Стипендии за българските участници в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет

Стипендии за българските участници в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет

Специални стипендии за обучение по оперно пеене в Италия при Райна Кабаиванска ще имат шанса да получат най-добрите български изпълнители от XIV-я Международен майсторски клас на оперната прима в Нов български университет. Четирима от партньорите на фонд „Райна Кабаиванска” на НБУ – фондация „Америка за България”, „Фантастико”, Банка ДСК и Столичната община, са изявили желание спонсорските средства, с които участват в каузата – развитие на млади оперни таланти, да бъдат използвани за присъждане на по 5 стипендии на изпълнители от България – за едногодишно обучение в Музикалната академия „Веки-Тонели” в Модена и едномесечно – в академия „Киджана”, Сиена. Годишната стипендия е в размер на 12000 евро, а месечната – 2500 евро. Преподавател на младите таланти ще бъде Райна Кабаиванска. Освен стипендии за обучение в Италия, фонд „Райна Кабаиванска” на НБУ присъжда и стипендии за обучение в България.

XIV-ят Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска е част от събитията, включени в програмата „София и Югозападния регион – кандидат за Европейска столица на културата”. Тази година за първи път ще бъде присъдена стипендия от Столична община, като се предвижда инициативата в подкрепа на младите български оперни изпълнители да продължи и през следващите години. Български изпълнител ще бъде и носителят на специалната стипендия, която Банка ДСК учредява като знак на подкрепа на дейността на Райна Кабаиванска и нейния принос за съвременното оперно изкуство. Стипендии и за български, и за чуждестранни изпълнители в майсторския клас от години отпуска и верига супермаркети „Фантастико”, позната с отношението си българското изкуство. Изцяло за български изпълнители са предназначени и стипендиите, които отпуска вече за шеста поредна година фондация „Америка за България”. Благодарение на подкрепата, която майсторският клас получава от фондация „Америка за България” и „Фантастико“, бяха реализирани и оперните спектакли „Бохеми” на Пучини и „Вертер” на Масне със специалното участие на студенти от школата на Кабаиванска.

За участие в майсторския клас могат да кандидатстват изпълнители до 32-годишна възраст, като е задължително те да имат музикално образование. Срокът за кандидатстване в майсторския клас е до 5 септември, прослушването на кандидатите ще бъде на 10 септември, а обучението ще продължи от 11 до 27 септември. На 28 септември най-добрите изпълнители от майсторския клас ще се представят с галаконцерт със специалното участие на Райна Кабаиванска в Софийската опера и балет, под диригентството на маестро Найден Тодоров. Тази година изпълнителите от майсторския клас ще представят и още един концерт – на 29 септември на сцената на Античния театър в Пловдив в рамките на V-тия Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Българската публика ще има възможност да види най-големите изпълнители от школата на Райна Кабаиванска, които ще пеят заедно с примата на юбилейния благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта” на 18 декември в Зала 1 на НДК. Билетите вече се разпространяват в мрежата на Еventim и на касите на НДК.

Подробна информация за майсторския клас и за другите събития от юбилейната година на Райна Кабаиванска се публикува на официалния уебсайт на Райна Кабаиванска - www.rainakabaivanska.net, на който кандидатите могат да се регистрират онлайн.