Световни майстори на класическата и джаз музиката слушаме в Европейския музикален фестивал

Световни майстори на класическата и джаз музиката слушаме в Европейския музикален фестивал

Джошуа Бел, Шломо Минц, Ина Кънчева, Ангел Заберски, дуото Веско Пантелеев-Ешкенази – Людмил Ангелов са сред звездите на 16-ото издание на Европейския музикален фестивал. Представен от музикална агенция „Кантус Фирмус“, той ще се състои от 28 март до 8 юни, като включва 13 събития с участието на над 300 изпълнители от България, САЩ, Италия, Австрия, Израел. Европейският музикален фестивал включва още джаз акцент върху Бах, честване на 50-ата годишнина от създаването на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“ и връчването на наградите „Златно перо“ по случай на Деня на българската просвета и култура – 24 май. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община, съорганизатор е Министерството на културата, а патрони са вицепремиерът Румяна Бъчварова и кметът Йорданка Фандъкова.

На откриването на Европейския музикален фестивал на 28 март в зала „България“ именитият израелски цигулар Шломо Минц ще изпълни първият и вторият цигулков концерт на Бах. Солисти в представянето на първата част от концерта за две цигулки от Бах ще са концертмайсторът на Оркестъра на Класик ФМ Людмил Ненчев и Мартин Зайранов, носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ – 2015 г. Диригент на Оркестъра на Класик ФМ в програмата, в която влизат още Simple Symphony на Бенджамин Бритън и Серенада за струнни от Чайковски, е самият Шломо Минц.

Основен акцент е гостуването на американската звезда на класическата музика Джошуа Бел (цигулка) с концерт на 13 май в Зала 1 на НДК от 20 ч. Бел ще изпълни Концерт за цигулка от Макс Брух с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството Максим Ешкенази, а в програмата са включени още 40-а симфония на Моцарт, увертюра „Сън в лятна нощ“ от Менделсон-Бартолди и „Медитация“ от „Таис“ на Масне. Джошуа Бел е един от най-прочутите цигулари на световния подиум. Той дебютира на 14 години с Оркестъра на Филаделфия под диригентството на Рикардо Мути. Днес 49-годишният цигулар е концертирал с почти всички водещи симфонични оркестри и диригенти по света. През 2011 г. той стана музикален директор на реномирания британски ансамбъл Academy of St. Martin in the Fields (гостувал у нас в „Европейския музикален фестивал“ през миналата година). Цигуларят има над 40 албума, отличени с престижните награди „Грами“, Mercury, „Грамофон“ и Echo Klassik. Джошуа Бел свири на уникална цигулка от 1713 г. – Gibson ex Huberman, изработка на Антонио Страдивариус. През 2013 г. Джошуа Бел гостува за първи път в България, като билетите за концерта му тогава бяха продадени цял месец преди събитието. Поради огромния интерес генералната репетиция за концерта също бе проведена в присъствие на публика, изпълнила до крайност зала „България“.

На 20 април в зала „България“ фестивалната програма ще предложи нов специален проект на българската оперна прима Ина Кънчева, която ще пее заедно с Хора на софийските момчета с ръководител Адриана Благоева. Концертната програма съчетава оперни арии и хорови творби на виенските класици – Хайдн, Моцарт, Бетовен. Някои от пиесите са аранжирани специално за концерта от композитора Атанас Атанасов. На диригентския пулт пред Оркестъра на Класик ФМ ще застане маестро Георги Димитров.

Важно събитие от Европейския музикален фестивал е изявата на дуото Веско Пантелеев-Ешкенази – Людмил Ангелов. Музикантите подготвят своя нов съвместен албум с аржентинска музика и за първи път ще го представят като цялостна концертна програма. „В света на аржентинската музика“ се очаква с голям интерес от публиката на 26 май в зала „България“.

С два концерта фестивалът на Джаз ФМ Sofia Jazz Peak гостува на Европейския музикален фестивал. На 13 април в „София лайв клуб“ ще чуем италианския цигулар Лука Чарла, който включва и електронни инструменти в своето изпълнение на програмата Bach Into Myself. Събитието е в сътрудничество с Италианския културен институт в София. Заключителният концерт на фестивала също е с джаз музика – в „Арт скици“ на 8 юни също в „София лайв клуб“ ще чуем Ангел Заберски квартет с участието на Михаил Йосифов (тромпет), Стоян Янкулов – Стунджи (ударни) и Борис Таслев (бас).

Шестнадесетото издание на Европейския музикален фестивал ще представи и още интересни акценти. На 19 май е изпълнението на грандиозната творба на Йохан Себастиан Бах Меса в си минор, която ще бъде представена от Фестивален бароков оркестър и хор под диригентството на Йосиф Герджиков. Солисти са Гиргина Гиргинова, Олга Михайлова-Динова, Виргил Хартингер (Австрия) и Пламен Бейков. Събитието ще се проведе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

С тържествен концерт на 17 април ще бъде отбелязана 50-ата годишнина от създаването на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“. Под диригентството на проф. Теодора Павлович хорът ще изпълни песни от български автори, писани специално за състава.

И през тази година Европейският музикален фестивал ще даде възможност за изява на младите музиканти – на 23 април възпитаници на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще се изявят като солисти в концерт с Камерния оркестър на академията с диригент Райчо Христов. От 24 до 26 май в къща-музей „Панчо Владигеров“ ще се състои майсторски клас на цигуларя Светлин Русев, а на 27 май участниците в него ще изнесат заключителен концерт в залата на Полския институт.

По традиция в рамките на „Европейски музикален фестивал“ ще се състои и церемонията по връчването на наградите „Златно перо“, с които Класик ФМ отличава приноса на изявени творци по случай Деня на българската просвета и култура – 24 май.

Дискусия за управленските дефицити в мениджмънта на културата ще се състои на 6 април от 11 ч. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Форумът ще се проведе в сътрудничество с катедра „Публична администрация“ към Философския факултет на Софийския университет.

  • Билетите за концертите се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и онлайн на Ticketsbg.com.

През миналата година Европейския музикален фестивал бе отличен със Сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“, както и с Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата.

На снимката: Джошуа Бел