Светлин Русев и Георги Черкин са солисти на Оркестъра на Класик ФМ за концерт с филмова музика и класика

Светлин Русев и Георги Черкин са солисти на Оркестъра на Класик ФМ за концерт с филмова музика и класика

Цигуларят Светлин Русев и пианистът Георги Черкин, които публиката толкова много обича, ще бъдат солисти на Оркестъра на Класик ФМ в концерта „Кино и класика 2“. Под диригентството на Григор Паликаров, събитието, което ще представи любими филмови и класически теми, ще се проведе на 28 октомври от 19:30 ч. в зала „България“. То е част от поредицата „Концертмайсторите“, организирана от агенция „Кантус Фирмус“. Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столичната община за 2016 г. 

През 2014 година Оркестърът на Класик ФМ радио пожъна голям успех с концертната програма „Кино и класика“. В неговото продължение през новия сезон ни предстои да чуем любими филмови пиеси и класически творби, използвани в киното. Сред филмовите заглавия са „Списъкът на Шиндлер“, „Форест Гъмп“, „Професионалистът“, „Ромео и Жулиета“, които ще се редуват с любими на публиката класически пиеси от Моцарт, Вивалди, Чайковски, Бърнстайн, Барбър.

Двамата звездни солисти на концерта ще покажат своето майсторство с ефектни и популярни творби. Георги Черкин ще представи свои аранжименти на пиесите „Астурия“ из Испанска сюита от Албенис, „Октомври“ из „Годишните времена“ и прочутия „Турски марш“ от Моцарт. Във втората част на концерта публиката ще чуе Светлин Русев с бравурните Вариации за цигулка Yankee Doodle от Анри Виотан и лиричната пиеса „Размишление“ из операта „Таис“ от Масне, която в програмата на Европейския музикален фестивал преди няколко седмици Джошуа Бел изпълни отново с Оркестъра на Класик ФМ. Солистът ще покаже и своята страст към тангото с Por una cabeza на Карлос Гардел, която свързваме с незабравимата сцена на Ал Пачино и Габриел Ануар от филма „Усещане за жена“.

  • Билетите за концерта „Кино и класика 2“ се продават онлайн на Ticketsbg.com, на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, а след 10-ти юни – в офиса на „Кантус Фирмус“ на ул. „Панайот Волов“ №3, ет. 4 (с работно време от 10 до 17 ч.)

Цикълът „Концертмайсторите“ се провежда от 2002 г. През годините в него са участвали  водещи световни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столичната програма „Култура“. През последните години в цикъла се изявиха цигуларите Елин Колев, Веско Пантелеев-Ешкенази и Светлин Русев. Програмите „Българска класика“ и „Млади таланти“ от цикъла „Концертмайсторите“ през 2014 г. бяха представени с голям успех на престижния музикален фестивал „Европейски дни на културата“ във Франкфурт на Майн (Германия).