Summer in Paris: Мирослава Кацарова на лятно турне в Созопол, Варна, Балчик, Пловдив и София

Summer in Paris: Мирослава Кацарова на лятно турне в Созопол, Варна, Балчик, Пловдив и София

Лятно турне Summer in Paris ще отведе красивата музика на Мирослава Кацарова до публиката в Созопол (18 юли, клуб „Мишел“), Варна (19 юли, „Ментол“), Балчик (20 юли, „Двореца“), Пловдив (25 юли „Конюшните на царя“ в Стария град) и София (16 август – двора на „Сохо“).

Песента April in Paris даде заглавието на програма на Мира, която ни развълнува през април в София и в Пловдив. Сега с обогатено съдържание тя ще звучи на открито с полъха на лятото. „Отново с Веселин Веселинов – Еко, Мирослав Турийски и Христо Йоцов решихме да поканим на това пътешествие нашите слушатели. Уповаваме се на настроението и на идеята на песента, която казва, че Париж е състояние на духа и настроение. Точно него ще търсим по време на концертите. Ще изпеем и изсвирим песни на Едит Пиаф, Жо Дасен, Жак Брел, Мишел Льогран, на Стинг – La belle dame sans regrets; ще има и класически, по-съвременни песни. С нас ще бъдат момичетата от струнното трио, които ще подчертаят класичността на тази музика, а свободният дух на автора на всички аранжименти Мирослав Турийски ще отведе концертите ни в модерна и съвременна посока. Много силно се надявам с нас на тези сцени да са хора, които са решили да слушат френска музика, обичат я, обичат френската култура.“ – каза в интервю по Джаз ФМ Мирослава Кацарова.

Самата тя е силно повлияна от френската култура и изразява уважението си към нея с текст към класическа инструментална творба. „Позволих си да напиша текст на френски език към една от най-прочутите пиеси на Астор Пиацола – Oblivion, като правя връзка с един от любимите ми френски поети – Пол Верлен. Негови стихове използвам като речитатив в песента.“ – добави Мира.

Лятото ни дава възможност за по-лежерно отношение към живота, което в другите сезони не можем да си позволим. С него свързваме ярките звезди на небосклона, галещия вятър, мечтанието и топлината. „Няма как да не попаднем в плен на лекотата на лятото. „Лято е и животът е лесен.“ – както се пее в Summertime. Човешките отношения са по-леки, музицирането е много по-приятно – то е свързано само с това да се радваме на живота, да празнуваме това, че можем да се срещнем.“ – споделя за своите чувства, свързани с лятото Мирослава Кацарова. И добавя: „От друга страна – харесва ми музиката, която звучи на открито. Тя се свързва със звуците наоколо, които винаги са много романтични – морския бриз в „Ментол“ на плажа, глъчката на преминаващите хора, спиращи се да послушат музиката покрай оградата на клуб „Мишел“ в Созопол, което ми създава усещането за нови срещи и за открития.“ Мира за първи път ще пее в историческия „Двореца“ в Балчик и отново се завръща на сцената на „Конюшните на царя“, която дълго време беше затворена. За двора на „Сохо“ в София тя има едно определение – „романтична красота“. „Надявам се да се откриваме заедно по тези пространства, които са извън времето и географията.“ – изразява очакването си Мирослава Кацарова.

„Пловдив джаз фест“ ни среща с Елиане Елиас, Дейв Холанд и Ян Гарбарек

Тя поема на лятно турне след напрегнати месеци, ангажирани с подготовката на четвъртото издание на „Пловдив джаз фест“. „Прекарах много безсънни нощи, защото обмислям всеки детайл. Хубаво е очакването, а когато концертите се случат е още по-хубаво, защото виждаш, че всичко, което си очаквал, не е било толкова силно, колкото онова, което накрая става на сцената.“ – обяснява тя. Тази година в програмата на фестивала са концерти на Елиане Елиас, Ян Гарбарек, Влатко Стефановски и Теодосий Спасов, Дейв Холанд и неговия квартет, в който е и Крис Потър. Дина де Роуз ще направи майсторски клас и ще пее в компанията на български музиканти. „За мен ще бъде истинско удоволствие да чуя, да видя, да се срещна и да разговарям с тези творци.“ – казва Мира.

От 31 октомври до 3 ноември празникът на джаза ще бъде с основни концерти в Дом на културата „Борис Христов“ и съпътстващи джемсешъни в BeeBop Café. В богатата програма от събития са още бенефисен концерт на студенти на музикантите от „Бели, зелени, червени“, а легендарните музиканти ще получат специалната награда. Отново ще се проведе младежки конкурс. Навръх Деня на будителите ще има литературно събитие, водено от Ина Иванова.

„Пловдив джаз фест“ се организира от Мирослава Кацарова чрез нейната компания „Блу Ем“ и е подкрепен от фондация „Пловдив 2019“, защото е част от официалната програма на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата. Джаз ФМ е традиционен медиен партньор, както на турнето на Мира, така и на организирания от нея фестивал.

  • Интервюто на Светослав Николов с Мирослава Кацарова в предаването „Джаз ден“ на 17 юли можете да чуете чрез бутона „Аудио“.