Стинг и Идина Мензел приключват участията си на „Бродуей”, Дженифър Хъдсън ще пее в „Пурпурен цвят”. „Цар Лъв” постави исторически рекорд на нюйоркска сцена

Стинг и Идина Мензел приключват участията си на „Бродуей”, Дженифър Хъдсън ще пее в „Пурпурен цвят”. „Цар Лъв” постави исторически рекорд на нюйоркска сцена

„Последният кораб” (The Last Ship) на Стинг ще вдигне котва от „Бродуей”, след като струващия 15 милиона долара мюзикъл с премиера през октомври миналата година се сблъска с катастрофални финансови резултати

Представянето му всяка седмица струва по 625 хиляди долара, а загубите се изчисляват на 75 000 долара седмично, и то в моментите, когато продукцията постига най-добрите си резултати със Стинг в главната роля. Макар тогава да се продават два пъти повече билети, залата е изпълнена само до 83% от капацитета си.

Британският изпълнител влезе в главната роля в спектакъла през декември в опит да спаси продукцията, но тя бе обречена – завесата над „Последният кораб” на „Бродуей” окончателно ще се спусне на 24 януари – само няколко месеца след премиерата през октомври миналата година. В имейл до участниците в спектакъла продуцентите написаха: „Озадачени и натъжени сме от невъзможността да поддържаме зрителския интерес към мюзикъла, който толкова много обичаме. Няма лесни отговори.” Сред създателите е носителят на две награди „Тони” Джефри Селър, който постигна големите си успехи с „Под наем” (Rent) и Avenue Q.

Стинг в Последният корабСтинг в „Последният кораб”

„Последният кораб” е първият мюзикъл на Стинг на „Бродуей”. Той не се радва на особена популярност и на британска сцена, на която се играе от миналия юни. В основата на театралната продукция е едноименният албум на музиканта от 2013 г. – първият студиен на Стинг от десет години насам и 11-ти в дискографията му. Сюжетът разказва за индустриалния упадък в корабостроенето в град Уолсенд, където Стинг израства. В проекта си той разсъждава върху темата за възможността да направим най-доброто за малкото време, през което сме на този свят, както и върху това колко са важни семейните и социалните връзки. В албума участват и други израснали в Североизточна Великобритания музиканти, като Браян Джонсън от AC/DC.

В театралната версия на „Последният кораб” влизат такива популярни песни на Стинг, като All This Time и When We Dance. Песента Practical Arrangement от студийната версия на проекта в албума, записан от бродуейския състав, е заменена с What Say You Meg. В изпълнението на Стинг тя закрива компактдиска.

Идина Мензел слиза от сцената на „Бродуей”, където с голям успех представи младежкия мюзикъл „Ако...,то...” (If/Then)

Договорът й изтича на 22 март, една година след премиерата, и тя няма да го поднови, а продуцентите решиха да спрат спектакъла. Той проследява промените в живота на млада дама, която се занимава с архитектура, и която се премества да живее в Ню Йорк. Големия си успех мюзикълът частично дължеше на огромния възход в кариерата на Идина Мензел с филма на „Дисни” „Замръзналото кралство”. Затова и продукцията постига забележителни финансови резултати – понякога носеше над 1 милион долара седмично. Въпреки спечелените до момента над 33 милиона долара, продукцията, чието поставяне струваше 10 милиона долара, ще завърши на загуба. Музиката е създадена от Том Кит, а Браян Йорки е автор на либретото.

Идина Мензел нашумя с участията си в мюзикълите „Под наем” (Rent) и „Зла” (Wicked), а спечелилата „Оскар” песен Let It Go бе един от хитовете на изминалата година. С нея като акцент, саундтракът от „Замръзналото кралство” оглави две от годишните класации на „Билборд” – Топ 200 и за музика от филми, като бе под номер едно през 6 непоредни седмици от годината. С приходи от общо над 1 милиард долара „Замръзналото кралство” се превърна в най-печелившия оригинален анимационен филм на всички времена.

Идина Мензел и Антъни Рап в Ако../то...Идина Мензел и Антъни Рап в „Ако...,то...”

