Студенти от Националната музикална академия се включват в Европейския музикален фестивал

Студенти от Националната музикална академия се включват в Европейския музикален фестивал

Талантливи възпитаници на консерваторията ще бъдат солисти на Студентския симфоничен оркестър на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ на 22 април в залата на висшето училище. Събитието е част от Европейския музикален фестивал. Под диригентството на Григор Паликаров ще прозвучат творби на Моцарт, Верди, Чилеа, Офенбах и други автори. Солисти ще бъдат Мила Михова (пиано), Леонора Илиева (сопран) и Анита Огнянова (мецосопран).

Няколко много известни и красиви арии са включени в програмата, а също популярната Баркарола из „Хофманови разкази“ от Офенбах, която ще бъде представена в оригиналния вариант като дует за сопран и мецосопран. Виртуозният Концерт за пиано и оркестър в до мажор от Моцарт, както и блестящите оркестрови увертюри „Така правят всички“ от Моцарт, „Крадливата сврака“ от Росини и „Прилепът“ от Йохан Щраус също са включени в концерта. Той е с начален час 19:30 ч., а входът е свободен.

Европейският музикален фестивал, представен от „Кантус Фирмус“, е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г. Съорганизатор е Министерството на културата.

Студентски симфоничен оркестър

В Студентския симфоничен оркестър свирят голяма част от студентите от Инструменталния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Практиката на младите инструменталисти в този състав е важна част от тяхното обучение и израстване като професионални музиканти. Ансамбълът редовно изнася концерти с разнообразен репертоар. През годините оркестърът е дирижиран от утвърдени имена в българското диригентско изкуство като акад. Васил Казанджиев, Алипи Найденов, Влади Симеонов и др. В момента постоянен диригент на студентския оркестър е маестро Григор Паликаров, който има богат опит в симфоничния и оперния репертоар.

Вече няколко години поред в Европейския музикален фестивал се представят с голям успех различни състави от Националната музикална академия. Досега във фестивала са гостували различни камерни формации, духов ансамбъл Windart, както и Студентският струнен оркестър с диригент Райчо Христов.

Мила Михова

Талантливата пианистка Мила Михова, която ще се изяви в концерта на 22 април с музика от Моцарт, е студентка в първи курс в класа на проф. д-р Борислава Танева. Преди това тя завършва с успех НМУ „Л. Пипков” в класа по пиано на Емилия Канева. Мила Михова е лауреат на редица международни и национални конкурси за соло пиано, камерна музика и съпровод. Сред тях са конкурсите „Димитър Ненов“ в Разград, „Албер Русел“ в София, Международен конкурс за пианисти в Крайова, Румъния, Международен конкурс за немска и австрийска музика M.A.G.I.C, Бургас, Международен конкурс „Млади виртуози“ в София, Международен конкурс за пианисти и композитори „Карл Филч“, Сибиу, Румъния и др. Посещавала е майсторските класове на проф. Балаш Соколай, проф. Борислава Танева, проф. Людмил Ангелов, проф. Елена Ашкенази, проф. Александър Хинчев, Аглика Генова и Любен Димитров, проф. Милена Моллова, проф. Леонид Кербел, проф. Виктор Чучков. През 2016 г. е част от „Пиано академия” на о. Порос. „Музиката е много важна част от моя живот. Не мисля, че щях да бъда същия човек, ако не свирех на пиано.“ – сподели младата пианистка в специално интервю по повод участието си в Европейския музикален фестивал.

Леонора Илиева

Леонора Илиева проявява своя музикален талант още в детските си години и през 2000 г. постъпва в Детския радиохор на БНР, като участва в много концерти в България, Италия, Швейцария, Испания, Китай, Япония. В момента е студентка в класа на проф. Мила Дюлгерова. Завършила е майсторски класове при Райна Кабаиванска, Вера Николова и Оливие Дориа. Участвала е в концертни събития на Софийската филхармония, Сливенската филхармония, Софийската опера и др. През 2017 г. тя изпълнява ролята на Графинята в постановка на операта „Сватбата на Фигаро“ в НМА (реж. Румен Нейков, дир. Деян Павлов).

Анита Огнянова

Анита Огнянова е завършила НУИ „Проф. В.Стоянов“ в Русе, след което продължава обучението си в НМА „Проф. П. Владигеров“, където преминава бакалавърската си степен при проф. Илка Попова и доц. д-р Николай Моцов и обучение по актьорско майсторство при проф. д. изк. Румен Нейков и Огнян Драганов. Участвала е в спектакъла „Процесът Мерилин Монро“ в Русе, Стара Загора и София, мюзикъла „Казанова“, представен в Русе, и в постановка на камерната опера „Драгонет“ от Жак Офенбах с представяне в Стара Загора, Горна Оряховица и Пловдив. Посещавала е майсторски класове по пеене на проф. Петра Киба, проф. Елена Филипова, проф. Йосиф Герджиков.