Студенти от Националната музикална академия изнасят концерт с творби на Менделсон, Стравински, Пипков и Пиацола на Европейския музикален фестивал

Студенти от Националната музикална академия изнасят концерт с творби на Менделсон, Стравински, Пипков и Пиацола на Европейския музикален фестивал

Четирима талантливи студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще представят на Европейския музикален фестивал концерт с произведения от Менделсон, Стравински, Пипков и Пиацола. Фарадж Акбаров (кларинет), Александър Иванов (цигулка), Теодора Атанасова (виолончело) и Симеон Златков (пиано) са нарекли своя ансамбъл „3/4“ и ще свирят на 20 май от 19:30 ч. в камерна зала „България“.

Четиримата младежи от камерния ансамбъл „3/4“ работят заедно от 2012 г. под ръководството на изтъкнатия български цигулар проф. Ангел Станков. Името на ансамбъла идва от различните формации, в които те работят – най-често като трио, а също и като квартет. Ансамбълът е лауреат на Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика М.A.G.I.C. – Бургас, Международния конкурс за камерна музика „Ротари Клуб“ – Одрин, и Международния конкурс „Музиката и земята“ – София. По-рано тази година младите музиканти изнесоха концерт в Московската консерватория по повод 115-та годишнина от рождението на Панчо Владигеров. Миналия месец ансамбълът стана част от проекта на SBAC (Швейцарско-българската асоциация за култура), осъществявайки световна концертна премиера на четири произведения от български и швейцарски композитори. През август младите музиканти ще участват в Международната лятна академия ISA в Австрия, за която спечелиха стипендия. За изявата си на Европейския музикален фестивал камерният ансамбъл „3/4“ ще представи творби от различни епохи и стилове: клавирни триа от Феликс Менделсон-Бартолди и Любомир Пипков, камерната сюита „История на войника“ от Игор Стравински и „Годишните времена“ от Астор Пиацола.

Клавирното трио №1, оп. 49 на Менделсон е една от най-популярните му камерни композиции. След като чул за първи път творбата, големият германски композитор и музикален критик Роберт Шуман определя Менделсон за „Моцарт на XIX век“. Клавирното трио на Любомир Пипков е написано през 1930 г., когато авторът е студент в Париж (Ecole Normale de Musique). Камерната си сюита „История на войника“ за голям състав и четец една година след премиерата, през 1919 г., Игор Стравински преработва за кларинет, цигулка и пиано. Концертът ще завърши със забележителния танго цикъл Estaciones Porteñas („Годишните времена на Буенос Айрес“) от Астор Пиацола, написан между 1965 и 1970 г.

Билети за концерта на 20 май от програмата на Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на TicketsBG.

Фарадж Акбаров (кларинет) започва да се занимава с музика от дете под ръководството на баща си – проф. Али Акбаров, и учи 12 години в Музикалната консерватория в град Одрин в неговия клас. Завършва през 2009 г., a следващата година е приет в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София в класа на доц. Борислав Йоцов. През 2010 г. участва в Международния музикален фестивал „Марино“, където изпълнява Концерт за кларинет от В. А. Моцарт заедно с Руския камерен оркестър. През 2012 г. свири Концерт за кларинет от Копланд с Азербайджанския държавен камерен оркестър в залата на Филхармонията в Баку. Същата година се изявява като солист на Софийската филхармония в Концерт за кларинет и оркестър №2 от Луи Шпор и участва във фестивала Beethovenfest в Бон, Германия, с камерен ансамбъл „Демократичен септет“. През 2013 г. Фарадж Акбаров взе участие в „Европейския музикален фестивал“ с ансамбъла Wind Art Quintet. През април 2014 г. Фарадж Акбаров стана победител в десетото юбилейно издание на Международния конкурс „Млади виртуози“, организиран от НМУ „Л.Пипков“ в София. Той получи и специалната награда на „Кантус Фирмус“ за най-ярко представил се участник на концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио.

Едва 5-годишен, Александър Иванов (цигулка) започва уроци с изтъкнатия цигулков педагог Петър Арнаудов. През 2000 г. е приет в НМУ „Л. Пипков“ – София, в неговия клас. От 2006 г. до сега продължава обучението си по цигулка при проф. Йосиф Радионов. Свирил е като солист с оркестрите „Симфониета София“, Академичния симфоничен оркестър на НМА и Софийската филхармония. Има многобройни изяви с „Младежка филхармония – София“ в България и други страни в Европа. Участва в различни камерни състави. Носител е на награди от редица национални и международни конкурси.

Теодора Атанасова (виолончело) започва да свири на 9-годишна възраст, а две години по-късно е приета в НУМТИ „Добрин Петков“, Пловдив, където учи в класа по виолончело на Юлия Марковска. През 2012 г. е приета с отличие в в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Анатоли Кръстев. Печелила е многобройни награди от национални и международни конкурси, както и Грамота на Министерството на културата за високи творчески постижения в две поредни години – през 2011 г. и през 2012 г. През 2011 г. солира на симфоничния оркестър към музикална асоциация Orchestrani в градовете Понте ди Пиаве и Одерцо, Италия, а също така е свирила два пъти като солист с оркестъра на Държавна опера Пловдив – през 2011 и 2012 г. През 2013 г. е солист на Академичния оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, на Камерния оркестър „Орфей“, както и на Шуменската филхармония.

Симеон Златков (пиано) започва заниманията си с музика на 6-годишна възраст. През 2004 г. е приет в НМУ „Л. Пипков“, а в НМА „Проф. П. Владигеров“ негов преподавател е Борислава Танева. Изнася редица самостоятелни клавирни концерти и се развива активно в областта на камерната музика. Участва в майсторски класове по пиано на проф. Виктор Чучков и проф. Милена Моллова. Стипендиант е на проекта „1000 стипендии“, а благодарение на проект на SBAC (Swiss-Bulgarian Association for Culture), сe изявява като солист на оркестър „Симфониета“ – Видин.

Европейският музикален фестивал е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. и се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г. Концертът се организира и с подкрепата на НМА „Проф. Панчо Владигеров“.