Срещи с новите албуми на Ерик Клептън и Мелъди Гардо в следващите дни

Срещи с новите албуми на Ерик Клептън и Мелъди Гардо в следващите дни

След като създадоха класическия Slowhand и последвалия Backless, Ерик Клептън и продуцентът Глин Джоунс са отново заедно за новия, 23-ти албум на британския китарист и вокалист – I Still Do. Продукцията, която включва 12 оригинала и кавъра, ще е на музикалния пазар на 20 май. В албума вероятно имаме уникалната възможност да чуем отново големия приятел на Клептън и обичан негов партньор Джордж Харисън 15 години след смъртта му. Поводът за това съмнение е упоменатият в списъка с участници Таен ангел (Angelo Mysterioso – може би вариант на творческия псевдоним, с който бившият Бийтълс участва инкогнито в албум на групата на Клептън Cream, още докато е част от Ливърпулската четворка). Ерик Клептън първоначално отрече, че Харисън присъства в I Still Do, след това изтри този пост от социалните мрежи, а от екипа му съобщиха пред любопитните медии, че самоличността на участника никога няма да бъде разкрита. Песента е със символичното заглавие I Will Be There („Ще бъда там“), а Тайния ангел участва в нея с глас и китара. Пол Керък е друг сред гостите – той свири на хамънд орган и пее бек вокали.

I Still Do е съставен от оригинални композиции на Ерик Клептън и от кавъри на артисти като Боб Дилън, Лирой Кар и блус легендата Робърт Джонсън. Обложката е с портрет, нарисуван от сър Питър Блейк, участвал в създаването на дизайна на Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band на „Бийтълс“. Сър Питър и Клептън имат още един общ проект – албума 24 Nights и фотокнигата към него, създадени в началото на 90-те по време на концерти в Royal Albert Hall.

Предходните два студийни албума на Ерик Клептън излязоха през 2013 и 2014 г. – Old Sock (с участието Джей Джей Кейл, на друг бивш Бийтълс – сър Пол Макартни, а също и на Шака Кан – ревюто ни ще откриете тук) и трибютът към Джей Джей Кейл The Breeze: An Appreciation of JJ Cale (който излезе година след смъртта на легендата и в който звучат още Том Пети, Марк Ноплфлър, Джон Мейър, Уили Нелсън – повече за него тук и тук). В края на миналата година пък се появиха концертните филм и албум Slowhand at 70 – Live at the Royal Albert Hall (идната седмица ще си го припомним в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“).

Първото сътрудничество на Клептън с Джоунс остава в историята като най-успешния студиен албум на британския музикант – от Slowhand от 1977 г. досега вече са продадени близо 4 милиона екземпляра. Това е албумът, започващ с две култови песни – Cocaine (оригинал на Джей Джей Кейл) и Wonderful Tonight. Глин Джоунс работи още с The Who, The Rolling Stones, The Eagles, Джо Кокър. Най-големият албумен успех на Клептън – с продажби от над 10 милиона, е записаният на живо Unplugged.

Ерик Клептън – I Still Do
1. Alabama Woman Blues (оригинал на Лирой Кар)
2. Can’t Let You Do It (оригинал на Джей Джей Кейл)
3. I Will Be There (с участието на Тайния ангел)
4. Spiral
5. Catch The Blues
6. Cypress Grove (оригинал на друга блус легенда Скип Джеймс)
7. Little Man, You’ve Had a Busy Day
8. Stones In My Passway (оригинал на Робърт Джонсън)
9. I Dreamed I Saw St. Augustine (оригинал на Боб Дилън)
10. I’ll Be Alright
11. Somebody's Knockin' (оригинал на Джей Джей Кейл)
12. I’ll Be Seeing You

Снимка от фотосесията за новия албум на Мелъди Гардо

И още една премиера през май – това е записаният през миналия октомври концерт на Мелъди Гардо в парижката зала „Олимпия“. Live At The Olympia Paris е основно с материал от нейния нов албум за хората в периферията на обществото Currency Of Man, като включва и песни от My One And Only Thrill от 2009 г., както и няколко пиеси-изненади. Това е първото концертно видео издание на Мелъди Гардо – то ще излезе на блу рей и дивиди, а по-късно ще се появи и на компакт диск. Издателите определят изпълнението на Мелъди Гардо като „интимно и чувствено“. В представянето на албума тя използва основно езика на скритото и неосезаемото. Фотосите са приглушени, издържани в черно и бяло, на обложката певицата е показана в гръб, а публиката пред нея не се вижда. Това е разбираемо предвид личното значение на музиката за Мелъди Гардо – една от най-популярните изпълнителки на съвремието ни присъства на сцената, открила страстта си към джаза чрез музикотерапия след тежка катастрофа.

Мелъди Гардо – Live At The Olympia Paris
1. Don’t Misunderstand
2. Same To You
3. She Don t Know
4. Bad News
5. March For Mingus
6. Morning Sun
7. Les Etoiles
8. Baby I’m A Fool
9. Who Will Comfort Me
10. Preacherman
11. It Gonna Come

Идната седмица в програмата ни очаквайте още представянето на саундтрака към филма за Майлс Дейвис Miles Ahead с оригинални композиции на Робърт Гласпър, както и на новия албум на триото BWB (Рик Браун, Кърк Уейлъм, Норман Браун). Очаквайте също посветения на Ела Фицджералд проект на Джейн Монхайт и новоиздадени концертни изпълнения на Марк Мърфи, записани в Атина.