Orleans
4. A Street
5. Did I Ever Love You
6. My Oh My
7. Nevermind
8. Born In Chains
9. You Got Me Singing

Влиянието на Коен върху музикалната и театрална световна сцена е безгранично. Когато е въведен в залата на славата през март 2008 г., американският музикант и автор Лу Рийд го обявявява като „най-високия и влиятелен ешелон сред композиторите”. Песните на Ленард Коен са интерпретирани от стотици артисти, сред които Боб Дилън, Нина Симон, Джони Кеш, Лу Рийд, Тори Еймъс, Ник Кейв, Хари Белафонте, Руфус и много други. Трибют албуми в чест на Ленард Коен се издават в редица страни по света като Франция, Норвегия, Канада, Испания, Швеция, Чехия, Южна Африка и САЩ. През 2008 г. песента Hallelujah се превръща в най-бързо продавания сингъл в дигитален формат в цялата музикална индустрия в три различни версии – в оригиналното изпълнение на самия автор и в интерпретациите на Джеф Бъкли и победителката от X Factor – Александра Бърк. Песни на Ленард Коен са включени в редица филми и телевизионни сериали като Watchmen, The Passion of The Christ, Natural Born Killers, The Wonder Boys, Pump Up The Volume, Secretary, The West Wing и други.

Ленард Коен е носител на множество награди и призове в кариерата си като последната е Glenn Gould Prize (Канада, 2011 г.) за изключителен принос в развитието на световното изкуство. Между 2008 и 2010 г. Коен изнася забележителен цикъл от 247 концерта в 31 държави, определени като истинско духовно изживяване. Те достигат до публика от 2 милиона души. Британският ежедневник Daily Telegraph пише, че „всеки концерт на Ленард Коен е забележителна вечер на музиката”, а BBC заявява, че „музиката и гласът на Ленард Коен идва от свръхестествена сила...”

Ленард Коен е роден през 1934 година в Монреал в англоезично еврейско семейство. Публикува първата си стихосбирка през 1956 г., а първия си роман – през 1963 г. Ранните песни на Коен, много, от които са включени в албума от 1967 г. Songs of Leonard Cohen, са силно повлияни от централноевропейската народна музика, а през 70-те години песните му са докоснати от звученето на кабаретната и уърлд музика. Така той създава своя характерен почерк, който го прави любимец на милиони.