„Световно образование“ – обучение в чужбина за професиите на бъдещето

„Световно образование“ – обучение в чужбина за професиите на бъдещето

Кои университет подготвят за професиите на бъдещето? Нови програми за бакалаври и магистри, езикови ваканции за кандидат-студенти, ново финансиране за магистратури във Великобритания – всички тези възможности ще открием и ще можем да се възползваме от тях на форума „Световно образование“, организиран от консултантската фирма за образование в чужбина „Интеграл“. То се провежда вече 13 години, а поредното му издание предстои на 27 и 28 февруари в хотел „Балкан“ в София и на 29 февруари в хотел „Графит“ във Варна. На изложението има възможност за директен прием на документи за университети и за безплатни консултации за избор на обучение. Информационни дни за кандидат-студента вече се проведоха в Русе и Велико Търново, а предстоят в Благоевград (хотел „Монте Кристо“, 29 февруари), Бургас (Бизнес инкубатор, 1 март) и Пловдив (хотел „Тримонциум“, 1 март). Февруарското издание на изложението е ключово за 12-класниците, които са избрали да учат в Европа, и за 11-класниците, които се канят наесен да подадат документи за прием в британски университети.

Във форума „Световно образование“ тази година се включват над 50 университета от водещи европейски дестинации, като някои от висшите училища се представят за първи път у нас. Сред тях е британският Montfort University от „Топ 10“ на в. „Таймс“, чиято програма по мултимедиен дизайн е завършил носителят на „Оскар“ за „Замръзналото кралство“ и главен художник на специални ефекти на „Уолт Дисни“ Бен Фрост. В списъка на участниците със „звездни“ възпитаници е и британският University of Westminster – лидер с рекордните три номинации в предстоящите награди „Оскар“ за филма Amy, за най-добра документална лента и за късометражния Stutterer. Университетът е водещ глобален център за високи постижения в изкуството и киното. Сред новите британски участници са University of Chichester в град Съсекс и London College of Contemporary Arts, разположен в сърцето на Лондон. Нови участници са и белгийският Karel de Grote University College в Антверпен и естонският University of Tartu, който е в „Топ 400“ на световната QS World University Rankings за 2015/16 г. Специално предложение за бъдещи инженери и автомобилни дизайнери ще направи британският Coventry University. Учебното заведение е известно с достиженията си в областта на автодизайна, тъй като в лабораториите му е разработен уникалният дизайн на една от най-луксозните марки коли – Jaguar. От тази година университетът е с ново предложение към бъдещите студенти с възможност за стажове в бъдещия нов завод на концерна в Ковънтри. Преди месец Jaguar обяви проекта си за инвестиция в размер на над 500 млн. британски лири и разкриване на 1000 работни места, както и нови стажантски програми. Кариерен център на концерна от години се намира в сградата на университета и предлага стажантски програми и работа на студентите и младите специалисти. „Изложението дава възможност на бъдещите кандидат-студенти да се запознаят с най-новите тенденции като специалности и програми, предлагани от университетите в чужбина. Бъдещите кандидат-студенти ще могат да се запознаят с това как стои въпросът с финансирането на висшето образование в чужбина.“ – обясни в студиото на Джаз ФМ консултантът по проект „Световно образование“ Стефка Златева.

Прекият контакт с представители на десетки академични институции от цяла Европа, както и възможността за последваща консултация с представители на „Интеграл“ за избор на най-подходящото висше училище, са двата аспекта в които „Световно образование“ най-много улеснява младите хора и техните родители. „Най-полезна за посетителите ще бъде възможността да говорят директно с представител на университета, да обсъдят какви са възможностите за професионална реализация, какви програми има, как се кандидатства. По време на изложението има и презентации, които ще бъдат полезни както на кандидатитие, така и на техните родители. Най-ценното е, че те получават информация от първа ръка, като впоследствие ние можем да я синтезираме, защото тя наистина е богата, и да им помогнем да изберат най-доброто място, където да продължат спрямо финансови възможности, професионална реализация, начин на обучение, дали искат по-практически ориентирани университети или такива, които им позволяват малко по-академична насоченост.“ – поясни консултантът в „Интеграл“ Николай Христанов.

Друг акцент на „Световно образование“ тази година ще е новата възможност за държавно финансиране на магистърска степен във Великобритания. По време на изложението ще работи и UCAS център за късен прием на документи за Великобритания след изтичането на официалния срок – 15 януари. От него ще могат да се възползват както студенти, които не са подавали документи, така и тези, които са кандидатствали, но искат да променят нещо в кандидатурата си. Специализирани консултантски центрове ще приемат документи за университетите в Дания и Холандия, сроковете за които изтичат на 15 март, и ще предоставят информация за приема в Германия и Франция.

За спецификата на следването в чужбина консултантът към „Световно образование“ Николай Христанов посочи: „Кандидатите трябва да са подготвени за по-сериозно обучение. Университете предлагат не само теоретична, но и много практическа подготовка. Има много работа по проекти в екип с хора от цял свят. Много е важно кандидатите да имат самоподготовка и самооценка, което пък ще им помогне впоследствие при реализацията и при намирането на работа, защото ще имат предимство пред останалите. Много е ценно, че по време на обучението си ще имат възможност да карат стаж в компания, която си партнира с университета. Това е ценен опит, който трупат и могат да добавят в своето CV.“

На форум „Световно образование“ за първи път у нас ще бъде представен тестът Centigrade – международно признат за постигане на ефективни кандидатури, той сравнява интересите с възможностите на ученика и ги съпоставя с програмите за висше образование на университетите във Великобритания, Ирландия и институциите, които предлагат обучение на английски език в останалата част на Европа. Всеки ученик получава персонализирана справка с подходящите за него курсове и университети на база на своите желания и възможности. „Тестът на практика дава възможност на ученика, предвид интересите и възможностите му, да се запознае с конкретен набор от специалности и да проучи какво се изучава във всяка от тях.“ – каза Стефка Златева от „Интеграл“.

В рамките на изложението бъдещите кандидат-студенти ще могат да се възползват от специални отстъпки за подготвителните курсове за сертификат по езика, както и за курсовете за подготовка и кандидатстване в чужбина. Ще има специален консултантски център за бъдещите магистри, а също и обособени сектори по държави, където посетителите ще могат да получат актуална информация за кандидатстване и за програми, ще могат да подадат документи. За учениците от 9 и 10 клас ще бъде представен новият езиков каталог с предложения за летни ваканции за подготовка за езикови сертификати с 5% отстъпка за дните на изложението. Учениците ще могат да се възползват и от курсове за професионално ориентиране, за написване на мотивационно писмо (от него зависи на 70% успешното приемане на кандидата), както и за езикова подготовка (курсове IELTS/TOEFL). Входът за изложението е свободен, но е препоръчителна предварителна регистрация за по-бърз достъп до представителите на училищата.

Повече подробности за новото издание на „Световно образование“, както и за финансирането на обучението в чужбина, можете да чуете чрез бутона „Аудио“ в интервюто на Светослав Николов с консултантите от „Интеграл“ Стефка Златева и Николай Христанов. Пълната програма на форума е публикувана на сайта на изложението: http://www.world-education.eu/.

Джаз ФМ партнира на „Интеграл“ в представянето на форума „Световно образование“.