Стиви Уондър с албум-вдъхновение за свят на добротата. Through the Eyes of Wonder трябва да излезе до началото на есента

Стиви Уондър с албум-вдъхновение за свят на добротата. Through the Eyes of Wonder трябва да излезе до началото на есента

До септември на музикалния пазар ще излезе новият албум на Стиви Уондър Through the Eyes of Wonder. Заглавието му съдържа игра на думи и може да се преведе като „През погледа на Уондър”, но също така можем да го разчетем в смисъла на това как изглежда животът, когато вярваме, че той е изпълнен с чудеса. „Надявам се чрез него да насърча хората да направят тази крачка напред към създаването на свят на добротата. Трябва да има все по-малко безучастни и все повече активни хора.” – казва Стиви Уондър в интервю за сп. „Билборд”.

Through the Eyes of Wonder ще бъде първият албум на Стиви Уондър от 10 години насам, когато чухме A Time 2 Love, спечелил две награди „Грами”. За този проект музикантът ни подготвя още от 2008 г. насам. Малко по-рано той обяви още един предстоящ албум – The Gospel Inspired by Lula, вдъхновен от уроците, които е получил от майка си Лула Мей Хардауей. Стиви Уондър започна работа по този проект малко след смъртта й през 2006 г., формулирайки неговата цел като споделяне на добрата вест за спасението във всички негови аспекти, и възнамеряваше да го издаде на 11 януари 2007 г., когато майка му щеше да навърши 77 год. Малко по-късно обаче поясни, че албумът може и никога да не излезе: „Знаете ме какъв съм – ако нещо не ми хареса достатъчно, няма да го издам.” – каза той. Лула Мей Хардауей е съавтор на някои от големите хитове на сина си – Signed, Sealed, Delivered I'm Yours (с номинация за „Грами”), I Was Made to Love Her, You Met Your Match, I Don't Know Why I Love You. През 2008 г. във въздуха се носеше идеята за още един проект, в който Стиви Уондър да запише с Тони Бенет под ръководството на Куинси Джоунс песни на Марвин Гей, но и тя остана неосъществена. Миналата година музикантът обяви, че подготвя албум с майстора на хитове Дейвид Фостър. В When the World Began той ще включи нови разработки на своите популярни песни, а част от осъвремененото им звучене ще бъде включването в изпълненията на симфоничен оркестър. Знае се още, че гост-участник за песента Isn't She Lovely е Андреа Бочели.

Днес по телевизия CBS ще бъде излъчен концертът с музиката на Стиви Уондър от поредицата събития, свързани с присъждането на наградите „Грами” тази година. В Stevie Wonder: Songs in the Key of Life – An All-Star Grammy Salute участваха Ани Ленъкс, Тони Бенет, Лейди Гага, Бейбифейс, Андреа Бочели, Бионсе, Джон Леджънд, Дженифър Хъдсън, дъщеря му Аиша Морис и други. Снимки можете да разгледате чрез бутона „Галерия” върху основната илюстрация в публикацията, като там ще видите и заглавията на песните, които изпълнителите представят.

На 64 години и с 25 златни грамофончета, за признанието, което получи от Академията „Грами”, Стиви Уондър казва: „Най-много искам да създавам музика и съм се молил на Бог, колкото повече откривам и узнавам за света, той да ме използва да вдъхновявам хората да си даряват любов. Винаги съм искал да говоря и да пиша за несправедливостите и така да дам на хората смелост да направят света по-добър за всички. Знаем какво е добро е какво е лошо. Това, което е лошо, трябва да го поправим.” Воден от своя хуманизъм, Стиви Уондър допълва: „Затънали сме в страхове и не желаем да направим стъпката напред, признавайки, че всички сме човешки същества. Трябва да искаме едно и също за себе си и за другите – образование за децата ни, сигурност в обществото, равенство.”

Максималист в своите изисквания, в интервюто за „Билборд” Стиви Уондър отговаря на въпрос за начина, по който музиката достига до нас днес, с думите: „Принизяването на музиката до фонов звук е абсолютно неприемливо. Иска ми се акцентът отново да бъде поставен върху качеството на звука, върху смисъла от преживяването, свързано с музиката. Когато хората свалят дигитално музика, нека да се стремят да я получават с най-високо качество, за да могат истински да я оценят.”