Свеж творчески поглед върху живота и средата ни в петото издание на Международния фестивал за дигитални изкуства „ДА фест“ в Националната художествена академия

Свеж творчески поглед върху живота и средата ни в петото издание на Международния фестивал за дигитални изкуства „ДА фест“ в Националната художествена академия

Изложба, пърформанси, прожекции, презентации и работилници за съвременните артистични тенденции, изследвания и технологии в областта на дигиталните изкуства – важните постижения в тази сфера ще демонстрират практици от цял свят в петото издание на Международния фестивал за дигитални изкуства „ДА фест“ в Националната художествена академия. Входът за всички събития в програмата до събота включително е свободен. Джаз ФМ е медиен партньор. В досегашните четири издания на „ДА фест“ взеха участие над 100 творци и изследователи от цял свят. Фестивалът започна с въвеждането през 2009 г. в НХА на първата по рода си в България магистърска програма в областта на дигиталните изкуства.

Откриването на новото издание на „ДА фест“ е в 18:30 ч. днес. На церемония в галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ №1 ще бъдат отличени победителите в конкурса за българска видеотворба. Селекция от изпратените за надпреварата работи ще бъде показана в рамките на прожекционната програма на фестивала.

Пърформънса Nyloid на швейцарските артисти от дуото Cod.Act, които представят звукова скулптура от шестметрови найлонови крайници, задвижвани от сложно механично звуково устройство, ще видим и чуем от 19 ч. днес. Утре от 13 до 19 ч. под мотото „Светлинни паразити“ ще се проведе работилница за използването на различни светлинни източници в създаването на инсталация, която ще бъде показана в рамките на фестивала. В звукова импровизация с електричество в тридневен уъркшоп, започващ в четвъртък, ще ни въвлекат Наталия Петкова и Electricity Matters. Участниците ще създадат серия от електронни платки, които манипулират захранващото ги електричество и го интерпретират във формата на звукови хармонии и дисхармонии. Резултата те ще обявят в събота от 19 ч.

В пърформанс за градски интервенции и партизански изяви „пиратите“ от германската група RaumZeitPiraten ще ни покажат София по нов начин, като превръщат различни обекти в градската среда в площадки за игра със своите машини – пазарни колички за градски намеси. Те са изработили аналогова оптоакустична вплетена машина, която образува три спътника, излъчващи светлина и звук. За изявата си използват звуково реактивен дисплей с течни кристали и лазерен дисплей. Ще видим градската им провокация в 20 ч. в четвъртък. На следващия ден по същото време Наталия Петкова представя хибридния пърформанс „Невестата, отново разсъблечена от бинарния код“. В него тялото на артиста е подчинено на желанието на машината да комуникира чрез мутирала генеративна реч. Пърформансът в събота е на Вълко Чобанов – той е за асимилацията в мултикултурното общество с помощта на масовите медии и представлява любовно писмо към бързата храна и религиозната свобода.

Артисти от цял свят ще представят своите търсения и творчески находки в поредица от презентации – Cod.Act от Швейцария, Сузана Хертрих, която чрез творбата си „Хроно шредер“ осмисля нашите действия в контекста на хода на времето, Вибеке Соренсен, която представя емблематични моменти от творчеството си, разпростиращо се от средата на 70-те години до днес. Карин льо Мале ще разкаже за работата на Центъра за дигитално творчество Le Cube – пионер на френската културна сцена.

В майсторския си клас Гийом Бешалие ще представи серията „Хелиотропи“ за обречената битка с меланхолията на Гъливер (творбата е представена в изложбата), Икар и героите от „Ад“ на Данте. Кристиан Делеклюз ще покаже как зрителят може да участва в създаването на преживявания у публиката. Той участва в изложбата с творбата си „Вътрешно пространство“ – инсталация от звук и светлина, провокираща двусмислени ситуации на възприятия.

И още в изложбените зали – Ники Облак и Примоз Новак от Словения представят пневматичната видеоинсталация „Действителността е навън“ за връзките между реалността и измислицата. Вито Валентинов се включва с интерактивната инсталация „Баланс“ за диалога като начин на постигане на равновесие. Заобикалящата ни среда в контекста на новите технологии изследва във видеоинсталацията „Днешната разходка“ Илияна Кънчева. В Motion Box Борислав Гинов и Драгомир Йорданов се вълнуват от темата за движението в пространството и времето. Ангел Чобанов съживява в „Кино обекти“ ненужни вече филмови декори, като разказва тяхната история. В 8-те минути на „Принадлежности“ Елена Андреева ни показва част от вещите, които една фамилия е трупала в дома в продължение на четири поколения. В „Същности“ авторката ни помага да извървим пътя от субективното възприятие за приноса ни към света до обективния факт, че сме проводници на колективни идеи.

В музикалната програма всяка вечер в двора на Националната художествена академия ще звучи музика: Help Me Jones (вторник, 20 ч.), Oscillate (сряда, 21 ч.), Mytrip + Rosettastone (четвъртък, 21 ч.), The Science (петък, 20:30 ч.) и „Мелформатор“ (закриващо парти – събота, 21 ч.)

Международният фестивал за дигитални изкуства „ДА фест“ е организиран от Националната художествена академия с подкрепата на Столична програма „Култура“ на Столичната община и една от банковите институции у нас. Куратори са Венелин Шурелов, Галина Димитрова – Димова и Светослав Кокалов. Интервю на Светослав Николов с Галина Димитрова – Димова в предаването „За София“ по bTV Radio можете да чуете чрез бутона „Аудио“.