Столичната община избра джаз музиката за големия спектакъл за Деня на София

Столичната община избра джаз музиката за големия спектакъл за Деня на София

Джаз музиката е в центъра на днешния празник на София, когато почитаме светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Именно този ден символично избрахме за стартирането на Джаз ФМ преди 18 години. Електронен джаз, импровизиран на живо от ярки български артисти, работещи тук и по света, ще озвучи големия концерт за Деня на София довечера на пл. „Княз Александър I“. С джаз изпълнения се поставя началото на една от двете нови сцена за изкуство и култура – тя е разположена на площадката пред фонтаните в подлеза на НДК. Етноджаз, представен от проекта „Белонога“, звуча снощи в навечерието на празника в събитие, организирано от Столичната община в партньорство с Джаз ФМ.

След цял ден на културни събития в столицата заключителният концерт „Градски вибрации 140 удара в минута“ ще отпразнува Деня на София в адуио-визуален пърформанс и триизмерна прожекция от 20:30 ч. до 22 ч. тази вечер на пл. „Княз Александър I“ при вход свободен. Организатори са Столична община и фондация „Културни перспективи“ на Ина Кънчева в партньорство с Министерството на образованието и науката. „Музиката е това, което чувстваме, в което вярваме и което е нашата крепителна сила. Живеейки в София, съм развълнуван да споделя как виждам града през различни ритми, текстури и звукови форми. Възможността да споделя този разказ с прекрасни талантливи музиканти, е абсолютен празник за мен.“ – каза по Джаз ФМ диджеят Иван Шопов. Той създава музиката за спектакъла заедно с живеещия в Холандия български пианист Димитър Бодуров, а в изпълнението й участват и още джаз музиканти: Деси Андонова (вокал), Нейко Бодуров (тромпет), Михаил Иванов (контрабас), Петър Йорданов – Бъни (ударни). В събитието се включват и Ина Кънчева (сопрано), Тянко Тянков (виолончело), Бояна Желязкова (цигулка) и хор „Космически гласове от България“. Димитър Бодуров, който от 20 години живее в Амстердам, ще чуе и ще изпълни своята музика навръх рождения си ден. „Да създам тази музика, особено за мапинга накрая, когато диктор разказва историята на София, беше много емоционално преживяване, и това се усети и в самата музика и се сподели от други хора от екипа.“ – успял е да предаде своите усещания за града Димитър Бодуров.

Роден във Варна, той живее в столицата две години преди преди 20 години да замине да учи и да остане да работи в Амстердам: „Тогава София беше много различна. Това бе важно за мен време, когато научих най-много за джаза – тогава джазовият живот тук беше много динамичен. Пристигайки от Варна, се озовах в среда с много музиканти и гигове. Сега, след 20 години, София е много по-модерна и това е много добре илюстрирано в музиката на Иван – тя е точен поглед върху съвременна София. Аз вкарах по-лирична и джазова част. Завършваме с бравурен финал а ла „Игра на тронове“ и заря.“

„За мен ритъмът на София е вплетен в уличните музиканти, в музиката в малките клубове. Аз обожавам джаза – за мен той носи духа на свободата, на импресията, на това да можеш да кажеш всичко пред публиката по своя собствен начин. Затова като цялостна посока реших да подам думата на Димитър Бодуров, който разписа страхотни теми за музикантите.“ – разказа Иван Шопов. За работния процес той разказа още: „Това бе много задълбочено сътрудничество през последните няколко месеца, през които си подавахме идеите и променяхме всичко. И всеки бе свободен да направи, каквото реши – лишени от егоцентризъм, с желание да направим празника на София, да се усети духът на свободата и това, че всеки може да бъде себе си, когато пожелае.“

140 удара в минута е темпото, в което Иван Шопов работи от най-дълго време и в което могат да се вплетат абсолютно всички стилове. През 2019 г. София празнува 140 години от избирането си за столица на България. Димитър Бодуров отбелязва необичайно съвпадение – написал финала, осъзнава, че той е от 140 такта. „А аз, като отворих проекта, видях, че е в 140 удара в минута.“ – добавя Иван Шопов. Той включва в музиката и звуците на града и си представя си как, ако някой я слуша в трамвая, например, може да усети целия град с неговия сбор от хора от различни места, движещи се в различни посоки, с безброй гостуващи чужденци, с Витоша, с голямото поле, което се вижда от по-високо… „Половината са ноти, а останалото е вайб, който се надявм хората от публиката да ни го подадат, а ние да го върнем на момента с инструментите си.“ – описа спонтанността в преживяването Иван Шопов. Визуализацията на живо е на Лора Шопова, а триизмерното видео е създадено от „Компот колектив“. Събитието ще се излъчва на живо онлайн на страницата във Фейсбук на дирекция „Култура“.

С джазови импровизации в „Песни за София“ формацията „Мехехе“ с участието на Петър Йорданов – Бъни открива в 18:30 ч. ново пространство за култура и изкуство в подлеза на НДК. Сцената е разположена до фонтаните – пред входа на театър „Азарян“ и „София лайв клуб“. Днес бе открито още едно пространство за култура, което ще бъде и сцена за изкуство – постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“ в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“, който се намира в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 2.

Изкушените от джаза фолклорни музиканти Недялко Недялков и Петър Миланов ще участват в празничния концерт в район „Младост“ – от 19 ч. в парка пред общината. Петър Миланов е част от проекта „Белонога“, воден от Гергана Димитрова (вокал и гъдулка, „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“) и Костадин Генчев (кавал и синтезатори), който вчера отново за Деня на София ни зарадва със своята музика в „Кино Кабана“. Събитието бе организирано от дирекция „Култура“ на Столичната община и Общински културен институт Дом на културата „Средец“ в партньорство с Джаз ФМ. То представи в София концерта от цикъла „Остров на музиката“, провел се през лятото в Банкя. Във формацията участват и Виолета Петкова (гъдулка) и Петър Тодоров (перкусии). „Белонога“ за първи път изпълниха своя нова пиеса, а Гергана Димитрова я посвети на „хората, които живят в София, обичат града и творят в него“ с пожелание винаги да се чувстват добре тук.

Всичко за културните събития в София за празника на града можете да откриете на сайта на Столичната община за културни събития Artsofia.bg. Директорът на дирекция „Култура“ Биляна Генова обобщи пред Джаз ФМ: „За нас е важно градът да бъде богат на културни събития и те да се случват през цялото време и на всички места. Основната ни функция като община е да осигуряваме по-голям достъп до култура и да има не само финансиращи програми в различни сфери на изкуството, но да се случват и много събития на открито и при свободен достъп. Нашата роля като администрация, като хора, които вървим до създаващите изкуство, е да работим за увеличаване на образоваността на публиките. Ние ще помогнем най-много на града и на хората на изкуството, ако сме създали публики, които имат съзнанието, че да си публика е чест и възможност за собствено развитие, за щастие, за познание и себеопознаване, за общуване. Това е мой личен приоритет и приоритет на нашия екип.“

  • Интервютата на Светослав Николов с Биляна Генова от Столична община и музикантите Иван Шопов и Димитър Бодуров можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.

Снимка: Иван Шишиев, чиито онлайн „Етюд-и-те на София“ можем да видим в изложба в Градската градина в открила се вчера изложба.