Стотици филми представят най-доброто от българското и световното кино на 18-я „София филм фест”

Стотици филми представят най-доброто от българското и световното кино на 18-я „София филм фест”

160 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма гледаме на 18-я „София филм фест”. Той започва на 6 март със специална прожекция в Зала 1 на НДК на „Съдилището” на Стефан Командарев, копродукция на България, Германия, Хърватия и Македония. За събитието ще пристигне изпълнителят на една от главните роли – Мики Манойлович. Закриването на международната конкурсна програма ще бъде на 15 и 16 март също в Зала 1 с премиерите на „Гранд хотел Будапеща“ на Уес Андерсън и „Великата красота“ на Паоло Сорентино. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 30 март. Специална ретроспективна програма в Дома на киното ще „подгрее“ фестивала от 28 февруари.


„Великата красота“

За 12-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда (за първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят), избран измежду традиционните 12 участника в Конкурсната програма. За първи път в програмата са включени филми от Китай, Индия, Грузия и Палестина. Сред потвърдените филми са още творби от Великобритания, САЩ и Русия. Към момента програмата включва „Лоното” (The Fold) – Великобритания, реж. Джон Дженкс, „Дубровски” (Dubrovskiy) – Русия, реж. Кирил Михановски и Александър Вартанов, „Жирафада” (Giraffada) – Франция – Палестина, реж. Рани Масала, „Късметът на лъжеца” (Liar’s Dice) – Индия, реж. Гиту Мухандас, „Неподчинение” (The Disobedient) – Сърбия, реж. Мина Джукич, „Задънена улица” (Trap Street) – Китай, реж. Вивиан Цю, „Падаща звезда” (Stella cadente) – Испания, реж. Луис Миняро, „Ментол” (Menthol) – САЩ, реж. Микан ван Хов, „Срещи на сляпо” (Blind Dates) – Грузия, реж. Леван Когуашвили.


„Жирафада”

Рубриката „Големите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата през 2014 г. са „Позиция на дете” („Златна мечка”, Берлин) на Калин Петер Нетцер, „Голямата тетрадка” („Кристален глобус” , Карлови Вари) на Янош Сас, „В разцвет” („Сърцето на Сараево”, Сараево) на Нана Еквтимишвили и Симон Грос, „Ида” (Голямата награда на Лондон и Голямата награда на Варшава) на Павел Павликовски, „Лоша прическа” („Златна раковина”, Сан Себастиан) на Мариана Рондон, „Моето куче Килър“ („Златен тигър”, Ротердам) на Мира Форнай.


„Позиция на дете”

Сред носителите на „Наградата на София” на 18-я „София филм фест” ще бъде сръбския кинематографист Горан Паскалевич, който ще представи у нас най-новия си филм „Когато се съмне”. Обичаният и ценен в Европа и по света режисьор е носител на многобройни отличия от най-престижните международни кинофестивали, а от 2010 г. е член на борда на Европейската филмова академия. Още един много специален гост потвърди присъствието си на фестивала – легендата на чешкото кино Иржи Менцел ще представи у нас най-новия си филм „Донжуановците” и ще получи титлата доктор хонорис кауза на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Иржи Менцел и Мики Манойлович са носители на Наградата на София на Столичната община за техния принос в киноизкуството.

Едно от най-очакваните заглавия – „Гранд хотел Будапеща” на Уес Андерсън, ще се включи в програмата непосредствено след световната си премиера на откриването на „Берлинале”. „Великата красота” на Паоло Сорентино вече притежава 4 Европейски филмови награди, включително за най-добър филм, „Златен глобус” за чуждоезичен филм и е на крачка да се сдобие с „Оскар”. Номинираният за „Оскар” „Крадецът на книги” на режисьора Брайън Пърсивал с музиката на легендарния Джон Уилямс също ще има специална гала прожекция през март. Прожектирането на двете части на „Нимфоманка” на провокативния Ларс фон Триер ще бъде сред специалните събития на фестивала. Датският режисьор ще бъде представен и с почти всички заглавия от филмографията си – от „Елемент на престъплението” през „Медея”, „Порейки вълните” и „Идиотите” до „Антихрист” и „Меланхолия”.


„Нимфоманка”

В „Киното днес – майстори” се включват най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата присъстват заглавия като „Мьобиус” на Ким Ки-дук, номинираният за чуждоезичен „Оскар” и носителят на една награда и пет номинации от Европейските филмови награди, както и на две награди от „Берлинале” „Краят на омагьосания кръг” на Филип Грьонинген, най-новите филми на Джафар Панахи („Спусната завеса”), Агнешка Холанд („Горящият храст”), Сали Потър („Джинджър и Роза”), Дейвид Макензи („Към звездите”), Сардра Нетелбек („Последната любов на г-н Морган“), носителят на специална награда на журито от Венеция „Жената на полицая” на Филип Грьонинг, както и „Хиляди пъти лека нощ” на Ерик Попе, който получи Специалната голяма награда на журито в Монреал.


„Последната любов на г-н Морган“

В програмата „Киното утре – открития” „София филм фест” представя филма на Майкъл Коди и Амиел Къртин-Уилсън „Руини”, получил специална награда на журито в програмата „Хоризонти” на „Венеция’13”, „Натюрморт” на Уберто Пазолини, „Спящи кучета” на Флорин Рамаекерс с продуцент Яна Георгиева, филмът „Нашите малки различия” на Силви Мишел, „Параджанов” на Серж Аведикян и Олена Фетисова, „Географът си пропи глобуса” на Александър Велединский, който беше награден като най-добър филм на фестивала „Кинотавър”, още един руски филм – „Горчиво!” на Жора Крижовников, както и новата творба на Том Шовал „Младежи” – с три награди от филмовия фестивал в Йерусалим и четири номинации на Израелската филмова академия за 2013 г.


„Нашите малки различия”

По традиция в рубриката „Ново българското кино” ще бъдат представени игралните филми, завършени след март 2013 г. и поне 8 български документални премиери. Балканският конкурс ще включва топ заглавия от региона, а в партньорство с „Домейн Бойар” за трета поредна година е програмата „Кино и вино”.

За 11-и път ще се проведе конкурсът за наградата „Джеймисън” за български късометражен филм. Селекционната комисия е в състав: Стефан Вълдобрев – композитор, актьор и режисьор, Петър Вълчанов – режисьор, Галя Крайчовска – журналист, Александър Сано – актьор, Зоран Петровски – режисьор. Петимата професионалисти ще определят 12-те финалисти от кандидатствалите 90 филма. Победителят ще бъде избран от международното жури. Наградата е на стойност 6000 евро.

На 18-я „София филм фест” се очакват над 300 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 11-то издание на „София мийтингс”, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред професионална публика филмови фондове, продуценти, дистрибутори, разпространители, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и компании за продажби.

„София филм фест” ще има прожекции в Зала 1 и кино „Люмиер” на НДК, Дома на киното, „Одеон”, „Синема сити”, „Сине гранд” и „Евро синема”. Предварителната продажба на билети започва на 14 февруари в магазини за подаръци, книжарници, барове и още много локации. Ще можете да запазите своето място онлайн или чрез оператор.

Международният филмов фестивал „София филм фест” е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за европейска столица на културата. Фестивалът се организира от „Арт фест” под патронажа на Столичната община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Mundus на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори и приятели.