Световните оперни звезди Марцио Джоси, Габриела Мориджи и Силке Хартщанг в „Набуко“ на сцената на Зала 1 на НДК

Световните оперни звезди Марцио Джоси, Габриела Мориджи и Силке Хартщанг в „Набуко“ на сцената на Зала 1 на НДК

Една от любимите ни опери на Верди „Набуко“ ще оживее на сцената на Зала 1 на НДК в изпълнението на световно признатия баритон Марцио Джоси, италианското сопрано Габриела Мориджи и германското мецосопрано Силке Хартщанг. Спектакълът на 29 ноември от 19 ч. ще бъде представен от диригента Найден Тодоров и Русенската опера в съвместна продукция с „Монте мюзик“. Джаз ФМ е медиен партньор.

„Заповядайте на една от най-интересните опери на младия Верди, пресъздадена от невероятни артисти и професионален екип! “ – е посланието, което Марцио Джоси отправя към българската публика седмица преди суперпродукцията. Солистът от „Ла Скала“ ще се превъплъти в Набуко.

Габриела Мориджи ще е в ролята на Абигайл, за която споделя: „Това е една от най-любимите ми опери на Верди, а аз пея в 16 негови заглавия. Предизвикателство за мен е енергията на Абигайл, дъщеря на Набуко. Тя страда много, защото нейният баща предпочита сестра й Фенена, на всичкото отгоре и мъжа, в когото е влюбена, обича Фенена. Абигайл полудява от ревност и гняв и иска да отмъсти, но в края на операта разбира колко грешки е допуснала. Харесвам как Верди развива образа на тази жена – много драматично и въздействащо във вокално отношение. За мен ще е щастие на 29-ти ноември да дирижира маестро Найден Тодоров, защото той е перфектен, талантив и обича вокалите, кара изпълнителя да се чувства сигурен на сцената. Вече съм пяла „Набуко“ с него в Щвейцария, когато отново си партнирахме с Марцио Джоси.“

Тази година Найден Тодоров за трети път бе отличен в категорията за диригент с наградата „Кристална лира“, присъждана от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ. За мецосопраното Силке Хартщанг той споделя, че това е един от най-красвите женски гласове, които е чувал.

В кратка видеовизитка чаровната Силке Хартщанг разкрива вълнението си да пее за първи път в България и допълва на български език с характерен немски акцент: „Изпращам най-сърдечни поздрави от Германия на хубава България. Доскоро!”.

Спектакълът ще ни пренесе пет века преди Христа и ще накара зрителите да съпреживеят страстната любов и изпепеляващата ревност в триъгълника на главните действащи лица Фенена – Измаел – Абигайл, преплетени с борбата за власт, от която зависи съдбата на целия еврейски народ. „Набуко“ е операта на Верди, в която композиторът се изявява като гениален театрал, който със силата на музиката развива оперния сюжет и преплита темите за борбата за свобода, любовта, агресията и възтържествуването на справедливостта.

  • Билети се продават в мрежите на „Ивентим“ и „Тикетпортал“, а цените са от 20 до 80 лв.

На снимката: Габриела Мориджи