Световната оперна прима Веселина Кацарова ще открие концерта за 95 години от създаването на операта в родната Стара Загора

Световната оперна прима Веселина Кацарова ще открие концерта за 95 години от създаването на операта в родната Стара Загора

Веселина Кацарова ще дебютира на Античния форум „Августа Траяна“ в родния си град в концерт за 95 години от създаването на Държавна опера – Стара Загора. „Със сигурност, вълнуващо е много! За мен е много голямо щастие да съм част от това събитие.“ – коментира тя за празника в интервю по bTV Radio. В концерта от 21 ч. Веселина Кацарова ще изпълни арията на принцеса Дe Буйон от операта на Франческо Чилеа „Адриана Лекуврьор“. „Тя е моя любима ария, която пея по концерти. Много вълнуващо и мило за мен като певица и като човек е да дебютирам с нея на Античния форум в родния си град.“ – развълнувана каза примата.

Тя специално избира да открие концерта, макар че първоначалното й желание е да не се включи, а да бъде в ролята на артистичен директор – пост, на който преди няколко години я покани директорът Огнян Драганов. „Искам да представям певци, но се съгласих да открия концерта, след което се дава път на тези прекрасни таланти, които участват.“ – обясни мотивите си тя.

„Връзката ми с операта в Стара Загора започва от моето детство, защото си спомням много добре, че ние бяхме водени там, слушала съм спектакли.“ – разказа световната оперна звезда. На 4-годишна възраст тя започва да свири на пиано, а на 19 години, както се изрази, „реших да пея“. „През 1989 г. напуснах България много млада. Преди това щях да пея тук на концерт. През всички тези години не съм излизала в спектакъл в сградата на операта. Преди две години пях на стадион „Берое“ в „Кармен“.“ – разказа певицата, която сега ще дебютира на Античния форум.

Веселин Кацарова е завладяла оперните сцени по целия свят и анагжимента си като артистичен директор на Държавна опера – Стара Загора възприема като много отговорна длъжност. Макар да не живее в България, тя работи с директора Огнян Драганов върху актуалните задачи на трупата. „Защото знаем много добре колко е сложно оперното изкуство, какви са проблемите му днес. България от дълги години се бори за качване на стандарт. А оперното изкуството е много скъпо, свързано е с много човешки и певчески съдби. Много се радвам, че мога да бъда артистичен директор в моя роден град.“ – сподели примата.

Като певица тя вече 32 години е имала щастието да пее с най-добрите певци по света, да музицира с най-големите диригенти, видяла е и е преживяла много и като администратор. „За мен е важно да предам своя опит, защото обичам хората като хора. Обичам моите колеги, зная колко е сложна тази професия и искам да предам знанията си. Благодаря за доверието към мен. За мен са много важни атмосферата в този театър, уважението между хората, респектът един към друг. Много държа на младото поколение певци, за да продължи да живее това изкуство.“ – описа своя дълг Веселина Кацарова.

През последните години тя води майсторски клас в Стара Загора. „Аз правя много такива класове по света. За мен бе много важно да има такъв и тук, не само защото аз го правя, а за да се говори за Стара Загора, да се осъществяват неща, които дават тласък за ред други изяви. Много вярвам на младото поколение. Уча се от младите хора. Моят син е почти на 22 год. и виждам, че всяко едно поколение може да се научи на някои неща от предходното. Изкуството е във времето. Ние трябва да мислим какво е в момента и какво трябва да се представя, какво й се иска на публиката да види и да чуе.“ – каза примата.

  • Интервюто на Светослав Николов с Веселина Кацарова можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Концертът за 95-ата годишнина на първата ни извънстолична оперна сцена е с специалното участие и на тенора Камен Чанев. Участват звездните солисти на Старозагорската опера Емилия Иванова, Елена Баръмова, Русалина Мочукова, Александър Крунев, Ивайло Джуров и Юлиан Константинов, младата оперна надежда Даниела Нинева, хорът, оркестърът, балетът и възпитаниците на Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“. В програмата, подбрана и подредена от маестро Ивайло Кринчев, са включени увертюри, арии, дуети, ансамбли и хорове, както и балетни сцени от опери на Росини, Верди, Бизе, Гуно, Пучини, Маскани, Леонкавало, Чилеа, Джордано, Парашкев Хаджиев и др. Финал ще постави балетната постановка „Гето“. Водещи на концерта са Ромина Славова и Николай Априлов. Радиостанции от bTV Radio Group сме медиен партньор.