Суперпродукцията „Трубадур” е оперната постановка в програмата на Новогодишния фестивал на НДК

Суперпродукцията „Трубадур” е оперната постановка в програмата на Новогодишния фестивал на НДК

На 10 декември от 19.00 часа в зала 1 на НДК ще бъде представена оперната суперпродукция „Трубадур” с участието на звездите от Миланската скала Алиса Зиновиева и Марио Маланини. Спектакълът е част от тазгодишното издание на традиционния Новогодишен музикален фестивал на НДК.

„Трубадур” е сред най-обичаните и винаги очаквани с интерес оперни заглавия на гениалния италиански композитор Джузепе Верди. След фурора на спектакъла „Риголето” в края на октомври, организаторите „Монте мюзик” и Държавна опера Русе ще зарадват меломаните със следващото заглавие от поредицата „трите големи” /„Риголето”, „Трубадур” и „Травиата”/. Спектакълът е решен в класически стил, с ефектна сценична визия и залага на подбора на звезден солистичен състав, оригинална режисура и брилянтно изпълнение на своя основен състав – солисти, хор и оркестър на Русенската опера под диригентството на Найден Тодоров. Режисьорът Огнян Драганов ще направи сценичната адаптация на спектакъла в зала 1 на НДК. Той отново ще провокира зрителите с интересни и нетрадиционни режисьорски решения, без да излиза от автентичността на атмосферата на класическия по своя замисъл спектакъл. Художник на декора и костюмите е Иван Савов.

В главните роли са световните оперни звезди Алиса Зиновиева и Марио Маланини. Точно преди една година великолепните изпълнители изправиха на крака публиката, която избра спектакъла на операта „Тоска” от Пучини на Русенската опера в зала 1 на НДК. Сега те ще се превъплътят в ролите на Леонора и Манрико от операта „Трубадур” на Верди. Алиса Зиновиева ще пристигне в България от Мюнхен, където подготвя своя дебют на сцената на Баварската национална опера в ролята на Манон Леско от едноименната опера на Пучини. Преди това певицата направи още един впечатляващ дебют в ролята на Одабела от операта „Атила” в Триест под диригентството на Донато Ренцети, режисьор Енрико Стинкели. Алиса Зиновиева участва в 13 спектакъла на „Вечер на Ратмански” на сцената на Миланската скала, където изпълнява „Руски сезони” на съвременния руски композитор Л. Десятников. В ролята на Леонора е пяла няколко пъти – в родината си Латвия /в Рига/, в Милано - в партньорство с Лео Нучи, в Театро Реджо – Парма. Блестящият тенор Марио Маланини не спира своето триумфално шествие по световните оперни сцени и е един от най-предпочитаните тенори в света. И двамата изпълнители не крият своята симпатия към България и възхищението си от своята съвместна работа с диригента Найден Тодоров и състава на Русенската опера и очакват с нетърпение своята нова среща с българската публика.

В ролята на Азучена ще се представи Андреана Николова. Наред с нейните любими роли на Вердиевите героини Принцеса Еболи /„Дон Карлос”/ и Амнерис /„Аида”/, Кармен от едноименната опера на Бизе, Азучена е ролята, с която певицата постига едни от най-големите си професионални успехи. Александър Крунев ще изпълни ролята на Граф Ди Луна - роля, много по-различна от превъплъщенията му като придворния шут Риголето, Скарпия или четирите лица на Злото в „Хофманови разкази”. В ролята на Ферандо ще се изяви младият солист на Русенската опера – басът Момчил Миланов.

  • Билети за операта „Трубадур” се продават в Билетния център на НДК, мрежите на „Ивентим” и „Тикетпортал”. Цените са от 20 до 60 лв.