Срещаме се с младото европейско кино

Срещаме се с младото европейско кино

Прожекции на филми, създадени от млади творци, срещи с техните автори, семинар за присъствието на киното в класната стая, работилница за Седмото изкуство и новите медии, изложба за португалското кино, неформални срещи – в София снощи започна второто издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино“. Събитията в програмата продължават до понеделник включително и се провеждат в Дома на киното, Френския институт, Софийския университет и клуб Corso. Проектът е подпомогнат по Столична програма „Култура“ на Столичната община. Джаз ФМ е медиен партньор.

Във филмовата си селекция „Срещи на младото европейско кино“ за втора година ни представя смели и различни, понякога експериментални филми, разпределени в три селекции. Програмата „Поява на ново френско кино“ представя млади френски автори и първите им пълнометражни филми. Тук присъстват „Хипократ“ на Тома Лилти, който е избран за „Седмица на критиката“ на фестивала в Кан, а тази година за участието си в него Реда Катеб получи „Сезар“ за най-добър актьор в поддържаща роля. Тома Лилти лично ще представи филма си днес от 18:30 ч. във Френския институт и утре от 19 ч. в Дома на киното. На фестивала във Венеция през 2013 г. бе показан другият пълнометражен филм в програмата – „Хубавият живот“ на Жан Денизо. Втората селекция на „Срещи на младото европейско кино“ е направена съвместно с фестивала „Брив“ за среднометражни филми. Третата включва късометражни филми от фестивала „Курташ – Вила до Конде“ в Португалия, който вече 23 години представя най-доброто от този жанр. Част от заглавията тук са първи студентски творби – те са обединени в селекцията „Най-доброто от „Първи дубъл“. „Характерно за тези два фестивала е, че имат доста смела програма. Те защитават творческия дух и различния кретивен кинематографичен почерк. Свързахме се с тях, тъй като смятаме, че подобна работа ще бъде интересна за публиката в София и трябва да има подобно поле за изява на тези млади автори.“ – каза в студиото на Джаз ФМ един от организаторите на фестивала – Ралица Асенова. Тя посочи желанието на форума да насърчи младото европейско кино чрез създаването на общност от млади хора от България и цяла Европа, които да работят заедно.

Важните теми за греха и опрощението, за страданието и спасението, когато в основата е любовта, разглежда по вълнуващ начин в кратките 26 мин. на филма си „Стела Марис“ режисьорът Джакомо Абрудзезе. Магията на късата форма на изразяване в студиото на Джаз ФМ той описа така: „Задачата на киното е да съсредоточи изказа. Изкуството трябва да създаде вселена, взаимовръзките в която трябва да опишеш в дори само няколко минути. В изкуството е важна щедростта – не да показваш всичко, а да предадеш чувството, което желаеш да споделиш.“ За смелостта на киното авторът посочи, че не харесва филмите, които се мислят за по-умни от героите и от публиката. След срещата с публиката в Дома на киното вчера, той ще представи филма и при следващата му прожекция – в същия киносалон утре от 15:30 ч.

Наболялата тема за прегарянето на работното място по поетичен и музикален начин представя в трилогията си „Зад кадър“ Коко Тасел. В нея тя ни казва, че без съмнение можем да намерим спасение от жестоката реалност на големия бизнес. Повече Тасел ще сподели пред зрителите при срещите си с тях днес от 17 ч. в Дома на киното и утре от 19:30 ч. във Френския институт.

Паралелно с филмовата програма, до 8 октомври в Дома на киното продължава изложбата „История на португалското кино“. В Португалия това изкуство има над 100-годишни традиции, като особен възход преживява през 60-те години на миналия век и изпълнява много важна роля при прехода към демокрация през 1974 г. „В днешното португалско кино съжителстват различни филмови жанрове и поколения режисьори, развлекателни и авторски филми, както и силна традиция в документалния филм.“ – се отбелязва в анонса към изложбата, която е предоставена с любезното съдействие на Португалския културен и езиков център „Камойнш“ – София.

В семинар от „Срещи на младото европейско кино“ експерти от френската Национална филмотека, португалския фестивал „Курташ – Вила до Конде“ и румънския „Некст“ дискутират темата за киното в класната стая. Разговорите започнаха вчера и продължават и днес във Френския институт. Необходимостта от обсъждането Ралица Асенова описа с думите: „В България сме назад по тази тема, но хубавото е , че всичко предстои и тези практики, разпространени във Франция, Португалия и Румъния, тепърва ще се изграждат. Едно от средствата за това е новата европейска платформа за кинообразование, подкрепена по програмата „Творческа Европа“, която представяме днес.“ Според Джакомо Абрудзезе присъствието на киното в учебната програма като специален предмет ще гарантира бъдещето на това изкуство. „Изучаването на киното е много важно, тъй като така се създава публиката на бъдещето. Това от години липсва в Италия и сега имаме голям проблем със зрителите – просто вече няма публика за някои филми. Затова е важно държавата да организира форми на кинообучение в сътрудничество с неправителствени организации и с организаторите на културни прояви като този фестивал.“

Създаването на кино чрез новите технологии в съвременната културна среда е темата на работилницата „Кино, транс- и кросмедия“ утре от 11 до 17:30 ч. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Самите ние очакваме да бъдем изненадани, тъй като, подготвяйки този уъркшоп, научихме доста. Още ще научим утре. На работилницата ще видим как да не се плашим от новите начини на комуникация, екраните, които ни заобикалят, новите технологии и средства, а да ги интегрираме в творческите процеси.“ – разказа Ралица Асенова.

Дискусиите по темите, които филмите, семинарът и работилницата повдигат, ще намерят своето продължение в неформална обстановка в клуб Corso срещу Руската църква в събота след 21:30 ч.

  • Интервюто на Светослав Николов с Ралица Асенова и Джакомо Абрудзезе можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Автор на плаката: Цветомир Асенов