Срещи с български филми и техните създатели в Дискусионен клуб с автограф „100 години българско кино“ в Дома на киното

Срещи с български филми и техните създатели в Дискусионен клуб с автограф „100 години българско кино“ в Дома на киното

От „Време разделно“ до „Отчуждение“ – програмата „100 години българско кино – Дискусионен клуб с автограф“ на Дома на киното представя при свободен вход от 23 септември до 23 декември някои от най-ярките български филми и ни среща с техните създатели. Всички прожекции, които ще се провеждат в сряда вечер, са безплатни. Проектът на „Арт фест“/„София филм фест“ е подкрепен от Програма „Култура” на Столичната община и Националния филмов център. Партньор е Аудио-видео „Орфей“. Така организаторите отбелязват вековния юбилей на българското кино и избора на София за един от петте творчески града на киното под егидата на ЮНЕСКО.

Първата част на срещите с автограф беше през пролетта и в нея бяха показани заглавия от най-стария запазен филм в колекцията на филмотеката до „Оркестър без име“ и „24 часа дъжд“. Втората част на селекцията започва от класиката на българското кино „Време разделно“ (1987 г.), преминава през заглавия като „Емигранти“ (2002 г.) на Людмил Тодоров и Ивайло Христов, за да достигне до дебютния филм на режисьора Милко Лазаров „Отчуждение“ (2013 г.). Всяка от прожекциите ще бъде придружена от представяне с участието на екипите на филмите, а зрителите ще имат възможност за лична среща и да получат автограф от някои от големите звезди на българското кино. Във филмите ще ни въведат специалисти по история на българското игрално кино и киноведи.

Програмата стартира на 23 септември в 18ч. с кино версията на „Време разделно“ – „Време на насилие“. Тя е направена специално за официалната селекция „Особен поглед“ на фестивала в Кан. В Дома на киното ще гостуват режисьорът на филма Людмил Стайков и сценаристът и оператор Радослав Спасов заедно с големите в родното кино – Йосиф Сърчаджиев и Васил Михайлов.

Режисьорът Людмил Стайков дебютира в киното с „Обич“ през 1972 г. Сред най-известните му филми са „Хан Аспарух“ (1981 г.) и „681 – Величието на хана“ (1984 г.). Именитият Васил Михайлов несъмнено е един от най-популярните български драматични и филмови актьори, с общо над 200 роли в киното и театъра. През 1981 г. той прави и ролята, с която завинаги ще остане в народното съзнание – на капитан Петко войвода в едноименния сериал. Радослав Спасов се нарежда сред най-добрите български кинооператори. Заснема над 20 игрални филма, сред които „Авантаж“, „Мъжки времена“, „Време разделно“. Режисьор е на филма „Откраднати очи“ (2005 г.).

Кой ще представи следващите филми в програмата „100 години българско кино – Дискусионен клуб с автограф“ и кои ще са специалните гости на останалите прожекции Домът на киното ще съобщава на сайта и на фейсбук страницата си.

23 септември – 18 ч.
„Време разделно“, режисьор Людмил Стайков

30 септември – 18:30 ч.
„Орисия“, режисьор Никола Корабов

7 октомври – 18:30 ч.
„Вчера“, режисьор Иван Андонов

14 октомври – 18 ч.
„Аз, графинята“, режисьор Петър Попзлатев

21 октомври – 18:30 ч.
„Ти, който си на небето“, режисьор Дочо Боджаков

28 октомври – 18 ч.
„Емигранти“, режисьори Ивайло Христов и Людмил Тодоров

4 ноември – 18 ч.
„Мила от Марс“, режисьор Зорница София

11 ноември – 18 ч.
„Откраднати очи“, режисьор Радослав Спасов

18 ноември – 18 ч.
„Разследване“, режисьор Иглика Трифонова

25 ноември – 17 ч.
„Маймуни през зимата“, режисьор Милена Андонова

2 декември – 18:30 ч.
Love.Net, режисьор Илиян Джевелеков

9 декември – 18 ч.
„Лов на дребни хищници“, режисьор Цветодар Марков

16 декември – 18:30 ч.
„Лора от сутрин до вечер“, режисьор Димитър Коцев-Шошо

23 декември – 18:30 ч.
„Отчуждение“, режисьор Милко Лазаров