„Ако...,то...” прави няколко паралела с „Под наем” – и тук с Идина Мензел на сцената е Антъни Рап, а албумите с музиката от спектаклите в изпълнението на бродуейските състави постигат най-голям успех в класациите – и двата дебютираха под номер 19, което е рекордно постижение, споделено с още един мюзикъл – „Книгата на Мормон” (The Book of Mormon), създаден от екипа на „Саут парк”. За участието си и в двете продукции Идина Мензел бе отличена с номинация за наградата „Тони”. Тя спечели отличието през 2004 г. за играта си в „Зла”.

Носителката на „Оскар” и „Грами” Дженифър Хъдсън излиза на „Бродуей” в „Пурпурен цвят”

Новата версия на мюзикъла е в по-малки мащаби от оригиналната, чието поставяне преди 10 години струваше 10 милиона долара. „Пурпурен цвят” е с джаз, рагтайм, госпъл и блус музика, а песните са написани от Бренда Ръсел, Али Уилис и Стивън Брей. Либретото е на Марша Норман. По книгата на Алис Уокър, за която писателката получи „Пулицър”, година по-рано Стивън Спилбърг засне едноименен филм, а музиката към него създаде и записа Куинси Джоунс – копродуцент на филма. Това е единствената пълнометражна творба на Спилбърг, композициите за която не са написани от Джон Уилямс. Хоровите партии в „Пурпурен цвят” аранжира друг прочут музикант – Андре Крауч, който преди няколко дни си отиде от този свят. Музиката от филма бе отличена с номинации за „Оскар” и „Златен глобус” и спечели наградата за музика на Американското общество на композитори, автори и издатели ASCAP. Куинси Джоунс бе копродуцент и на мюзикъла, създаден в сътрудничество с Опра Уинфри, която дебютира като актриса във филма. Сега лично телевизионната звезда е поканила Дженифър Хъдсън за участие в спектакъла, режисиран от Джон Дойл. В оригиналната постановка на „Пурпурен цвят” в Ню Йорк за кратко участва и Шака Кан, а с песен от филма тя изненада публиката като гост-вокалист в концерт на Куинси Джоунс на джаз фестивала в Монтрьо през 1996 г.

„Бродуей” току-що изпрати най-успешния си коледен сезон

Трите най-касови мюзикъла през празничната седмица бяха „Зла” и двата хита на „Дисни” – „Цар Лъв” и „Аладин”. За втора година „Цар Лъв” спечели най-много в Ню Йорк, като през 2014 г. постави исторически рекорд с приходи от над 100 милиона долара.

Цар Лъв„Ню Йорк таймс” за „Цар Лъв”: „Няма равен на себе си!”

Обичани песни от анимационните мюзикъли на „Дисни”, както и големите хитове от мюзикъли, създадени от Ленард Бърнстейн, ще звучат в София в два концерта от цикъла „Музиката на Америка”, представен от „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България”

Солисти на „Disney in Concert: Вълшебната музика от филмите на „Дисни” на 16 март от 19:30 ч. в Зала 1 на НДК с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров ще са Орлин Павлов, Милица Гладнишка, Весела Бонева и Александър Мутафчийски. Изпълненията ще бъдат съпроводени с атрактивна анимация с HD качество, с която на екрана ще оживеят любимите на много деца и възрастни герои.

Орлин Павлов, Марлиса Хъдсън, Оркестърът на Класик ФМ - Музикалното вълшебство на DisneyОрлин Павлов и Марлиса Хъдсън с Оркестъра на Класик ФМ, диригент – Джон Маклафлин Уилямс. „Музикалното вълшебство на Disney” – концерт от четвъртия сезон на „Музиката на Америка”. 21 февруари 2014 г., зала „България”. Снимка: Янко Димитров.

Откъси от мюзикъли на Ленард Бърнстейн ще чуем в изпълнение на Крий Карико и Рос Ликайтс – изявени певци от „Бродуей”, и под диригентството на Роб Фишър, носител на наградата „Тони”, в програмата „Ню Йорк на Бърнстейн” на 18 февруари в зала „България”. В петото издание на „Музиката на Америка” следва участие на Елизабет Питкерн с легендарната Червена цигулка „Страдивариус” на 30 януари, а цикълът завършва с концерта „Пиано & Джаз” със солист Марио Пармисано, известен като един от музикалните партньори на китариста Ал Ди Меола.

На основната снимка към новината: Стинг в „Последният кораб” на „Бродуей”.