Столичната община: „София трябва да бъде основен център на събитията от културната програма за Председателството на ЕС“

Столичната община: „София трябва да бъде основен център на събитията от културната програма за Председателството на ЕС“

Събитията от културната програма, съпътстваща българското председателство на Европейския съюз, трябва да са концентрирани в България и най-вече – в града-домакин – София. Тази теза на Столичната община застъпват нейните представители в междуведомствената работна група, съобщи пред bTV Radio столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Логично е там, където ще се съберат гостите, да бъде и основната програма. Такъв е и международният опит, такива са добрите практики на предишни държави-председателки, който показва, че културните събития се съсредоточатват там, където пребивават участниците.“ – каза градоначалникът в предаването „За града“. Вчера тя изпрати писмо до министъра на културата Рашко Младенов, в което призова да не се разпиляват ресурси за организирането на събития извън страната, защото те ще имат малък ефект върху доброто представяне на България и ще лишат културните оператори у нас от уникална възможност за развитие.

В планирането на културната програма в момента в конфликт са две визии за финансирането – дали приоритетно средства да се отделят за събития в страната или в чужбина. Позицията на Столичната община е разходите да бъдат в полза на изкуството, създадено и представено у нас, защото това ще донесе много ползи. „Програмата трябва да е концентрирана в България, за да можем да помогнем и на перспективите пред националния туризъм. Затова нашата позиция в работната група е, че основният фокус на реализация трябва да бъде национален, а като втори, допълнителен фокус, трябва да стои международният.“ – посочи Йорданка Фандъкова. И допълни: „Няма как да се съгласим, че по-сериозният финансов ресурс трябва да бъде за представяне на България в чужбина – това е важно, то е важно непрекъснато – но точно в този момент Европа ще бъде в София и е съвсем логично да представим възможностите на нашите творци.“ Като цел на културната програма кметът определи богатството на народа ни да бъде изявено чрез неговия талант, чрез най-добрите български творци, които работят у нас и по света. „Смятаме, че София трябва да е основната сцена на забележителни събития от всички жанрове.“ – заяви тя.

Столицата ни ще бъде домакин на по-голямата част от събитията от Председателството на Съвета на Европейския съюз. „Това е огромен шанс да представим по най-добрия начин София като привлекателен за инвестиции и за туризъм град.“ – уверена е Йорданка Фандъкова.

Интервюто с кмета на София можете да чуете чрез бутона „Аудио“.